Automobilku Porsche určite netreba nikomu bližšie predstavovať.

Vedeli ste však, že výrobca áut má dcérsku spoločnosť Porsche Design? Tá v minulosti navrhla špeciálne edície rôznych produktov – od hodiniek, cez okuliare až po tenisky. Porsche Design v roku 2011 vyrobilo aj vlastnú edíciu smartfónu BlackBerry, avšak do segmentu elektroniky vstúpilo naplno až v posledných mesiacoch.

Celé to odštartovala spolupráca so spoločnosťou Huawei. Telefón Mate 9 bol predstavený v Porsche Design edícii, ktorá ponúkala z oboch strán zaoblený displej a stála dvojnásobok toho, čo štandardná verzia tohto smartfónu. Partnerstvo s Huawei pokračuje aj v prípade hodiniek Huawei Watch 2, ktoré budú taktiež dostupné v Porsche edícii. O cene sa zatiaľ nehovorí.

Spoločnosť Porsche Design medzičasom predstavila aj vlastný produkt. Na MWC oznámila BOOK ONE, čo je ultimátny konvertibilný notebook s odnímateľnou obrazovkou. Toto zariadenie je jediné na trhu, ktoré umožňuje odňať displej a používať ho ako tablet a zároveň aj otočiť pánty o 360°. Tak ako napr. Lenovo Yoga. Konvertibilné zariadenia obvykle ponúkajú iba jeden formát konvertibility – buď odnímateľný displej, alebo otočný o 360°. BOOK ONE ako prvý ponúka oba spôsoby. V kombinácii s prémiovým spracovaním a najvýkonnejším možným hardvérom sa však cena tohto konvertibilného notebooku vyšplhala až na úroveň takmer 3000 eur.

Porsche Design sa pred polrokom vrátilo do segmentu spotrebnej elektroniky spoluprácou so spoločnosťou Huawei

Najnovším produktom s rukopisom Porsche sú monitory značky AOC. O ich dizajn sa postaralo známe dizajnové štúdio Studio F. A. Porsche, ktoré je súčasťou spoločnosti Porsche Design. Treba uznať, že výsledok naozaj stojí za to. Výrobca však musel spraviť niekoľko kompromisov z hľadiska výbavy v prospech dizajnu.

Dizajn na prvom mieste

Všetky produkty s rukopisom Porsche majú jednu spoločnú vlastnosť – dizajn je vždy na prvom mieste. V prípade niektorých zariadení je pomerne náročné vyrobiť niečo nové, a tak sa napr. Huawei Mate 9 v Porsche edícii nevyhne porovnávaniu so zakrivenými vlajkovými loďami od Samsungu a Porsche Design BOOK ONE má prvky dizajnu, ktoré ste už mohli vidieť v portfóliu MacBookov alebo Surface Bookov od Microsoftu. V niektorých segmentoch je jednoducho veľmi ťažké inovovať dizajn, keď to robia stovky špecialistov na celom svete pre rôzne firmy, ktoré sú lídrami na trhu. Bez ohľadu na to, keď elektroniku navrhuje Porsche, dizajn je prvoradý.

Porsche Design BOOK ONE je ultimátny konvertibilný notebook

Segment monitorov je však špecifický. V magazíne TOUCHIT ich testujeme niekoľko rokov a nemáme pocit, že by sa ich spracovanie výraznejšie menilo. Dizajn stagnuje, pretože výrobcovia väčšinou volia konzervatívny prístup so zachovanou overenou funkcionalitou. Faktom je, že pri návrhu monitorov obvykle nie je príliš veľa priestoru, kde by sa mohli dizajnéri vyhrať. Je to v podstate iba panel na stojane. Preto sa zmenšuje rámik okolo displeja a výrobcovia experimentujú s dizajnom a materiálmi, z ktorých je zhotovený stojan.

Najtenší monitor na svete

Obrazovku a stojan mali v rámci dizajnovania monitorov AOC PDS241 a PDS271 k dispozícii aj dizajnéri zo Studio F. A. Porsche. Výsledkom ich práce je najtenší monitor na svete s hrúbkou iba 5,2 mm a atypický, asymetrický kovový stojan, ktorý predstavuje jediný kábel, spájajúci obrazovku s napájaním a zdrojom signálu. Obrazovka je rovnako hrubá ako smartfón Moto Z a na jej chrbte nenájdete žiadnu portovú výbavu. Zadná strana je dizajnovo čistá, pretože všetky konektory sa presunuli do externého adaptéra, ktorý so stojanom spája jediný kábel.

Monitory AOC PDS241 a PDS271, ktoré navrhlo Porsche, sú skutočnou dizajnovou lahôdkou. A cenovo dostupnou

Toto riešenie je skutočne štýlové a jedinečné. Z obrazovky vám netrčia žiadne káble a s trochou šikovnosti si spájací kábel a adaptér dokáže šikovne schovať, aby ho nebolo vidno. Nevýhodou tohto riešenia je fakt, že k monitoru pripojíte iba jedno zariadenie, a to iba prostredníctvom HDMI kábla. HDMI konektor je dnes najčastejšie používaný spôsob pripojenia zariadenia k obrazovke, takže v tomto smere vás monitor asi nebude obmedzovať, avšak na limit jediného HDMI portu treba myslieť.

Druhým obmedzením monitora je rozlíšenie obrazovky. Oba modely, 24- aj 27-palcový, majú Full HD rozlíšenie. Dôvodom je, že aktuálne nie je na trhu dostupný taký tenký panel vo vyššom rozlíšení. AOC však očakáva, že v priebehu druhej polovice roka by sa mohli na trhu objaviť ultratenké panely s vyšším rozlíšením a následne vydá na trh model s vyšším rozlíšením. Možno predpokladať, že jeho cena bude o niečo vyššia.

Monitory AOC PDS241 a PDS271 sú vybavené AH-IPS panelom, pokrývajú 100 % farebného priestoru sRGB a na trhu sa objavia v júni. 24-palcový model sa bude predávať za 219 eur, 27-palcová verzia bude stáť 299 eur.

Nevyhnutné náklady na ubytovanie a dopravu v Lipsku hradila spoločnosť AOC. Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit