Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Každý, kto prvýkrát navštívi New York, má jeden veľký problém: kde v osemmiliónovej metropole začať? Mesto má rozlohu viac ako 1 200 štvorcových kilometrov, je jedným z najvýznamnejších obchodných centier na svete a ponúka pestrý výber približne 500 galérií, viac ako 200 múzeí, asi 150 divadiel, ako aj nie menej ako 18 000 reštaurácií. Odpoveď je jednoduchšia, ak sa rozhodnete navštíviť počas vianočného obdobia Manhattan. Pretože asi nikde inde na svete sa čas pred sviatkami neslávi tak ako tam, kde milióny svetiel rozžiaria mesto už začiatkom decembra. Mimoriadne pestré more svetiel je rovnakou tradíciou ako ulice plné pouličných krížnikov, žltých taxíkov, predĺžených limuzín a pick-upov. Vyhliadková jazda v čisto elektrickom modeli MINI Cooper SE (kombinovaná spotreba energie: 17,6 – 15,2 kWh/100 km podľa WLTP, 16,9 – 14,9 kWh/100 km podľa NEDC, kombinované emisie CO2: 0 g/km) vytvára kontrastnú a uvoľňujúcu atmosféru. Prakticky tichý a lokálne bez emisií jazdiaci model MINI Electric ponúka v New Yorku úplne samostatný pohľad na mestskú mobilitu budúcnosti.

Aj na Manhattane sa MINI Cooper SE šikovne pohybuje medzi športovým temperamentom a štýlovou zdržanlivosťou. Jeho elektromotor s výkonom 135 kW (184 k) zrýchli pri štarte zo semaforov z 0 na 60 km/h za 3,9 sekundy. Trvalé potešenie z jazdy je tak zaručené. A všade tam, kde je niečo tichšie, chodcov a cyklistov upozorní na jeho príchod zvuk jazdy špeciálne vyvinutý pre MINI Electric. Pri nízkej rýchlosti ho vydávajú vonkajšie reproduktory.

Ideálnym východiskovým bodom na trochu inú prehliadku mesta je Central Park – a tam známe klzisko v južnej časti zeleného sveta. Wollman Rink bol kulisou mnohých hollywoodskych filmov, ako je napríklad Love Story, a obľubujú ho rovnako Newyorčania ako aj turisti. Je zážitkom byť na ľade medzi mrakodrapmi s výhľadom na vianočnú panorámu Manhattanu, a potom pešo preskúmať zimný park.

K návšteve New Yorku v decembri nepochybne patria aj rozsiahle vianočné nákupy. Mesto je všade vyzdobené, výklady sa trblietajú, rozprávajú príbehy a rozžiaria oči. Obchodné domy Macy’s (151 West 34th Street) sú obzvlášť nádherné. Tam čakajú na malých i veľkých návštevníkov nielen krásne vyzdobené výklady, ale predovšetkým samotný Santa Claus. V známej Santa Land na ôsmom poschodí Macy’s si každý môže vysloviť svoje vianočné želanie.

Cez známu 5. Avenue a West 59th Street potom ideme priamo na Columbus Circle. Tamojší vianočný trh má jednu z najviac originálnych atmosfér v New Yorku. Obchody v juhozápadnom rohu parku sú farebne osvetlené. Z 30 metrov vysokého stropu Time Warner Center visí dvanásť hviezd vysokých viac ako štyri metre. Svetelná šou Under the Stars (Pod hviezdami) je skutočnou newyorskou tradíciou. Na druhej strane, vianočný trh na námestí Union Square je takmer európsky, kde uprostred stánkov s jedlom, nápojmi a sladkosťami ukazuje svoj talent a kreativitu množstvo newyorských umelcov a remeselníkov.

Na ceste k ďalším nákupným miestam sa MINI Electric valí pozdĺž hotela The Plaza na križovatke 5th Avenue a East 59th Street. Hotel s impozantnou fasádou vo francúzskom štýle slúži ako ubytovanie pre bohatých a slávnych hostí už viac ako 100 rokov. Pred takmer 30 rokmi to bolo jedno z miest, kde sa odohrávala úspešná filmová komédia Sám doma 2: Stratený v New Yorku. Malú vedľajšiu rolu si v ňom zahral aj Donald Trump, vtedajší majiteľ hotela The Plaza.

