Ide o najkratší a najextrémnejší globálny 400-metrový beh.

Veľký skokanský mostík na Štrbskom plese bol počas víkendu pokorený už po piaty krát. Preteky Red Bull 400 opäť prilákali stovky nadšených bežcov, ktorých sily a odhodlanie preverila stále rovnako strmá trať. Okrem ťažkej trate sa tento rok museli účastníci popasovať aj s počasím. 

Vysoké Tatry aj bežecké preteky Red Bull 400 boli 10. septembra 2022 opäť epické, vďaka počasiu vskutku nepredvídateľné a dobrodružné. Ani to však neubralo súťažiacim na odhodlaní a chuti prekonať samých seba. Víťazmi pretekov sa stali Jozef Hlavčo a  Eszter Hortobágyiová. Za mužskú štafetu si odniesol prvenstvo tím Čim Fit a za zmiešanú STG Prievidza. Uznanie za skvelé výkony si však zaslúžia všetci účastníci.

Red Bull 400Zdroj: RedBull/Filip Nagy
Red Bull 400

Skvelé výkony aj silné emócie

Strmá trať preverila každého jedného účastníka pretekov, ktorí si prišli po svoj zážitok na celý život. Najrýchlejším na najdrsnejšej tatranskej trati sa stal v mužskej kategórii s rovnakým časom ako minulý rok, 03:23 minút, Jozef Hlavčo. Pretekov sa zúčastnil už po tretí krát, a tri krát si odniesol titul víťaza. 

Medzi ženami v sobotu dominovala Eszter Hortobágyiová, ktorá tento rok finále zabehla za 04:24 minút, a s prehľadom tak pokorila aj väčšinové mužské osadenstvo. Za mužskú štafetu si odniesol prvenstvo tím Čim Fit s časom 2:19 min a za zmiešanú STG Prievidza s časom 2:51.

Red Bull 400Zdroj: Red Bull/Matus Zetak
Red Bull 400 na Štrbskom plese

Preteky prilákali aj známe tváre

Pravdupovediac som si myslel že štafeta bude jednoduchšia než celá trať, no mýlil som sa a bolo to mega náročné. Klobúk dole pred všetkými, čo to dnes dali. Dnes to pre mňa nebolo o výkone, ale o tom, aby som sa najmä zabavil s kamarátmi“ okomentoval svoj výkon vodný slalomár Jakub Grigar, ktorý si zabehol mužskú štafetu spoločne s Marošom Molnárom, Števom Eiselem a Michalom Barbierom.  

Bol to brutálny masaker, no hodnotím to pozitívne. Každý vie, že milujem šport, no toto čo ma dnes čakalo na štafete, som ešte nikdy nezažil! Tak mi stuhli nohy, že som ani nedokázal ohnúť kolená. Keby som sa dnes dal na celú trať, asi by som do konca dňa rozdýchaval hore na mostíku. Klobúk dole pred všetkými dnešnými súťažiacimi“ nadšene okomentoval svoju účasť v štafete tréner Maroš Molnár

Neexistuje ale, aby som na budúci rok skončil šiesty, ďalší ročník idem vyhrať,“ dodal energicky. 

Red Bull 400Zdroj: Red Bull/Matus Zetak
Maroš Molnár na Red Bull 400

S podobným nadšením okomentoval svoj výkon aj Boris Oravec, niekoľkonásobný majster sveta v hokejbale. 

Red Bull 400 hodnotím ako brutálne peklo, no zároveň krásnu eufóriu na záver. Preteky neboli len o kondičke, ale aj o odhodlaní. Bola to moja prvá 400-ka a splnil som si svoj cieľ zabehnúť za menej ako 5 minút. Budúci rok sa chcem však určite prekonať a začnem s prípravou skôr“, okomentoval Boris, ktorý do finále dobehol v čase 4:35.

Red Bull 400 je svetová séria najťažších behov na strmých skokanských mostíkoch. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu – štyristovka“ sa môže uskutočniť iba lyžiarskych skokanských mostíkoch. V roku 2018 sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier na veľký mostík s označením HS 136, ktorý bol pred príchodom pretekov Red Bull 400 naposledy využitý počas lyžiarskej freestyle súťaže v roku 2003.

Výsledky 5. ročníka Red Bull 400 nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: RedBull

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.