Nebojte sa, roboty sú príliš zaneprázdnené skladaním Rubikových kociek, než aby ovládli svet.

Nového robota, ktorého zostrojil softvérový inžinier Jared DiCarlo a študent MIT Biomimetic Robotics Lab Ben Katz, dokázal zložiť farebnú kocku za 0,38s.

Aktuálny najrýchlejší čas svetového rekordu 0,637s bol vytvorený v roku 2016 nemeckým výrobcom polovodičov Infineon a Sub1 Reloaded bot.

Všimli sme si, že všetci pri skladaní Rubikových kociek používali krokové motory a mysleli sme si, že by sme mohli urobiť lepšie, keby sme používali iné motory,“ povedal Di Carlo. Celkový čas na vyriešenie od okamihu, kedy je stlačený kláves po poslednú obrátku, zahŕňa snímanie snímok, detekciu farieb, výpočet a otáčanie kocky. Skutočná doba, odkedy je kocka v pohybe je približne 0,335 sekúnd.

Stroj môže ísť určite ešte rýchlejšie,“ napísal Katz v blogovom príspevku. Ale ladenie je naozaj časovo náročné, a aj tie najmenšie chyby môžu viesť k rozbitiu kocky, alebo k poškodeniu hardvéru robota. Vyhotovenie sa skladá z motorov ServoDisc a vlastných ovládačov, dvoch kamier PlayStation Eye a samozrejme Rubikovej kocky. Nakoniec samotných kociek nebolo pri programovaní použitých až tak veľa. Podľa vývojárov sa zničili iba štyri kocky, ktoré prešli stovkami riešení.

Rubikova kocka od svojho vzniku v roku 1974 sa stala svetovo najpredávanejšou hrou, ktorá pomáha podporovať matematické myslenie a riešenie problémov.

Tento výkon robota, vynálezcov Katza a DiCarla, zatiaľ nebol preverený predstaviteľmi z Guinnessovej knihy rekordov. Mladí vedci sa ale nechali počuť, že nestoja o ďalších 15 minút slávy.

Za aký čas poskladáte Rubikovu kocku vy? Napíšte nám do komentárov svoje úspechy.

zdroj: geek.com

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/roboty-z-boston-dynamics-sa-predvadzaju/153574

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.