Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štedrý človek si vymyslí aj dôvod na dávanie – povedal už pred dvetisíc rokmi sýrsky spisovateľ Publilius Syrus. Dnes si dôvody vymýšľať nemusíme. Vidíme ich všade okolo nás. A vidí ich aj foodpanda, ktorá svojou troškou prispela na štedrovečerné stoly.

Donášková služba foodpanda už od septembra rýchlo a spoľahlivo doručuje jedlo z reštaurácií a nákupy z obchodov. Počas Vianoc si jej rýchle doručenie mohli dopriať aj rodiny, v ktorých nie je vždy bezproblémová finančná situácia, a veľké nákupy pred sviatkami bývajú zaťažkávacou skúškou pre rodinný rozpočet. Ide o rodiny, v ktorých chýba jeden rodič, a tak sú všetky rodinné radosti, ale predovšetkým starosti, na pleciach iba jedného – otca alebo mamy.

Na Slovensku neexistuje presná evidencia detí, ktoré vyrastajú v rodinách iba s jedným rodičom. Popritom každý jeden z nás takú rodinu vo svojom okolí pozná. Svoje skúsenosti takéto rodiny spoločne „zdieľajú“ v neziskovej organizácii Jeden rodič. Tá odhaduje, že na Slovensku je až 150-tisíc rodičov, ktorí vychovávajú deti samostatne a čelia pri tom psychickej, sociálnej a finančnej záťaži. Štyridsať percent domácností žije v chudobe s existenčnými problémami. Komplexná pomoc pre ne je nulová. Organizácia Jeden rodič sa túto medzeru v pomoci usiluje vypĺňať. Rozvíja spoluprácu s tretím sektorom a podnikateľskými subjektmi, aby pre jednorodičovské rodiny získala podporu.

Donáška pre jednorodičov

Práve so starosťami osamelých rodičov sa rozhodla pomôcť aj foodpanda. Iste – Vianoce sú často až príliš komerčné, podstatné sú láska a pohoda, a tie nesúvisia s peniazmi… To je všetko pravda, ale povedzme si na rovinu: kto by nechcel vidieť, ako jeho prekvapené deti od radosti trhajú baliaci papier, aby pod ním objavili vysnívaný darček od Ježiška?

V rodinách, kde je na všetko iba jeden rodič, s jedným príjmom a kŕdľom detí, sa balíčky pod stromčekom skutočne môžu rovnať malému zázraku. Rodiny z celého Slovenska združené v neziskovej organizácii Jeden rodič si tohto roku takéto malé zázraky mohli vychutnať. foodpanda sa im pred vianočnými sviatkami postarala o dovoz jedál z reštaurácií alebo nákupov z pandamarketov a predajní Tesco Expres, aby si každý osamelý rodič mohol so svojimi deťmi sadnúť k bohato prestretému stolu. A prostriedky, ktoré mu foodpanda takto pomohla ušetriť, mohol pretaviť do prekvapení pod stromčekom pre svoju rodinu.

Viac ako iba nákupy

Podať pomocnú ruku v podobe nákupov je však iba prvý stupeň spolupráce, ktorú foodpanda s organizáciou Jeden rodič plánuje rozvíjať v budúcom roku. Poskytnúť prostriedky je totiž iba „náplasť“ na problémy, s ktorými sa rodičia samoživitelia dennodenne boria. foodpanda chce preto ísť viac ku koreňu týchto problémov a ponúknuť osamelým rodičom možnosť pracovnej spolupráce. Vo foodpande je viacero možností, ako sa uplatniť, pričom obrovskou výhodou je flexibilita, ktorá osamelému rodičovi umožní „ušiť“ formu spolupráce s foodpandou presne podľa svojich potrieb a možností.    

Značky: