5. ročník sa bude konať v sobotu 10. septembra na Štrbskom Plese.

V poradí piaty ročník bežeckých pretekov Red Bull 400 sa už opäť teší na stovky odvážlivcov. V pretekoch pod Tatrami sa opäť stretnú tri kategórie. Bežať budú ženy, muži, no podať výkon budú môcť aj štvorčlenné štafety. 

Veľký skokanský mostík je stále rovnako strmý a vo výške 1346 m n. m. sa aj tento rok chystá poriadne vytrápiť všetkých účastníkov. Od štartu na jeho vrchol je to síce iba 400 metrov, no rovinku si bežci užijú len v úvodnej časti trate. Po nej ich už čaká iba rapídne stúpanie. 

Predtým, ako preteky Red Bull 400 v roku 2018 dorazili na Slovensko, mostík bol naposledy použitý na freestylovú lyžiarsku súťaž v 2003. Zo zaujímavých parametrov mostíka vyberáme aj jeho výšku 125 metrov a sklon 37 stupňov.

RedBull 400Zdroj: RedBull

V každom prípade je potrebné hlavne sa dobre zahriať a už 45 minút pred štartom sa začať hýbať. Ja preferujem dlhší rozklus, na Štrbskom si vybehnem niekde po zjazdovke smerom k Chate pod Soliskom a postupne to tempo stupňujem, ale nie do maxima, pocitovo približne iba do 70% záťaže. Netreba sa úplne dopotiť, ale iba sa zľahka zadýchať a cítiť, že sa telo začína potiť, pracuje obehový systém a dostávaš do nôh kyslík,“ hovorí Jakub Šiarnik, ktorý má na svojom konte niekoľko pódiových umiestnení na pretekoch.

Kde jedni súťažia, iní prekonávajú samých seba

Ak si však chcete Red Bull 400 vyskúšať nanečisto, tak si skúste vybehnúť schodisko 40 poschodovej budovy. Pulzová frekvencia sa vám vyšplhá zo 70 úderov za minútu na 200, nohy oťažejú pod 10-násobkom bežného objemu kyseliny mliečnej a vy otestujete vlastné odhodlanie aj chuť bežať na vrchol mostíka.

RedBull 400Zdroj: RedBull
Jakub Grigar na Red Bull

Keď sa však vyšplháte až hore, ten pocit bude rozhodne stáť za to. A k nemu ešte dostanete ako bonus aj jeden z najlepších výhľadov na Štrbské Pleso. Okrem samých seba navyše budete môcť na pretekoch súťažiť aj so známymi menami slovenského športu.

Všetko čo potrebujete vedieť o Red Bull 400 nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: RedBull

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.