Nové pravidlá dovozu elektroniky do Indie znepríjemní situáciu mnohým firmám.

Denník The Indian Express priniesol informáciu o tom, že firmy majú 3 mesiace na získanie licencie na dovoz notebookov a ďalšej elektroniky. Súvisí to s novými pravidlami, ktoré chce štát zaviesť v rámci vybojovania si väčšej nezávislosti od okolitých štátov. Inak povedané, znamená to, že firmy buď postavia fabriky alebo nebudú dostávať žiadne zvýhodnenie, prípadne sa im zakáže či obmedzí dovoz produktov. S podobnou situáciou sa stretol už aj Samsung, kedy od roku 2020 platí špeciálna situácia na dovoz televízorov. Takisto podliehajúca vlastníctvu špeciálne vymyslenej licencie.

Tiež je nutné poznamenať, že trištvrte dovozu pochádza z Číny. Až 75 % celkového dovozu notebookov a osobných počítačov v hodnote 5,33 miliardy dolárov pochádzalo práve zo susedného štátu. Ministerstvo informačných technológií v Indii oznámilo, že od 1. novembra bude dovoz elektroniky, medzi ktorú môžeme zaradiť aj tablety obmedzený. Firmy na to reagujú s nevôľou, pretože na základe jednaní, ktoré mali s ministerstvom, sa nič podobné neuvádzalo pre firmy. To znamená dodatočnú logistiku a náklady na to, aby mohli ďalej do krajiny dovážať svoje produkty.

Zástupcovia firiem sa sťažujú, že vláda s nimi nič iné konzultovala a uvedené vyhlásenie ich zaskočilo. Je zrejmé, že ministerstvo sa snaží donútiť firmy vyrábať produkty priamo na území Indie. Je to pochopiteľné, pretože nielen Európa sa snaží byť globálne menej závislá, čo v aktuálnej situácii pri počte dovozu len elektroniky v Indii, je značná závislosť najmä na Číne.

Zdroj: The Indian Express

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.