Žiadosť na prijatie do zamestnania spoluzakladateľa spoločnosti Apple, Steva Jobsa, sa s jeho rukopisom vydražila na viac ako 174 000 dolárov.

Informáciu poskytol aukčný domu RR Auction a novým vlastníkom rukopisu Steva Jobsa je podnikateľ z Anglicka, ktorý si nepraje byť menovaný. Jednostránkový dokument z roku 1973 neidentifikuje o akú prácu sa Jobs uchádzal. Poskytuje však náhľad na zručnosti, ktoré v tom čase mal 17 – 18 ročný Steve Jobs.

Na žiadosti sa Jobs definuje ako odborník na Anglickú literatúru na Reed College. Je to zaujímavé, nakoľko oficiálne odišiel z Reedu po jednom semestri na jeseň v roku 1972.  V roku 1973 pokračoval v pobyte s priateľmi v areáli školy.

Jobs uviedol, že má skúsenosti s počítačmi aj kalkulačkami. Do odseku „špeciálne schopnosti“ uviedol „elektro technik alebo dizajnér. Tiež prezradil, že má vodičský preukaz, ale nemal telefón, čo samozrejme v tej dobe bolo bežné. Pri „možnosti cestovať za prácou“ píše, že „je to možné, ale nepravdepodobné.

Rok po vyplnení tejto žiadosti si Jobs našiel prácu v spoločnosti Atari a následne v hernom priemysle pobudol 2 roky. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1976, založili Steve Jobs a Steve Wozniak spoločnosť Apple.

Aukčný dom spočiatku odhadoval, že by list mohol mať hodnotu približne 50 000 dolárov, ale ponuka rýchlo vystrelila nad túto sumu a zastavila sa na sume 174 757 dolárov. V aukcii sa predávali aj ďalšie dva kusy spomienkových dokumentov Jobsa. Boli to manuál Mac OS X s podpisom Jobsa, ktorý sa predal za 41 806 dolárov. Novinové výstrižky podpísané Jobsom sa predali za 26 950 dolárov.

zdroj: arstechnica

Prečítajte si aj:

Steve Jobs je názov talianskej spoločnosti a Apple s tým nemôže nič urobiť

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.