Výsledky vás neprekvapia a pravdepodobne budete vyberať podľa svojich preferencií.

Internetové prehliadače vychádzajú zväčša z jadra Chromium alebo Gecko. Odlišnosti sú najmä v tom, ako si ich vývojárske tímy prispôsobia.

Napriek tomu, že sa podobajú ako vajce vajcu, sú medzi nimi rozdiely. Je to zrejmé, keďže niektorí vývojári vynechajú isté funkcie alebo naopak zapracujú nové. V tomto smere vedie Vivaldi, ktorý sčasti prináša čase Netscape Navigator a poskytuje skutočne vybavený prehliadač aj s emailovou aplikáciou priamo v sebe.

Doba prvého štartu je jedna z hlavných odlišnosti. Nasleduje aj test výkonu, ktorý tiež prekvapí. Rýchlosť sme testovali na prehliadačoch Vivaldi, Edge, Opera, Chrome a Firefox.

Prvé spustenie

Popravde toto by sme mohli nazývať aj ďalšie spustenie alebo otvorenie nového okna. Ide o tri rôzne činnosti a najviac je vidno rozdiely pri prvom spustení a následnom spustení po vypnutí prehliadača. Je to aplikácia, s ktorou pracujeme každý deň a zdĺhavé spustenie môže byť odrádzajúce. Tu si drží rekord Vivaldi a spomedzi testovaných prehliadačov sa spúšťa najdlhšie.

Na spustenie potrebuje až 4 sekundy. Najrýchlejší sa ukázal byť Edge, ktorý sa spustí o za menej ako 1 sekundu, avšak má to háčik. Na pozadí beží proces Microsoft Edge, prehliadač je teda spustený a potom je jeho rýchly štart logický. Vypnutím tohto procesu sa prehliadač spustí za 2,5 sekundy. To je tiež dobrý čas, rovnaký ako potrebuje na svoje spustenie Chrome. Opera potrebuje 4 sekundy a Firefox 2,7 sekundy.

Basemark

Špecializovaný test na adrese https://web.basemark.com preveril prehliadače po technickej stránke. Načítanie stránok sa síce dá preveriť, problém je ale, že nevieme kontrolovať odozvu vzdialeného servera v danom momente. Aj tento benchmark ukáže smerodajné výsledky. Kopírujú naše skúsenosti s prehliadačmi.

Vivaldi je najpomalší spomedzi všetkých prehliadačov, no je najviac vybavený. Pomalšie načítanie stránok si na ňom všimnete po prejdení z ktoréhokoľvek prehliadača na tento. Prináša ale mnohé výhody a mierne pomalší štart nemusí byť prekážkou. Edge je v systéme Windows, máte ho či chcete alebo nie. Je ale rýchly a dobre sa používa. Chrome je najrýchlejší, no Google má zároveň najviac káuz ohľadne sledovania a trackovania používateľov.

Súkromné prehliadače

Tor project – už podľa názvu je jasné, že ide o prehliadač fungujúci aj v sieti .onion na zachovanie súkromia. Postavený je na Firefoxe

Brave – Rýchle prehliadač s dôrazom na súkromie. Odporúčame ho ako primárny browser. Funguje na jadre Chromium.

Bodové hodnotenie

  • Vivaldi – 254,87
  • Opera – 1185.82
  • Chrome – 1193.04
  • FF – 907.57
  • Edge – 1127

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.