Pandémia a nosenie rúšok skomplikovalo situáciu ľuďom s čiastočnou alebo úplnou stratou sluchu, keďže pri komunikácii nemôžu odčítavať z pier. ň

Slovenská sporiteľňa preto všetkých svojich poradcov v pobočkách vybavila Google aplikáciou Okamžitý prepis, ktorá ľuďom uľahčí návštevu pobočky a vybavenie požiadaviek. Banka však naďalej vyzýva klientov, aby čo najviac úkonov robili bezpečne z pohodlia domova cez digitálne kanály. Aj tie sú prispôsobené na potreby klientov so znevýhodnením.

Mobilnú aplikáciu Okamžitý prepis majú vo svojich smartfónoch nainštalovanú všetci poradcovia v pobočkách najväčšej banky. „Táto mobilná aplikácia v reálnom čase zobrazuje v textovej forme to, čo poradca či poradkyňa klientovi hovorí a tým uľahčuje celú komunikáciu s nepočujúcim klientom,“ vysvetľuje Melinda Czapáriková, riaditeľka pobočkovej siete Slovenskej sporiteľne.

Slovenská sporiteľňa prináša sa okrem pomoci nepočujúcim snaží vyjsť v ústrety aj nevidiacim. Počítačová aj mobilná verzia Georgea sú naprogramované tak, aby ich aplikácie pre nevidiacich vedeli dobre čítať. Viac ako polovica bankomatov už má zabudované audiomoduly, vďaka ktorým si nevidiaci prostredníctvom slúchadiel vedia pohodlne vyberať peniaze či robiť ďalšie úkony. Banka má tiež dve špeciálne pobočky s hlasovým navádzaním (Avion Shopping Park a OC Central v Bratislave).

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.