Dovedna 5,3 miliardy mobilných telefónov sa v tomto roku stane odpadom. Upozorňuje na to Fórum pre odpadové a elektrické zariadenia (WEEE).

Podľa jeho štúdie väčšina nepotrebných mobilných telefónov nejde na recykláciu, ale zostávajú zabudnuté niekde v zásuvkách či skriniach v domácnostiach, prípadne v horšom prípade putujú do odpadu a skončia na skládkach či v spaľovniach.

Na túto skutočnosť WEEE upozornila v súvislosti s Medzinárodným dňom elektroodpadu, ktorý pripadá na 14. októbra. Generálny riaditeľ WEEE Pascal Leroy podotkol, že v prípade telefónov ide o malé predmety, ktorých sa ľudia nezbavujú tak rýchlo ako starých chladničiek či pračiek, a preto ľahko sa ľahko hromadia v domácnosti.

WEEE zisťovala, prečo si ľudia staré telefóny ponechávajú doma a na tento účel zorganizovala prieskum, do ktorého sa zapojilo 8775 domácností v šiestich európskych krajinách. Hlavnými dôvodmi je možnosť využiť starý telefón v budúcnosti (46 %), prípadne neskorší predaj či darovanie (15 %), sentimentálna hodnota (13 %) a možné zvýšenie hodnoty telefónu v budúcnosti (9 %). Poslednou skupinou sú ľudia, ktorí nevedia, ako sa nepotrebného mobilu zbaviť (7 %).

Aby lepšie znázornila ohromné množstvo tohto odpadu, WEEE konkretizovala, že ak by spomínaných 5,3 miliardy telefónov bolo naukladaných na seba a priemerná hrúbka jedného je deväť milimetrov, takto vytvorený stĺpec by mal výšku 50 000 kilometrov. To je 120-krát vyššie ako je obežná dráha Medzinárodnej vesmírnej stanice a zároveň jedna osmina dĺžky cesty na Mesiac.

Na svete je v súčasnosti podľa odhadov WEEE celkovo 16 miliárd mobilných telefónov. V tejto súvislosti organizácia upozorňuje na výhody recyklácie, ktorou sa získavajú vzácne kovy ako zlato, striebro, meď či paládium. Tie sú pritom ťažené neraz za cenu výrazného poškodzovania životného prostredia a vo viacerých krajinách aj s využitím detskej práce.

Zdroj: weee-forum.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.