Tak toto bolo super testovanie.

Na tri týždne sme mali zapožičanú robotickú kosačku od Husqvarny a to hneď úplne najvyšší model 450X, ktorý si poradí s plochou 5000 m2. Tri týždne sme doma takmer nekosili, v nedeľu poobede bol nezvyčajne pokoj, žiadne vrčanie klasickej kosačky, jedine teda od susedov. Veru škoda vracať, ale už týždeň po vrátení premýšľame o jej kúpe. Asi nie ten najvyšší model, v ponuke sú aj lacnejšie modely na menšiu plochu a s menšou výbavou. V každom prípade pozerať sa na robotickú kosačku ako za vás kosí a to s pohárom vína v ruke je na nezaplatenie.

Poďme však pekne po poriadku. Po robotickej kosačke od Husqvarny sme poškuľovali tak dva roky. Veď sme už testovali robotické vysávače a to bol tiež zážitok. Husqvarna pritom nemá príliš v oblasti robotických kosačiek u nás konkurenciu. Dlhé roky vývoja a kvalitná značka je zárukou, že vám trávnik nepodlávi, ale pekne pokosí.

V máji sme boli na záhradkárskej výstave v Inchebe a tam sme nadviazali spoluprácu s najväčším distribútorom týchto kosačiek na Slovensku. O pár týždňov zastalo pred domom špeciálne vozidlo a v ňom bolo všetko podstatné na inštaláciu. Robotické kosenie tak mohlo začať. Tento raz teda žiadny test v redakcii, všetko prebiehalo doma, priamo na vlastnom trávniku.

Inštalácia kosačky – vyhraďte si dve hodiny

Z auta vystúpil Matúš, ktorého poznáme ešte z testovania tlačiarní značky Canon dobrých 20 rokov. Teraz to však nebolo o tlači a práci s čistými rukami. Pekne krásne v značkových montérkach, so špeciálnym strojom na zapustenie káblov do zeme, bandaska benzínu, rukavice, náradie, pár skrutiek a ideme na to.

Matúš pár minút zisťoval, ako máme doma nainštalovaný systém zavlažovania a či máme ochrannú sieťku proti krtkom. Našiel zavlažovače, tie si dobre označil, žiadnu sieťku ani krtkov nemáme, tak sa chytil do práce. Okolo okrajov trávnika prešiel svojim strojom, ktorý dokázal vsadiť do hĺbky asi 10 cm zelený vodič. Osadenie tohto kábla je nevyhnutné na použitie tejto kosačky. Okrem káblov po okraji trávnika treba ešte osadiť aj vodiaci kábel, ktorý naviguje kosačku k dokovacej stanici. Celkovo vám tak ostanú pri dokovacej stanici k tejto kosačke tri konce káblov. Začiatok a koniec kábla po okraji trávnika a koniec navádzacieho kábla. Všetko pripojíte k dokovacej stanici a keď v nej zasvieti zelené svetielko, urobili ste všetko správne. Úprimne, túto prácu realizovať bez tohto inštalačného stroja by bola otročina. Navyše, Matúš presne vedel ako sa spoľahlivo spája kábel gélovými spojkami, vedel ako umiestniť kábel na tých miestach u nás, ktoré boli problematické kvôli malej šírke a jednoducho to mal celé v ruke. Vyznal sa aj do prvého nastavenia, čo znamenalo rozdeliť celú kosenú plochu na segmenty a priradiť im prvé percentuálne rozdelenie času. Vrele odporúčame objedať si túto inštaláciu, sami to len tak neurobíte a ak to nainštalujete nesprávne, nebude ani Husqvarna kosiť správne. A to táto kosačka nie je lacný špás a keď sa už rozhodnete, že dosť bolo manuálneho  kosenia, tak to za odbornú inštaláciu určite stojí. Po dvoch hodinách bolo po všetkom, kosačka stála v dokovacej stanici a čakala na svoj prvý štart na novom mieste.

Úvodné nastavenie môžete realizovať aj cez ovládací panel

Úvodné nastavenie môžete realizovať aj cez ovládací panel

A kosíme – teda my nie, kosačka sama

Typický spôsob kosenia s touto kosačkou je cez časovač. Nastavíte si tak hodiny počas dňa, kedy má kosačka kosiť a ona to aj bude robiť. Dobre je pritom nastaviť čas, ktorý sa nekryje s postrekovaním trávnika. Kosačke síce voda nevadí, pokojne môže kosiť aj počas silného dažďa, ale veci by mali mať svoj svoju následnosť. Kosačka si počas nastavených časov rozdelí prácu. Ak ju vo vymedzenom čase nestihne dokončiť, pri ďalšej etape kosenia pokračuje tam, kde skončila.

