Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológia blockchain umožní všetkým lekárom a zdravotníkom, bezpečný a jednoduchý prístup k zdravotným záznamom pacientov. Na rozdiel od súčasného systému môžu byť zdravotné záznamy kompletne dostupné, prenosné a najmä bezpečne uchované. Bez ohľadu na to, koľkokrát zmenil pacient lekára alebo zdravotnú poisťovňu.

Jedným z problémov zdravotníckych pracovísk či konkrétne nemocníc, ambulancií a doktorov je absencia bezpečnej platformy pre ukladanie, monitorovanie a prenos dát, najmä pre vysoké nebezpečenstvo úniku citlivých informácií.  Týka sa to napríklad informácií o zdravotnom stave pacientov. Platforma postavená na blockchaine umožní bezpečne ukladať dáta a zdieľať ich medzi autorizovaným zdravotníckym personálom. To podľa experta na blockchain Mateja Michalka z IT spoločnosti Decent rapídne zvýši bezpečnosť dát a samozrejme aj presnosť či rýchlosť diagnóz.

„Jednou z hlavných predností blockchainu je spätná nemeniteľnosť nahratých údajov. To znamená, že falšovať záznamy v blockchainovej databáze je prakticky nemožné,“ hovorí M. Michalko.

Už v polovici decembra vznikne na Slovensku unikátne centrum, ktoré môže prispieť k technologickej revolúcii. Centrum excelentnosti je výsledkom medzinárodnej spolupráce Číny a krajín strednej a východnej Európy v oblasti blockchainu. Ten sa vo sfére IT považuje za revolučnú technológiu. Sídlo bude mať okrem Bratislavy aj v Pekingu. V hlavnom meste Slovenska vďaka tomu vzniknú desiatky nových pracovných miest.

Cieľom centra excelentnosti je podľa M. Michalka stať sa popredným výskumným a inovačným hráčom pre blockchain a technológiu distribuovanej databázy, ktoré sa majú aplikovať v priemyselných aplikáciách v rôznych odvetviach, ako sú energetika, financie, letectvo, výroba, logistika, obchod, médiá či elektronická štátna správa.

Blockchain je metóda spravovania registra medzi účastníkmi bez závislosti od tretích strán. Novinka sa môže z pohľadu zákazníka prejaviť okrem zdravotníctva napríklad aj pri finančných transakciách. Štátnu kryptomenu plánuje spustiť Čína, vlastnú formu digitálnej meny chce napríklad zaviesť Facebook.

Blockchain umožňuje uskutočniť prevod peňazí v priebehu niekoľkých sekúnd bez potreby využitia bánk a bankových služieb, vďaka čomu môžete poslať peniaze kamkoľvek vo svete prakticky okamžite a bez vysokých poplatkov,“ vysvetlil M. Michalko.

 

 

Značky: