Je to Huawei Mate 20 Pro? Nie je, ale skoro sa na neho podobá. Zadný kryt výrobca pripravil po vzore z motívu Twilight ako ho majú značky Huawei. Tu s rozdielom, že farby a prechody sú pevne dané, nepomôže vám smartfón nijako nakláňať. V každom prípade vyzerá pekne. Neodpustili sme si ale takéto porovnanie, najmä keď sa výrobca inšpiroval konkurenčným kúskom.

Na zadnom kryte ale inšpirácia končí a je to úplne iný smartfón. Najmä má čistý Android. Zásahy sú len minimálne, viac na hardvérovej úrovni a pridaní niekoľkých funkcií napojených na snímače. Napríklad pretočenie nadol na stlmenie hovoru atď. Zadná sklenená strana je veľmi šmykľavá, v balení ale dostanete ochranné gumové puzdro.

Správne, aby ste pekný zadný kryt skryli. Výrobca ponechal na spodnej hrane len USB-C konektor. Do balenia však priložil redukciu z USB-C na audio jack. Toto sme ocenili aj keď redukcie nemáme moc radi. Dvojitý fotoaparát s dvojtónovým bleskom sú na zadnej strane zapustené do tela smartfónu. Pod objektívmi uprostred je ešte čítačka odtlačkov. Naučili sme sa používať radšej vzor, nie je príliš rýchla a nechcela rozpoznať nás odtlačok prsta. Po niekoľkým pokusoch sa tento spôsob aj tak zamkol kým sme sa neautorizovali iným spôsobom.

Výrez nad displejom je poriadne veľký, výrobca do neho zmestil dva fotoaparáty. Tiež v konfigurácii 16 + 8 Mpx, avšak s inou svetelnosťou. Základom je čistý Android, ktorý je svižný a procesor MediaTek Helio P23 je dostatočne výkonný na tento typ telefónu.

Na najnovšie 3D hry to nebude so všetkými detailmi. V benchmarku AnTuTu nedosiahol ani 100 000 bodov. To znamená, že je vhodný na aplikácie, svižný chod systému a základné multimediálne použitie. My sme sa nestretli s výrazne pomalými reakciami. Telefón sa dá jednoducho povedané dobre používať.

Platí to aj pre fotoaparát. Je to rýchla aplikácia, teda až na zaostrenie. Tu si naozaj počkáte sekundu až dve. Kým obraz nepreblikne, nemáte zaostrené. Na klasické fotky to postačí, na nejaké spontánne vytiahnutie telefónu z vrecka za účelom rýchlej fotky, už nie. Fotí inak nadštandardne dobre.

Správne vyvažuje bielu a dobre fotí aj v režime bokeh. Zvláštne je, že výrobca tento efekt nazval Stereo, ale v zásade má pravdu. A dokonca ani na tmavých fotkách nie je veľa šumu. Fotoaparát nás naozaj prekvapil a získava od nás uznanie. Platí to aj pre selfie. Tam sa už bokeh volá správne a nie je to stereo režim. Trochu nám ubral z vlasov ale intenzita rozostrenia sa dá nastaviť na posuvníku priamo počas fotenia.

Model telefónuUmidigi One
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 5. 6. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/32
ProcesorHelio P23, 8-jadrový, max. 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,9/720 × 1520, 19 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát/video12 Mpx f/2.0
+ 5 Mpx, Full HD, 15 fps
Predný fotoaparát/video16 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3550 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]148 × 71 × 8/180
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalIRDistribution
Cena [EUR s DPH]319 EUR
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score74484
PCMark for Android – Performance4777
3DMark Sling Shot Extreme – Total445
Graphic370
Physics1543
VRMark Amber Room – Total755
A1 SD Bench – RAM [MB/s]4996
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]169/96
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

veľ

thumbs-up-icon

Výhody

  • veľmi pekný dizajn
  • kvalitný fotoaparát
  • svižný systém – čistý Android

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • príliš klzký
  • zvláštne preklady v systéme
  • bez NFC

Verdikt

Umidigi Z2 je o poznanie lepší model a aj viac stojí. Tu sa nám zase páčila jeho nižšia hmotnosť. Má dosť dobrý fotoaparát, čistý Android, rýchle nabíjanie, avšak NFC sa sem už, žiaľ, nevošlo.

Cena: 319 eur

Zapožičal: IRDistribution

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.