Technologický gigant sa uberá správnym smerom.

Priznám sa, že Microsoft som v minulosti považoval za firmu, ktorá bola v niektorých veciach spomalená. Zmeškala nástup moderných internetových prehliadačov, zmeškala éru smartfónov a žila si vo svojom konzervatívnom svete, ktorý bol založený na operačnom systéme Windows a pravidelnom vydávaní jeho nových a platených verzií.

Používatelia MacBookov sa iba uškierali, pretože ich operačný systém sa vylepšoval každým rokom zadarmo a pre Apple to bol dobrý argument, ako získať nového zákazníka – kúp si počítač a za operačný systém už viac nebudeš platiť, pričom budeš mať vždy najnovšiu verziu.

Microsoft sa však zmenil a v posledných mesiacoch mi robí radosť. Jeho reči o dôraze na mobilné a cloudové služby sa začínajú prejavovať v praxi a keď sa pozriem na moje potreby, Microsoft mi prináša najvšestrannejšie riešenia. V rámci práce totiž používam počítač so systémom Windows 10, smartfón s Androidom a iPad a nájsť aplikácie, ktoré sú vo vysokej kvalite dostupné pre všetky tieto platformy je pomerne problém.

OneDrive

Služby Microsoftu som začal využívať z toho dôvodu, že ponúkajú výborné spracovanie naprieč systémami Windows, Android aj iOS

Google má výborné aplikácie pre Android a iOS, vo Windows 10 som však odkázaný na webové rozhranie jeho služieb a to mi nie vždy vyhovuje. Apple svoj ekosystém zgrupuje najmä okolo svojich zariadení a jediný Microsoft ponúka kvalitné aplikácie pre obe mobilné platformy a zároveň aj riešenie pre Windows 10, ktoré je často jeho systémovou súčasťou.

V posledných mesiacoch a rokoch som tak premigroval na OneDrive, OneNote, Microsoft To Do a začal som dokonca používať aj internetový prehliadač Microsoft Edge. Ešte v jeho starej verzii, ktorá je systémovou súčasťou Windows 10. Dôvodom bolo najmä testovanie notebookov, používanie Edgu mi urýchlilo proces úvodného nastavovania notebooku a jeho prípravu na testovanie.

Microsoft Edge logo

Takto vyzerá nové logo prehliadača Microsoft Edge. Od 15. januára bude dostupný pre verejnosť

V posledných týždňoch však používam beta verziu nového Edgu, ktorý je založený na jadre Chromium a s týmto prehliadačom som spokojný – je rýchly, moderný, dobre optimalizovaný pre Windows 10 a menej náročný na RAM ako Chrome. Od 15. januára bude dostupný na stiahnutie vo finálnej verzii a odporúčam vyskúšať ho. Možno budete sami prekvapení.

Microsoft mi však robí radosť aj snahou o prepojenie systému Windows s Android smartfónmi. Ťažko povedať, či toto prepojenie bude niekedy fungovať tak dobre ako komunikácia medzi macOS a iOS, avšak funkcionalita aplikácie Váš telefón ma teší. Rozhodne stojí za vyskúšanie.

Microsoft Windows 10 a prepojenie s telefónom

Windows 10 a prepojenie s telefónom

Microsoft má zároveň v ponuke skvelý Microsoft Launcher pre Android a aktuálne sprístupnil novú aplikáciu pre Microsoft Office na verejné beta testovanie. Po jej nainštalovaní som z telefónu odinštaloval 6 samostatných appiek, ktorých funkcionalitu mi nahradil práve nový Office v telefóne. Aplikácia zároveň pôsobí moderným a sviežim dojmom a keď si ju porovnám s prvou verziou mobilného Officu z pred pár rokov – je to markantný rozdiel.

Netvrdím, že všetko funguje skvelo a bezchybne. Mobilný Outlook používam rád, ale niektoré bugy ma iritujú – napríklad notifikácie o novej správe, pričom tá sa mi zobrazí v Outlooku až o pár minút. Prepojenie s kalendárom a cloudovými úložiskami a rýchle zapracovanie nových funkcií (podpora funkcií v iPadOS) však tieto občasné nedostatky kompenzujú.

Microsoft Launcher

Microsoft Launcher je šikovný a prepracovaný launcher

Prečítajte si aj:

Ondrej odporúča: Aplikácia Slovenská pošta zjednoduší váš život (VIDEO TOUCHIT)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit