Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Veľká všestrannosť použitia vďaka rozmerom (dĺžka 4,41 m a šírka 1,79 m, rázvor 2,64 m) a hmotnosti (od 1 498 do 1 551 kg v závislosti od stupňa výbavy), ktoré uľahčujú mestskú agilitu a efektivitu.
  • Optimalizovaný priestor a modularita so zadnou lavicou, ktorá sa posúva o 16 cm                            a veľkým objemom batožinového priestoru (od 460 do 624 litrov) prístupným cez elektr. zadné dvere so systémom otvárania bez použitia rúk.
  • Najlepšie technológie na palube so sklenenou strechou Solarbay a multimediálnym systémom openR link s integrovaným Google.
  • Tlmiče, geometria pruženia a posilňovač riadenia kalibrované pre komfort a potešenie z jazdy.
  • Účinnosť plne hybridného motora E-Tech 145 so spotrebou 4,7 l/100 km a emisiami 105 g CO2/km (cyklus WLTP) s funkciou E-SAVE, ktorá udržiava nabitie batérie s cieľom optimalizovať výkon a účinnosť.
  • Jazdné asistenty najnovšej generácie: aktívny asistent vodiča pre delegovanie úrovne 2 a prediktívne hybridné riadenie, automatické núdzové brzdenie pri cúvaní.
  • Tlačidlo My Safety Switch na aktiváciu alebo deaktiváciu preferencií nastavenia piatich systémov ADAS súčasne.
  • Optimalizovaná trakcia s funkciou Extended Grip (v závislosti od krajiny, voliteľná príplatková výbava), ktorá obsahuje dva špecifické režimy: Snow a All-terrain

Symbioz je súčasťou dedičstva značky Renault v oblasti rodinných vozidiel pre život. Tento kompaktný, všestranný model spája to najlepšie od značky v segmente C z hľadiska dizajnu, modularity, objemu batožinového priestoru, konektivity a efektivity. Symbioz, ktorý je určený pre rodinných aj firemných fleetových zákazníkov, dopĺňa kompaktný modelový rad Renault a ponúka zákazníkom ešte väčší výber.

Všestranné lifestylové vozidlo v segmente C

Pútavé proporcie. Renault Symbioz je všestranný rodinný automobil, ktorý zvládne poňať päť dospelých osôb v pohodlnej kabíne s obmedzenými vonkajšími rozmermi. Je umiestnený medzi modelmi Captur a Austral, je dlhý 4,41 m, široký 1,79 m a má rázvor náprav 2,64 m. Ideálna veľkosť na pracovné aj rodinné využitie, najmä v meste. V tomto prostredí je obzvlášť užitočná jeho 360° Around View kamera a predné, zadné a bočné parkovacie asistenty.

Symbioz je kompaktný zvonku, ale veľkorysý zvnútra. Jeho povrchová úprava Iconic ho z hľadiska kultivovanosti stavia na úroveň najvyšších štandardov v segmente C. V ponuke vyniká veľmi modernou atmosférou, ktorú vytvárajú zvolené farby a materiály. Napríklad čalúnenie obsahuje látku so širokými okami a fragment diamantového vzoru na operadlách predných sedadiel. Prístrojová doska má v hornej časti povrchovú úpravu s efektom brúseného hliníka a v spodnej časti TEP s viditeľným prešívaním.  Z hľadiska objemu batožinového priestoru je Renault Symbioz na špičke svojej triedy.  Vďaka 16 cm posuvnej zadnej lavici sa objem batožinového priestoru môže ľubovoľne meniť od 460 litrov do 624 litrov a po sklopení zadnej lavice dosahuje       1 582 litrov. Dĺžka batožinového priestoru tak dosahuje 1,68 m.

Do batožinového priestoru sa tovar ľahko nakladá vďaka rovnej podlahe a absencii hrany. Prístupnosť optimalizujú elektr.zadné dvere, ktoré sa dajú otvárať a zatvárať pomocou elektrického tlačidla na kufri, hands-free karty alebo jednoduchým priložením nohy pod snímač na zadnom nárazníku.

Pri hmotnosti pod 1 500 kg (od 1 498 do 1 551 kg) je hmotnosť obmedzená a výška je limitovaná (1,57 m). Tieto vlastnosti prispievajú k vynikajúcej účinnosti hybridného motora E-Tech 145.

To najlepšie z technológie Renault v najvyššom segmente

Renault Symbioz ponúka kompletnú technologickú výbavu vrátane sklenenej strechy Solarbay. Multimediálny systém OpenR Link s integrovanou službou Google je štandardne vo všetkých verziách doplnený 10,4-palcovým vertikálnym dotykovým displejom a 10,3-palcovým displejom. To najlepšie z troch svetov Google, Mapy Google, Asistent Google a katalóg Google Play (poskytujúci prístup k viac ako 50 aplikáciám) zjednodušujú život na palube a zaručujú rovnako intuitívny zážitok ako pri používaní smartfónu.

Vďaka modernej elektronickej architektúre ponúka Symbioz najvyššiu úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Je vybavený 29 jazdnými asistentmi vrátane núdzového brzdenia pri cúvaní. Vodič má prístup k jazdným asistentom najnovšej generácie, ako je Active Driver Assist, ktorý ponúka delegovanie jazdy 2. úrovne, a Predictive Hybrid Driving (s hybridným pohonom), ktorý optimalizuje účinnosť maximálnym využitím elektrickej energie na trase.

Uplatňovanie európskej normy GSR2 (General Safety Regulation) zavádza povinnosť predvolenej aktivácie určitých asistenčných systémov vodiča (ADAS) pri každom naštartovaní vozidla. V tejto súvislosti nové tlačidlo My Safety Switch, umiestnené na ľavej strane volantu, umožňuje vodičovi jednoduchým gestom aktivovať alebo deaktivovať svoje preferencie nastavenia pre najmenej päť systémov ADAS súčasne.

Renault Symbioz v teste: všestrannosť a účinnosť

Najkompaktnejšie hybridné vozidlo v segmente C, Renault Symbioz, je k dispozícii na testovanie s hybridným motorom E-Tech s výkonom 145 k. Ten ponúka komfort a tichosť elektrickej jazdy v meste bez obmedzenia zaťaženia. Vďaka nízkej hmotnosti, aerodynamickej konštrukcii a vynikajúcej technológii E-Tech je spotreba paliva v cykle WLTP* 4,7 l/100 km a emisie CO2 105 g/km (*cyklus WLTP v procese schvaľovania). Táto úroveň účinnosti znamená, že vozidlo má dojazd až 1 000 km.

Nová funkcia E-SAVE, ktorá sa aktivuje tlačidlom na ľavej strane volantu, udržiava úroveň nabitia batérie minimálne na 40 %. Táto úroveň nabitia zabezpečuje optimálny výkon aj pri najnáročnejších cestách, napríklad po horských cestách.

Nastavenie sily a rýchlosti tlmičov a geometria zavesenia zabezpečujú kontrolované pohyby karosérie. Kalibrovaný posilňovač riadenia zabezpečuje rýchle reakcie. Pre špičkový vzhľad v súlade s prepracovaným interiérom sa výbava Iconic dodáva so špeciálnymi diskami s 19-palcovými pneumatikami (Michelin 225/45R19). Všetky tieto prvky prispievajú k pôžitku z jazdy a komfortu na palube.

Všestrannosť Renault Symbioz zabezpečuje aj systém zlepšenia trakcie Extended Grip (dostupný v závislosti od krajiny ako voliteľná výbava s hybridným motorom E-Tech s výkonom 145 k, len s 18-palcovými pneumatikami). V závislosti od jazdných podmienok je možné aktivovať dva špecifické režimy – Sneh a Terén. Dopĺňa ich svetlá výška 169 mm, vďaka ktorej sa môžete vydať aj mimo vyšliapaných ciest.

Segment C predstavuje 39 % európskeho trhu, čo z neho robí najväčší segment. S cieľom uspokojiť potreby veľmi širokej zákazníckej základne spustil Renault od roku 2021 veľkú produktovú ofenzívu v segmentoch C a D, pričom do roku 2025 uvedie na trh 7 doplnkových vozidiel, ktoré budú všetky dostupné ako 100 % elektrické E-Tech alebo hybridné E-Tech. Renault Symbioz dopĺňa základnú ponuku v segmente C.
Vďaka všetkým týmto výhodám je Renault Symbioz určený pre rodiny aj firemné flotily, ktoré hľadajú elektrifikáciu a kontrolované TCO.

Renault Symbioz sa vyrába v závode vo Valladolide a je k dispozícii v troch úrovniach výbavy (Techno, Esprit Alpine a Iconic). Prvé vozidlá sa objavia v slovenských dílerstvách od septembra 2024. Úroveň výbavy Evolution a spaľovacie motory bude možné objednať neskôr.

Značky: