Informácia nie je prekvapivá, niektoré krajiny sa snažia zakázať používanie VPN pripojenia.

Sieť tor (.onion) je považovaná za jednu z najbezpečnejších sietí, čo sa týka anonymity. Iste, treba ju vedieť používať. Ak sa cez tor sieť pripojíte na Facebook pod vaším účtom, veľa anonymity si neužijete. Denník tagesschau.de informoval na základe Natalie Sablowski o tom, že Ruský úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor blokuje práve tor sieť. Používatelia tak prichádzajú o možnosť anonymného surfovani na internete.

Problémy k tejto sieti majú používatelia v Moskve, Petrohrade, Jekaterinburgu a ďalších mestách v Rusku. Tento stav je v krajine badateľný od 1. decembra. Na to ale 7. decembra prišla od Roskomnadzoru žiadosť vlastníkom stránok o odstránenie nelegálneho obsahu. To ale nemusí znamenať ukradnuté filmy alebo softvér. V závislosti na pravidlách Ruska to môžu byť názory, ktoré nie sú ruka v ruke s vládnymi postojmi.

V Rusku využíva službu približne 300 000 ľudí, čo je po USA druhá najväčšia skupina vo využívaní tejto siete. Riešením by mohlo byť použitie VPN pripojenia. Tu ale potrebujete spoľahlivú sieť a to najmä v oblasti uchovávania záznamov o vašich pripojeniach. Musíte sa spoľahnúť, že sa vlastník VPN siete nepodvolí ruským orgánom a nevydá im vaše informácie.

Na toto sa nespoliehajte nikde na svete, nielen v Rusku. Onion protokol a Tor sieť je teda najväčšia istota, ako zostať na internete anonymný. Funguje na princípe viacerých uzlov a jednotlivé počítače, cez ktoré spojenie ide (relé) nemajú informáciu o ich obsahu. Všetko je zašifrované a až koncový počítač dešifruje informácie. Preto je toto spojenie vo výsledku bezpečnejšie ako napríklad VPN a je zistenie identity na diaľku pripojeného počítača je takmer nemožné.

Zdroj: tagesschau.de

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.