Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Je sviatok zamilovaných len reklamným ťahom? Podľa prieskumu nákupného radcu a cenového porovnávača Heureka Valentína oslavuje viac ako polovica respondentov.

Väčšina ho oslavuje pravidelne a minie naň v priemere 54 eur. Oproti Čechom sme prekvapivo romantickejší. Najčastejším darčekom sú kvety, romantická večera či sladkosti, no paleta valentínskych želaní je širšia. Tak by sa dali stručne zhrnúť odpovede na otázku z valentínskeho prieskumu na Heureke.

Takmer 53 % Slovákov a Sloveniek občas či pravidelne oslavuje Valentína. V Česku je to len 39 %. Aj keď v drvivej väčšine oslavujeme so svojim partnerom, často svoju lásku prejavujeme aj svojim domácim miláčikom. Až takmer 6 % totiž deklaruje, že im kúpi darček. O trošku viac máme radi svoje mačacie lásky.

Slovenky jednoznačne očakávajú od svojho partnera kyticu (88 %). Medzi najčastejšie darčeky patrí aj romantická večera, ktorú plánuje vyše 31 % respondentov. Tretím najobľúbenejším darčekom sú maškrty (14 %), no veľmi obľúbené sú aj parfémy. Prekvapením je elektronika ako napríklad smart hodinky, ktoré sú už populárnejšie ako šperky. Pri nakupovaní darčekov 7,5 % respondentov zabrúsi aj do kategórie s erotickým tovarom. „Medzi netradičnými odpoveďami na otázku, aký darček by sme chceli dostať, sa však našli aj ručný mixér, bežecký pás či vitamíny. A medzi plánovanými darčekmi, ktorými chceme potešiť svojich milovaných, sa zas našlo veľa oblečenia, knihy či dokonca lyžiarske potreby,” komentuje valentínsky prieskum realizovaný na Heureke začiatkom februára Michal Vodák, obchodný a marketingový riaditeľ Heureka Group.

Aj keď je priemerná cena valentínskeho darčeka približne 54 eur, najčastejšie plánujú Slováci kúpiť darček do 40 eur (takmer 60 %), viac ako 100 eur plánuje minúť každý desiaty respondent. “Valentín je tak zaujímavým nákupným sviatkom, na ktorý reflektujú špeciálnymi ponukami mnohé e-shopy. Aj my na Heureke preto máme valentínsku podstránku s tipmi, ktoré zamilovaným pomôžu nájsť ten správny darček,” dodáva Michal Vodák.

Zdroj: online prieskum nákupného poradcu Heureka.sk medzi jej užívateľmi, február 2024, 1168 respondentov

Značky: