Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Napriek tomu, že výroba automobilov bola dočasne pozastavená, práce na vzniku ďalšieho výnimočného a typicky britského pokladu, ktorým je najexkluzívnejší med na svete, v sídle značky Home of Rolls-Royce aj naďalej pokračujú.

Počas tretej sezóny sa 250 000 včiel, ktoré sa nachádzajú vo včelínoch spoločnosti, posnaží aj v roku 2020 prekonať množstvo vyprodukovaného medu dodávaného pod značkou Rolls-Royce of Honey. Včelstvo anglických včiel medonosných zvládlo zimu na pozemku automobilky Rolls-Royce v excelentnom zdraví a momentálne vyletujú z úľov, pričom mieria za pol miliónom stromov, kríkov a poľných kvetov, ktoré kvitnú na 17 hektároch pozemkov automobilky Rolls-Royce. K tomu sa pridáva aj 3,2 hektára porastov rastliny menom rozchodník, ktorý rastie na strechách závodu a vytvára tak najväčšie živé strechy svojho druhu v Spojenom kráľovstve. Najdobrodružnejšie včely lietajú aj na okolité pozemky mesta Goodwood, pričom 48,5 km2 vidieka grófstva West Sussex patrí k známemu národnému parku South Downs.

Včelíny Goodwood Apiary vznikli v roku 2017 a pozostávajú zo šiestich tradičných drevených úľov vyrobených v Anglicku. Každý úľ má leštenú plaketu z ušľachtilej ocele vyrobenú v dielni Bespoke zameranej na individuálne úpravy vozidiel Rolls-Royce. Päť z nich nesie názvy modelových radov vozidiel automobilky Rolls-Royce — Phantom, Wraith, Ghost, Dawn a Cullinan, zatiaľ čo šiesty oslavuje známu sošku Spirit of Ecstasy.

Včely vyrábajú vzácny a žiaduci produkt. Špecialisti na konci každej sezóny pozorne a svedomito ručne zbierajú med Rolls-Royce of Honey. Ten sa následne dostáva k významným hosťom vrátane zákazníkov, ktorí sa rozhodli vyzdvihnúť si svoje vozidlo priamo v priestoroch spoločnosti.

Projekt včelína v automobilke Rolls-Royce Motor Cars predstavuje odpoveď na reálne ohrozenie populácie britských včiel medonosných. Včely medonosné sú hlavným opeľovačom mnohých druhov stromov a kvetov vrátane viacerých ovocinárskych a zeleninárskych plodín dôležitých pre poľnohospodársky priemysel v okolí sídla Home of Rolls-Royce. Avšak nedostatok vhodnej potravy, spojený najmä so stratou prirodzeného prostredia, v ostatných rokoch vystavil ich počty pod veľký a rastúci tlak.

Celonárodný trend sa odzrkadľuje aj v národnom parku South Downs v tesnej blízkosti sídla Home of Rolls-Royce. Kriedová pahorkatina, ktorá veľmi dobre podporuje opeľovačov vrátane včiel medonosných, čmeliakov a motýľov modráčikov ďatelinových, teraz tvorí iba štyri percentá celkovej rozlohy národného parku. Navyše ide o rozdrobené územia, čo opeľovačom sťažuje presun po krajine.

Vďaka vhodnému načasovaniu prispelo vytvorenie včelínov k výraznej pomoci pri uskutočňovaní nových aktivít národného parku South Downs spojených s riešením tohto vážneho problému. Iniciatíva včelích pásov Bee Lines podporuje farmárov a majiteľov pozemkov pri vytváraní nových kvetnatých koridorov, ktoré prepájajú územia obývané včelami a ďalšími opeľovačmi a pomáha im tak dostať sa k viacerým druhom rastlín. Iniciatíva sa zameriava aj na obyvateľov a podnikateľov v okolí národného parku a inšpiruje ich, aby vo svojich záhradách a na pozemkoch vysádzali lúčne kvety.

„Včelíny podčiarkujú naše záväzky voči životnému prostrediu, ktoré ovplyvňujú všetko, čo v Goodwoode robíme,” vraví Richard Carter, riaditeľ globálnej komunikácie spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars. „Naše trvalo udržateľné budovy, využívanie termálnej vody, spracovanie dažďovej vody a poskytovanie útočiska pre divoké vtáctvo. To všetko robí zo sídla Home of Rolls-Royce v Goodwoode jedného z najekologickejších výrobcov v Spojenom kráľovstve. Vďaka tomuto projektu, ktorý spolu so živými strechami podporuje v našom závode biodiverzitu, vytvárame významný príspevok k zachovávaniu britskej populácie včelstiev.”

Značky: