Prenosné reproduktory s Bluetooth sú mimoriadne obľúbené. Môžete si kúpiť regálové reproduktory, no ich miesto je jasne určené.

Tiež aj účel a zvyčajne aj lepšia kvalita zvuku. Tá ale v našich cenových kategóriách nebýva taká rozdielna, aby ste si nemohli kúpiť prenosný reproduktor ako podstatne univerzálnejšie riešenie.

Odolný či nie?

Toto je otázka, ktorú si treba položiť pri hľadaní vhodného reproduktora. Nie všetky, ktoré majú Bluetooth, sú aj odolné. Už od povahy a ich predurčenia sú vhodné na prenášanie, menšie pády zvyknú prežiť, neznamená to však, že ich môžete smelo vykúpať vo vode.

Výrobcovia uvádzajú, čo všetko reproduktor zvládne, a určite sa to dozviete pred kúpou. Vlastne sa tým dosť chvália. Niektoré reproduktory prežijú dážď alebo náhodné postriekanie vodou, iné môžete vo vode priamo umývať alebo potopiť do bazéna a nič sa im nestane. Spracovanie takýchto zariadení je odlišné v porovnaní s domácimi reproduktormi.

Ide najmä o to, aby sa zvýšila odolnosť pri páde a predišlo sa vzniku rýh alebo oškretiu. Leštené hliníkové telo vyzerá dobre, vonku vám ale neponúka pridanú hodnotu. Preto má takmer každý reproduktor v tomto segmente látkový poťah, pogumované bočné hrany a neraz sú tlačidlá úplne skryté a vedie cez ne gumová ochrana s výliskami na konkrétne tlačidlá.

Konektory sú zakryté. V niektorých prípadoch je to len nabíjací konektor, no ešte stále o svoju pozíciu neprišiel ani 3,5 mm konektor na pripojenie káblom. Pod gumovým krytom sa môže nachádzať ešte pamäťová karta. Z nej sa dá prehrávať hudobný obsah bez potreby reproduktor pripájať k iným zdrojom hudby. Tu ale platí limit na 32 GB microSD karty, väčšie karty reproduktory neprečítajú. Možno sa na trhu nájdu výnimky, no priveľmi sa na to nespoliehajte.

Veľkosť

Na výber máte veľkosti takmer do dlane. Ide o mono reproduktory, ktorých hlavnou výhodou je to, že nezaberajú takmer žiadne miesto a poskytnú výkonnejší zvuk ako v prípade reproduktora z mobilného telefónu. Zvyknú patriť medzi lacnejšie produkty v tomto segmente, cena sa pohybuje do 50 eur. Závisí od výrobcu. Kde vám niekto dá mono reproduktor, inde dostanete väčší a stereo model aj s FM rádiom.

Najčastejšie je vidieť stereo reproduktor, vo veľkej časti prípadov s pasívnym meničom na zosilnenie basov. Tie pokročilejšie reproduktory majú širokospektrálne meniče doplnené o výškové a prípadne aj pasívne žiariče určené na nízke tóny. To už sa ale pohybujeme v cenovej hladine nad 150 eur. Tu vo všeobecnosti platí, čím väčšia suma, tým väčší a zvukovo výkonnejší a vybavenejší reproduktor.

Nabíjanie

Ešte stále sa na trhu objavujú reproduktory s konektorom microUSB (napríklad aktuálny JBL GO Essential za cenu 30 eur). Myslíme, že tohto zlozvyku by sa výrobcovia mohli zbaviť a nesnažiť sa o nižšiu cenu. Poslúži rovnako dobre ako USB-C, keďže v segmente nabíjania prenosných reproduktorov „céčko“ nemá čo extra priniesť.

Ide o praktické potreby. Pravdepodobne už používate mobil s USB-C, dokonca máte možno niekoľko káblov microUSB a toto pre vás nebude problém. USB-C je však pohodlnejší a máme radšej, keď ho reproduktor má. Výrobcovia vám takýto kábel dajú do balenia. V prípade rozmerovo väčších a výkonnejších reproduktorov vám dajú aj napájací adaptér.

Nabíjanie trvá hodinu či dve. Toto ale nebude niečo, čo pre vás bude problém alebo čo si treba do detailu všímať pred kúpou. Iste vás bude viac zaujímať, koľko hodín vydrží na jedno nabitie. Hudbu môžete počúvať neraz aj popri nabíjaní. Doma alebo na záhrade s tým nie je problém. Na batériu ho potrebujete väčšinou tam, kde sa nabíjať nedá alebo to nie je praktické. To je rozdiel oproti bezdrôtovým slúchadlám. Čiže nabíjanie ako také nie je v tomto segmente reproduktorov veľká téma.

Nabíjanie USB-C sa dostalo do väčšiny prenosných reproduktorovZdroj: JBL
Nabíjanie USB-C sa dostalo do väčšiny prenosných reproduktorov

Iba Bluetooth?

Áno, spravidla iba tento spôsob pripojenia. Je tu ešte spomínaný 3,5 mm audio. Niekedy v reproduktore je, inokedy nie. Nedá sa vyslovene povedať, na základe čoho ich tam výrobcovia umiestňujú. Existuje ešte Wi-Fi pripojenie, to je ale spôsob pripojenia pre domáce reproduktory, tzv. Multi-room. Pripojíte ich doma na Wi-Fi a nájdete ich cez hudobné aplikácie alebo počítače na vašej bezdrôtovej sieti. Prenosné reproduktory toto nepoužívajú, hoci aj Multi-room modely sú istým spôsobom prenosné.

Existuje však riešenie ako spojiť viac reproduktorov do jedného celku. Spravidla, ak už je takáto funkcia dostupná, ide o spojenie dvoch reproduktorov. Pokročilejšie používajú aplikáciu na nastavenie, či chcete na oboch prehrávať jeden obsah alebo spraviť z jedného ľavý a z druhého pravý kanál a mať ich v stereo režime.

Väčšina reproduktorov sa dá prepojiť aj bez aplikácie a použije sa na to vyhradené tlačidlo alebo kombinácia tlačidiel podľa manuálu. My o tejto funkcii diskutujeme a snažíme sa v nej nájsť praktický prínos. Faktom je, že rozšírenie zvuku je prínosná funkcia. Teraz ale prichádza na rad otázka, kúpite si takéto reproduktory dva?

Alebo inak, kúpite si dva reproduktory z tejto kategórie, za 150 eur jeden? No, možno to urobíte pri dvoch deťoch, aby mal každý svoj reproduktor, a tak je tu možné spojenie. Je to spôsob, ako si niečím takýmto vybaviť telocvičňu. Skrátka, toto je scenár, ktorý v praxi síce vidíme, ale obmedzene. Asi to bude podobné ako s 3,5 mm konektorom. Možno ho použijete niekoľkokrát, no jeho prítomnosť považujete za bonus.

FM rádio a svetlo

Pre niekoho to môže byť užitočná funkcia, nájdete ju najmä v segmente lacnejších modelov. Takisto aj o pamäťovej karte sa dá tvrdiť, že jej prítomnosť charakterizuje skôr lacnejšie reproduktory na trhu.

Iná kategória sú svetelné efekty. Toto majú drahšie reproduktory na trhu, najčastejšie sa s touto funkciou stretnete pri značkách JBL a Sony. Je to niečo, čo oživí atmosféru a večer alebo v tmavšej miestnosti vyzerajú tieto efekty veľmi pekne. Ovládajú sa cez tlačidlo na reproduktore, často máte k dispozícii aj aplikáciu, ktorá ponúkne detailnejšie nastavenia, či už farieb alebo efektov.

JBL Clip 4 patrí medzi menšie reproduktory. Výrobca ho vybavil klipsňou na zavesenie, či už na batoh alebo oblečenie. Na to, že ide o veľkosť takmer do dlane, hrá veľmi dobre. Odolný je voči prachu a vode, a to úplne. S odolnosťou IP67 ho môžete úplne ponoriť do vody. Nabíja sa cez konektor USB-C a na jedno nabitie vydrží 10 hodín. Vo svojom vnútri má 40 mm menič s výkonom 5 W. Cena je 59 eur.

JBL Clip 4Zdroj: JBL
JBL Clip 4

JBL Flip 6 je pokročilejší, najmä je väčší a výrobca použil dvojpásmový systém reproduktorov. Tu to znamená basový menič doplnený o výškový. Na zvuku je to naozaj poznať. Samotný basový menič má výkon 20 W, výškový 10 W. To už je silná zostava na ozvučenie okolo ohniska alebo väčšej miestnosti. Batéria vydrží maximálne 12 hodín a nabíja sa cez moderný konektor, čiže USB-C. Tento model sa dá prepojiť cez funkciu PartyBoost s ďalším alebo viacerými kompatibilnými reproduktormi. Cena je 139 eur.

JBL Flip 6Zdroj: JBL
JBL Flip 6

JBL Charge 5 je rozmerovo väčší reproduktor, predstavte si 1,5-litrovú fľašu. Tak približne v tomto objeme je najnovší Charge 5. Je už vhodný ako ozvučenie ku bazénu, prípadne do menšej telocvične. Poskytne výkon, ktorý dokáže prekričať väčší počet ľudí. Na jedno nabitie vydrží prehrávať hudbu až 20 hodín. Odolá vode aj pri ponorení, keďže má certifikáciu IP67. Rovnako aj tu je dostupná funkcia PartyBoost. Cena je 179 eur.

JBL Charge 5Zdroj: JBL
JBL Charge 5

Sony SRS-XB01 je najmenší z prenosných reproduktorov tohto výrobcu. Rovnako aj tento sme testovali a počuli sme ho hrať. Je vhodný na tzv. osobné ozvučenie, teda ako doplnok k notebooku alebo telefónu v malej miestnosti alebo ako príručné ozvučenie v prírode. Sony pridalo funkciu Extra Bass a rozhodne stojí za to tento reproduktor počuť. S odolnosťou IPX5 prežije dážď. Na úplné ponorenie stavaný nie je. Na jedno nabitie vydrží 6 hodín prehrávania. Nabíja sa ešte cez starší microUSB konektor. Aj vďaka tomu výrobca stanovil výbornú cenu 29 eur.

Sony SRS-XB01 Zdroj: Sony
Sony SRS-XB01

Sony SRS-XG300 je veľký reproduktor. Prirovnať ho môžeme k 1,5 ÷ 2-litrovej fľaši malinovky. Má širokú vnútornú výbavu v podobe dvoch širokospektrálnych meničov, dvojice výškových a po bokoch je ešte dvojica pasívnych žiaričov. Tie majú osvetlenie, ktoré výrobca nazýva „Ambient Illumination“. Je stavaný na väčšie publikum a priestor. Na jedno nabitie vydrží 25 hodín a má kompletnú odolnosť voči vode, teda IP67. tým, že ide o Sony, neprekvapí funkcia rýchleho nabíjania. Za 10 minút nabíjania ho môžete používať hodinu. Cena je 299 eur.

Sony SRS-XG300Zdroj: Sony
Sony SRS-XG300

Sony SRS-XB33 je rozmerovo podobný mierne nafúknutej pollitrovej fľaši malinovky. Má funkciu Extra Bass a svetelné efekty so stroboskopovými LED navyše. Reagujú na hudbu a vyzerá to naozaj dobre. Je kompletne vodotesný, teda aj pri ponorení. Zároveň je to rekordman vo výdrži. Na jedno nabitie vydrží 24 hodín prehrávania hudby. Počas našich testov sme si pochvaľovali najmä to, že sme úplne vypustili starosti s nabíjaním reproduktora. To bolo totiž sporadické. Pri zapnutých efektoch vydrží 14 hodín prehrávania. Vo výbave sú dva meniče a dva pasívne žiariče. Dá sa prepojiť s až 100 bezdrôtovými reproduktormi kompatibilnými s funkciou Party Connect. Cena je priaznivých 160 eur.

Sony SRS-XB33Zdroj: Sony
Sony SRS-XB33

Niceboy RAZE 3 Guru je menší reproduktor, hoci nie až tak, aby ste ho schovali v dlani. Má odolnosť IP67, keď sa zašpiní, umyjete ho vo vode bez obáv z poškodenia. Aj napriek jeho menším rozmerom poskytne vyšší výkon, a to až na úrovni 24 W. Nezáleží na tom, ako ho na stôl postavíte, zvuk sa šíri v 360°. Na zosilnenie basov je tu vlastná technológia MaxxBass. Má USB konektor na pripojenie flashdisku s hudbou. Podporované sú ale do max. kapacity 32 GB. Zároveň poslúži aj ako powerbanka pre iné zariadenia. Nabíja sa cez rozhranie USB-C. Cena je 46 eur.

Niceboy RAZE 3 GuruZdroj: Niceboy
Niceboy RAZE 3 Guru

Niceboy RAZE mini je zo série „takmer do dlane“. Navyše má extra dobrú cenovku. V tomto modeli nájdete okrem podpory microSD kariet do 32 GB aj FM rádio. Je určený ako osobné audio, keď hľadáte niečo výkonnejšie, než je váš smartfón. Na cestovanie absolútne ideálny, pretože si nenárokuje prakticky žiadne miesto navyše. Má základnú odolnosť. Môžete ho nosiť smelo so sebou. Mierne zmoknutie prežije, no treba si dať na to väčší pozor. Cena je bezkonkurenčných 15 eur.

Niceboy RAZE miniZdroj: Niceboy
Niceboy RAZE mini

Niceboy RAZE 4 Origin je plne vybavený reproduktor na výlety. Zvládne nepohodu a pokojne ho môžete celý ponoriť. Je na to stavaný a keď sa vám zašpiní, jednoducho ho pod vodou umyjete. S výkonom 20 W je určený na ozvučenie väčšieho priestoru. Pomocou funkcie True Wireless ho môžete prepojiť s druhým reproduktorom a vytvoriť si tak väčší stereo zážitok. Všetko sa dá cez reproduktor, nie je k tomu žiadna aplikácia. Na nabíjanie používa konektor USB-C a na jedno nabitie vydrží 20 hodín prehrávania hudby. Je vybavený 3,5 mm konektorom ako aj možnosťou prehrávania obsahu priamo z microSD karty.

Niceboy RAZE 4 OriginZdroj: Niceboy
Niceboy RAZE 4 Origin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.