V dokovacej stanici sa kosačka nabíja a je tu aj chránená pred vplyvom počasia

V dokovacej stanici sa kosačka nabíja a je tu aj chránená pred vplyvom počasia

Najprv vychádza zo zadaných údajov pri inštalácii ale GPS signál jej umožňuje si to celé prispôsobiť, pričom kosačka si pamätá, kde bola a kde ešte má ísť. Tiež dokáže zohľadniť vplyv počasia a počas sucha alebo ku konci sezóny kosí menej, ako inokedy. Postupne sa učí, mapuje si svoj priestor na novom mieste a začína kosiť naozaj efektívne. Na učenie jej treba tak tri dni práce, sprvoti naoko chaotický pohyb sa postupne mení na systematické kosenie.

Takto kosačka kosí presne podľa plánu

Takto kosačka kosí presne podľa plánu

Kosenie má na starosti trojica žacích nožov. Tie sú ostré ako britva a presne zrežú trávu. Menia sa raz za sezónu. Rez je ostrý, steblá trávy sa nestrapkajú a tráva tak nevysychá. Postupne vám na trávniku vzniká kobercový efekt, akým sme my bežnou kosačkou nikdy nedosiahli. Je to dané tým, že robotické kosačky od Husqvarny kosia len trochu, ale zato častejšie. Pripomína to spásanie trávnika ovcami. Trávnik sa tak udržiava vo výbornej kondícii. Tráva sa pri kosení hneď aj mulčuje, teda máte zaistené aj základné hnojenie. Trávnik samozrejme nemôže ostať bez ďalšej opatery, treba prihnojovať a dosádzať. Rovnako treba vedieť, že ak nemáte na to prispôsobený trávnik, tak vám kosačka okraje trávniku nepokosí. V našom prípade tak ostala tráva pri stene a kamennej ohrade, ktorá bola nad úrovňou trávnika. To bolo potrebné pokosiť ručne, počas troch týždňov sme tak urobili raz.

Takto vyzerajú žacie nože na spodnej časti kosačky

Takto vyzerajú žacie nože na spodnej časti kosačky

Kosačka je pri práci tichá (menej ako 59 dBA). Trochu ju počuť, ale nedá sa to porovnať s tým, ako rachoce klasická benzínová kosačka. Pokojne môžete pri jej práci oddychovať. Na plnú batériu dokáže kosiť 260 minút, keď kapacita batérie poklesne, sama sa dostaví k dokovacej stanici. Nabíjanie Li-Ion batérie trvá 75 minút. Kosiť môžete aj v noci, model 450X mal dokonca svetlomety.

Aplikácia na kosačku

Kosačka Husqvarna Automower 450X bola v našom prípade vybavená aj blokom Connect. Tento umožňuje komunikovať s kosačkou cez mobilnú aplikáciu pre iOS a Android. Pomocou aplikácie nastavujete časovač, ale aj výšku kosenia, prah prekročenia ohraničujúceho káblu kosačkou a ďalšie detailné parametre. Výborné je, že cez aplikáciu ale aj cez SMS dostanete správu, ak by sa kosačka dostala na iné miesto, než je jej vyhradená plocha. To platí aj vtedy, ak je kosačka vypnutá. Súčasťou komunikačného bloku je aj mobilné pripojenie na internet a takto kosačka s vami komunikuje z akéhokoľvek miesta.

Neukradnú vám ju?

Pravdepodobne nie. Ten, kto by chcel niečo takéto ukradnúť, asi vie, čo to je robotická kosačka a vie aj to, že Husqvarna na to myslela. Stačí, keď zodvihnete kosačku zo zeme a hneď sa ozve skutočne hlasitý alarm. Na jeho vypnutie musíte zadať 4-miestny PIN. Ak ho nezadáte, kosačka bude veľmi silno hulákať a predstava, že niečo takto hlučné nesiete v rukách po ulici je úsmevná. Navyše, bez PINu nič s kosačkou neurobíte, nereaguje na povely, nedá sa reštartovať a nemáte ju ako použiť. PIN je potrebný aj pri každej zmene nastavení cez panel, ktorý sa nachádza priamo na kosačke. Tu môžete zmeniť rovnaké parametre ako cez mobilnú aplikáciu, ale nepotrebujete na to mobil. Kosačku je takto možné spustiť aj mimo plánu časovania, môžete si tiež priať intenzívne kosenie na vybranom mieste a pod.

Verdikt

V celkovom hodnotení je to výborný stroj, ktorý sa uplatní hlavne pri väčších plochách. Poradí si s kopcovitým terénom so sklonom až 45° čo je super. Nezľakne sa špatného počasia, poradí si s rôznymi prekážkami na ploche a to spojenie s mobilnou aplikáciou je výborné. Asi vás úplne od kosenia neoslobodí, ale to čo musíte manuálne urobiť je už len radosť a pekná spomienka na to, ako ste to robili ešte pred jej kúpou.

Cena: 4235 Eur
Zapožičal: www.european.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.