Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • HYVIA ako prvá spoločnosť na trhu prinesie kľúčové riešenia vodíkovej mobility: ľahké úžitkové vozidlá s palivovými článkami, nabíjacie stanice, dodávky uhlíkovo-neutrálneho vodíka, správu a údržbu fleet vozidiel.
  • Spoločný podnik bude na štyroch miestach vo Francúzsku.
  • Zámerom tohto podniku je prispieť k dekarbonizácii mobility v Európe. Francúzsko sa tak stane lídrom v oblasti priemyslu, obchodu a technológií.

Integrovaná technológia HYVIA dopĺňa technológiu E-TECH Skupiny Renault a zvyšuje dojazd vozidla na 500 km s rýchlou dobou nabíjania 3 minúty. Tieto výhody sú priamo určené na používanie ľahkých úžitkových vozidiel a súčasne reagujú na regulačné výzvy dekarbonizácie centier miest.

Prvé tri vozidlá, ktoré na trh prinesie Spoločnosť HYVIA budú založené na platforme vozidla Renault Master a k dispozícii budú v Európe na konci roka 2021. Vozidlá sprevádzajú nové nabíjacie stanice s dodávkou zeleného uhlíka:

– Transport tovaru: Van verzia a Chassis cab verzia pre veľký objem.

– Transport ľudí: City bus vezia.

“Ako priekopníci v nových formách energie a európski lídri v elektrických ľahkých úžitkových vozidlách, smerujeme k nášmu cieľu byť najzelenšou značkou na trhu do roku 2030 aj spolu s vytvorením Spoločnosti HYVIA. Tento spoločný podnik integruje celý ekosystém vodíkovej mobility unikátnym spôsobom, od vozidla, cez infraštruktúru až po kľúčové riešenia pre našich zákazníkov. Vývoj tejto špičkovej technológie nám umožní posilniť našu priemyselnú základňu vo Francúzsku. V tomto segmente založíme nové aktivity a vygenerujeme nové hodnoty v tomto sľubnom segmente,” povedal Luca de Meo, CEO Skupiny Renault.

„Spoločnosť Plug Power je líder v oblasti vodíkových riešení. Má nasadených viac ako 40 000 systémov palivových článkov, 110 nabíjacích staníc, ktoré sú schopné distribuovať viac ako 40 ton vodíka za deň. Plug Power je technologický líder v oblasti ekologických vodíkových riešení elektrolýzou. S HYVIA prinášame mobilitu vodíka do Francúzska a Európy,” povedal Andrew Marsh, CEO Plug Power.

“Renault bol priekopníkom v oblasti vodíka od roku 2014 s viac ako stovkou LCV vozidiel na cestách. Sme nadšení, že môžeme spojiť sily s Plug Power s ich riešeniami smerom k zelenému vodíku. HYVIA otvára novú cestu k dekarbonizácii pomocou kompletnej ponuky vodíkových riešení. HYVIA stavia na doplnkových schopnostiach Skupiny Renault a Plug Power a do roku 2030 sa zameria na 30 % podiel na trhu s ľahkými úžitkovými vozidlami na vodíkový pohon v Európe,” dodal David Holderbach, CEO HYVIA.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.