Mikrofón RØDE Wireless používame v redakcii systematicky. Jeho výhodou je dlhá výdrž na batérie, kompaktné rozmery, funguje na prvé zapojenie a je to poriadne odolný spoločník na cesty.

Hlavná výhrada k nemu bola v tom, že neumožňuje poriadne nahrávať dve osoby, čo je zase bežná situácia v prípade videa. Vždy jedného z dvojice počujte menej a hneď si to všimnete. Nepomôže ani vykrikovanie, hlas toho, ktorý nemá na sebe vysielač či mikrofón počuť menej.

Teraz sa tento malý bezdrôtový mikrofón stal ešte lepším. Wireless GO II je stále kompaktný a všestranný bezdrôtový mikrofónový systém pozostávajúci z dvojkanálového prijímača a dvoch vysielačov. Model Wireless GO II, ktorý má rovnaký dizajn a kvalitu zvuku ako pôvodný modul Wireless GO. Druhá verzia je tak ideálna pre ľudí zameriavajúcich sa na tvorbu obsahu.

Súčasťou dodávky RODE Wireless GO II sú dva vysielače a dvojkanálový prijímač

Súčasťou dodávky RODE Wireless GO II sú dva vysielače a dvojkanálový prijímač

Wireless GO II sa môže pochváliť celým radom výkonných funkcií, medzi ktoré patrí kompatibilita s fotoaparátmi ale teraz aj s mobilnými zariadeniami a tiež počítačmi. Má tiež predĺžený dosah (200 m na otvorenom priestranstve) a prichádza s vylepšenou stabilita prenosu.

Kľúčové vlastnosti:

Dvojkanálový bezdrôtový mikrofónový systém na súčasné nahrávanie dvoch zdrojov zvuku
Digitálny prenos série IV 2,4 GHz, 128-bitové šifrovanie – čistý zvuk až do 200 metrov, optimalizovaný na stabilnú prevádzku v zarzšeniom prostredí
3,5 mm analógový výstup TRS, digitálny výstup USB-C a iOS prináša univerzálnu kompatibilitu s fotoaparátmi, mobilnými zariadeniami a počítačmi
Nahrávanie zvuku do zariadenia s kapacitou pamäte na viac ako 24 hodín
Možnosť nahrávať každý kanál zvlášť alebo ich kombinovať dokopy
Viac možností pri nastavení sily zvuku (10 stupňov)
Vstavaná nabíjateľná lítium-iónová batéria s výdržou až 7 hodín

Všestrannosť

Wireless GO II prichádza s 3,5 mm analógovým výstupom TRS na pripojenie do fotoaparátov. Ďalej je tu digitálny zvukový výstup cez USB-C na pripojenie do smartfónov, tabletov a počítačov. Práve tento spôsob bude vhodný na vytváranie obsahu, filmovanie, prezentácie pred kamerou, vlogovanie, živé vysielanie a pod.

Spomenuté integrované nahrávanie znamená, že sa nemusíte obávať výpadkov alebo problémov so zvukom na ceste smerom k fotoaparátu alebo mobilu. Zvuk sa nahráva priamo do vysielača v mieste k de sa zaznamenáva. Wireless GO II tiež ponúka možnosť nahrávať každý kanál osobitne alebo ich kombinovať, čo zaisťuje možnosť ďalšej voľby a prispôsobenia pri postprodukcii.

Kompaktný bezdrôtový zvuk

Vysielač a prijímač vážia menej ako 32 gramov a zaberajú len malý priestor v taške, batohu, kabelke alebo aktovke. Dodáva sa tiež s praktickým textilným vreckom na prenášanie. Šikovný dizajn klipu Wireless GO II umožňuje rýchlu a ľahkú montáž na odev alebo do sánok na fotoaparáte.

Jednoduché pripnutie napr. na košeľu

Bezproblémové pripojenie

Wireless GO II bol navrhnutý pre zachytávanie zvuku v profesionálnej kvalite a jeho používanie má byť jednoduché. Vysielač a prijímač sa po zapnutí automaticky spárujú. Vďaka šifrovaniu budete mať kvalitný zvuk aj v oblastiach s vysokou úrovňou RF aktivít, vrátane hustého mestského prostredia, nákupných centier, univerzít , kongresových centrách a pod.

Každý vysielač je vybavený kvalitnou všesmerovou kondenzátorovou kapsulou pre bezdrôtové nahrávanie a tiež 3,5 mm TRS vstupom pre pripojenie externého mikrofónu. Súčasťou dodávky Wireless GO II je tiež protiveterná ochrana na vysielače.

Transportná taška na mikrofóny

Aplikácia RØDE Central

Súčasťou dodávky Wireless GO II je aj aplikácia RØDE Central Tá umožní nastaviť predvoľby zariadenia, optimalizovať a exportovať nahrávky, aktivovať a deaktivovať funkcie a aktualizovať firmvér. K dispozícii je bezplatne pre Mac a Windows.

Ďalšie funkcie

Pripojenie Wireless GO II k RØDE Central umožní prístup k praktickým funkciám vrátane bezpečnostného kanála, ktorý zaznamená druhú stopu pri -20 dB pre hlavné zvukové klipy, zámok stlmenia zvuku (pre istotu) a umožňuje aj jemné nastavenie zosilnenia v 10 stupňoch.

Každý z vysielačov Wireless GO II má integrované možnosti nahrávania a má dostatok vnútornej pamäte na uloženie viac ako 24 hodín komprimovaného zvuku a 7 hodín nekomprimovaného zvuku. Pokiaľ ho aktivujete, nahrávanie sa začne hneď po pripojení vysielačov k prijímaču. Je to vaša poistka pre prípad, že by sa po ceste so zvukom niečo stalo.

Po načítaní súborov v aplikácii RØDE Central budete dokonca vidieť, kde presne došlo k výpadkom, takže môžete presne určiť, aký zvuk potrebujete.

Cena tohto mikrofónneho systému na slovenskom trhu je 299 eur. Prijímač ani vysielač pre Wireless GO II nie je kompatibilný s originálnym systémom Wireless GO. Na spojenie s XLR portom Rode ponúpka doplnkové adaptéry.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.