ADATA SE730 ako najkrajší externý SSD disk na svete? Podľa nás áno.

Nielen že má špeciálne vyhotovenie, ešte je aj odolný. Spĺňa štandard MIL-STD-810G 516.6, vďaka čomu ho môžete ponoriť na hodinu do vody s hĺbkou 1,5 metra a odolá zvýšeným nárazom.

Kapacita disku je 250 GB a malé hliníkové telo má v prednej časti USB-C konektor typu USB 3.1 Gen 2. K počítaču sa pripája pomocou USB-A konektora bežnej veľkosti. Disk je kompatibilný aj s tabletmi a telefónmi.

Redukcia na iné konektory však nie je súčasťou balenia. Na zapojenie obojstranného USB konektora do flash disku je potrebné odklopiť kryt. Ten je dostatočne pevný, nakoľko je to hlavná prekážka medzi vnútrajškom disku a vodou či prachovými nečistotami. S týmto diskom sme mali občas problémy v oblasti prenosovej rýchlosti.

Testovali sme ho na piatich rôznych notebookoch s USB 3.1 rozhraním a nie vždy sa podarilo dosiahnuť najvyššiu rýchlosť. Niekedy disk vytrvalo odmietal vyšší štandard a prenášal rýchlosti v štandarde USB 2.0, teda okolo 30 MB/s. Po korektnom pripojení sme dosahovali radovo vyššie rýchlosti. Tie sú uvedené v tabuľke s výsledkami.

Dodáva sa zatiaľ v uvedenej kapacite a dvoch farebných variantoch, zlatej a červenej. Šasi slúži zároveň ako pasívne chladenie hoci ani pri vyššom zaťažení sa disk nijak výrazne nezahrieval.

Výrobca na svojich internetových stránkach ponúka k disku svoj špecializovaný softvér. Ten umožňuje zálohovanie, migrácie partícií HDD, vytvorenie bootovateľnej jednotky, no ani jeden zo softvérov neumožňuje zašifrovanie disku.

Hodnotenie

+ dizajn, rýchlosť prenosu dát, zvýšená odolnosť
– problémy s rozpoznaním disku

Cena: 129 EUR
Zapožičal: ADATA

Tabuľka technických parametrov disku:

Externý diskADATA SE730
Kapacita250 GB
RozhranieUSB-C / USB 3.0
Typ diskuSSD
CacheN/A
Materiálhliník
Šifrovanie HDDnie
Výbava navyšezálohovací softvér
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]73 × 44 × 12 / 33
ZapožičalADATA
Cena [EUR s DPH]129
Benchmarky Výsledky
Priemerná rýchlosť čítania [MB/s]350
Priemerná rýchlosť zápisu [MB/s]270
Priemerná doba odozvy [ms]0,246

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

7.0 Dizajn a vodeodolnosť

ADATA SE730 je dizajnovo vydarený disk. Nie je to prvoradá vlastnosť, tou sú rýchle prenosy. My sme mali počas testovania problémy s rozpoznaním USB 3.0, a tak sa disk tváril v mnohých prípadoch ako pomalý USB 2.0 disk. Komu občasné komplikácie tohto typu neprekážajú, toho zaujme cenou.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Rýchlosť 7
  • Doplnková výbava 4
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.