Či už ste rodič, starý rodič alebo krstná mama, ak máte na svojej ceste v New Yorku vo vrecku zoznam želaní napísaný dieťaťom, nevyhnutne vás to pritiahne do hračkárstva FAO Schwarz. Kedysi najväčšie hračkárstvo na svete sa do roku 2015 nachádzalo na 5th Avenue a v Rockefeller Plaza ho znovu otvorili v roku 2018. Veľa zo starého kúzla zostalo, vrátane Veľkého klavíra na podlahe, ktorý preslávil tanec Toma Hanksa vo filme Veľký z roku 1988. Sortiment je obrovský a niektorí nakupujú viac, ako sa im nakoniec zmestí pod vianočný stromček. V batožinovom priestore modelu MINI Cooper SE je na všetko dostatok miesta. Dá sa zväčšiť z 211 až na 731 litrov. Vďaka vysokonapäťovej batérii umiestnenej hlboko v podlahe vozidla ponúka MINI Electric presne rovnaký úložný priestor ako konvenčne poháňané MINI 3-dverové.

V blízkosti New York’s Toy Paradise, na 1260 6th Avenue, sa nachádzajú legendárne priestory Radio City Music Hall. Tu sa koná svetoznáme vianočné predstavenie Radio City Christmas Spectacular, jedna z najikonickejších vianočných šou v New Yorku. Zahŕňa všetko, čo patrí k veľkej oslave: od Otca Vianoc, cez Luskáčika, až po narodenie Krista. A hneď vedľa v Rockefellerovom centre je asi najznámejší vianočný stromček na svete. Tento rok je to 25 metrov vysoký smrek zo štátu Maryland. Na jeho vrchole tróni veľká hviezda, ktorú navrhol hviezdny dizajnér Daniel Libeskind. Strom osvetľuje viac ako 50 000 farebných svetielok.

Pri tomto pohľade sotva niekto pomyslí na účet za elektrinu. Ale koniec koncov, nie všetko, čo je zábavné, môže byť aj také efektívne ako MINI Electric. Jeho motor pracuje veľmi úsporne a navyše počas jazdy vo fázach spomaľovania a brzdenia môže elektrina opakovane prúdiť späť do vysokonapäťovej batérie. Vodič si môže intenzitu rekuperácie brzdnej energie individuálne určiť pomocou ovládača. Vyššia z dvoch úrovní rekuperácie zaisťuje obzvlášť silný prejav charakteristického pocitu z jedného pedálu. Po uvoľnení akceleračného pedálu sa elektrina vracia späť do vysokonapäťovej batérie a zároveň sa tým vozidlo aj brzdí.

A čo viac, aj LED svetlomety a LED zadné svetlá v charakteristickom dizajne britskej vlajky Union Jack si vyžadujú veľmi málo energie. To isté platí pre automatickú klimatizáciu modelu MINI Cooper SE. Jeho interiér vyhrieva tepelné čerpadlo, ktoré absorbuje odpadové teplo z motora, riadiacej jednotky pohonu a vysokonapäťovej batérie aj z vonkajšieho vzduchu a využíva ho na vytváranie príjemnej teploty. Vyznačuje sa obzvlášť vysokou účinnosťou a spotrebuje až o 75 percent menej energie ako konvenčný elektrický vykurovací systém a zároveň v zimnej prevádzke poskytuje vysokú úroveň teplotného komfortu.

Vhodným zakončením predvianočného poznávacieho výletu je návšteva najnovšej vyhliadkovej plošiny v New Yorku: The Summit One Vanderbilt (45 E 42nd Street). Nachádza sa v tesnej blízkosti Bryant Parku a stanice Grand Central Station a pre hostí je otvorená od októbra 2021. Z výšky 427 metrov je nádherný výhľad na neďalekú budovu Empire State Building, na East River a na Central Park. Keď už hovoríme o Empire State Building, oplatí sa tam zájsť na hudobnú a svetelnú show. Už i tak pôsobivé osvetlenie Empire State Building sa každú noc zladí so známymi piesňami hudobných hviezd – a na Vianoce môžete očakávať obzvlášť sviatočnú hudbu.

Značky: