Jeden z najpredávanejších smartfónov v rebríčku operátorov.

Zároveň takmer dvojička s telefónom Galaxy A53 5G. Jeho recenziu si prečítajte tu. Na to, aby ste si spravili čo najlepší prehľad o A53 5G a A33 5G. Rozdielov je minimum, procesor zostáva rovnaký, aj preto máte možnosť voľačo ušetriť. Nemáte na výber pamäťovú verziu a existuje jediná, tú v našom teste, teda 6 / 128 GB. A53 5G má ešte 256 GB verziu. Oba ale majú podporu pre pamäťové karty s kapacitou do 1 TB.

Spracovanie telefónu je takisto takmer identické, menší displej o desatiny palca má zmenu v umiestnení prednej kamery. Namiesto kruhového výrezu je tu taká „slzička“. Čo sa týka spracovania, tu oceňujeme spracovanie z polykarbonátu, čo je plast ale pevnejší plast. Svojho času s týmto prišiel Apple iPhone 5C a takýto materiál alebo podobný tomuto používajú aj Nokie. Za mňa toto nie je problém, nie každý potrebuje kovové telo.

Odolá ponoreniu

Vo svojej podstate je to telefón, ktorý bude mať všetko potrebné, faktom je, že konkurencia je v tejto cenovej hladine rýchlejšia a vybavenejšia. Treba ale uviesť, že takmer nikto z konkurencie vám nedá plnú vodoodolnosť IP67. A to je veľká prednosť tohto modelu.

Balenie neobsahuje žiadny kryt telefónu, je v ňom ale kábel a spinka na vybratie slotu na karty. Výrobca sa pridáva k zelenej iniciatíve a nedodáva nabíjačku. Nakoniec už aj mne toto prestalo chýbať a pri podpore 25 W nabíjania zase takú stratu neutrpíte. Je možné, že nabíjačku s podobným výkonom už máte aj doma a ďalšiu reálne nepotrebujete.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Fotoaparáty

Technicky sú fotoaparáty slabšie. Denné fotky spravíte veľmi dobré, o tom je zbytočné debatovať. Jediné, čo tu je, je rýchlosť. Je daná procesorom a treba byť aj pri denných fotkách trochu trpezlivý. Nočné fotky sú trochu pôrod. Chápte to tak, že toto je telefón za takmer štyri stovky. Prepočítané na konkurenčné ceny, kupujete telefón tak za 250 eur.

Toto vám napovie, čo čakať od fotoaparátu. Problém so zaostrovaním, preostrovanie nočnej snímky či na 1× priblížení alebo 2×, no pri dvojnásobnom nemáte objekt šancu odfotiť, najmä ak je ďalej. No, ale kvôli tomu ho približujete. Celkovo je nočné fotenie sklamanie. Fotku viete urobiť, zapotí sa Galaxy aj vy. Uvádzam aj testovacie fotky, posúďte sami.

Čo sa týka selfie fotoaparátu, za seba nevidím veľké rozdiely medzi 32 Mpx (A53 5G) a 13 Mpx snímačom v tomto modely. Čiže kúpou tejto verzie neprídete skrátka a kvalita selfie nijako viditeľne neutrpí. Pozitívum, ktoré na zostave fotoaparátov treba pochváliť, je makro fotoaparát. Je tu snímač s 5 Mpx rozlíšením.

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
10× priblíženie v noci

Systém a celková rýchlosť

Je zaujímavé sledovať, ako nás ovplyvňuje cena zariadenia. V tomto prípade som nebol vyslovene iritovaný pomalšími reakciami smartfónu. Vedel som totiž, že jeho cena je nižšia s porovnávaným Áčkom. Systém má jednu hlavnú výhodu a tou je One UI. Táto nadstavba je vynikajúca vrátane aplikácií priamo od Samsungu. Toto je hodnota, s ktorou sa dá počítať. Pomalšie reakcie sú nevýhodou, keďže nadstavba je náročná na systémové zdroje.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Displej v tomto modely nemá 120 Hz ale iba 90 Hz. Je to vidieť pri priamom porovnaní, no je to detail. Môj pohľad je na toto jasný. Dostávate viac ako základných 60 Hz a na plynulosti rolovania obsahu to je poznať. Je to 120 viac ako 90? Áno. Stále je to ale dobrý údaj na lepšie vnímanie meniaceho sa obsahu a minimálnym dopadom na už tak veľkú batériu.

Oceňujem stereo reprodukciu, ktorú počuť pri hudbe ale aj sledovaním filmov. Toto je niečo, čo sa postupne stáva samozrejmosťou, no ešte stále treba stereo režim vyzdvihovať. Keď už spomínam audio, nie je tu 3,5 mm konektor.

Verdikt

Samsung Galaxy A33 5G je celkom fajn telefón. Rozhodne sa prihováram za tento model zo spomínanej dvojice. Cena je prijateľná a odpovedá výbave oveľa viac ako pri drahšom Áčku z ponuky Samsungu. Nečakajte od neho zázraky. Výkonovo nemá šancu súperiť s konkurenciou. Opäť platí, kto chce Samsung a toto je jeho rozpočet, A33 5G využije a bude to dobrá kúpa. Kto nelipne na Samsungu, mal by sa poobzerať inde.

Páči sa nám

  • dobrá cena a výbava na Samsung
  • skutočná vodoodolnosť, IP67
  • stereo reproduktory
  • kvalita denných fotiek
  • veľká batéria
  • rozhranie One UI

Nepáči sa nám

  • zlé zaostrovanie pri nočnej fotografii, na automatike aj v nočnom režime
  • bez nabíjačky v balení
  • podpora iba 25 W nabíjania

Cena: 369 eur za verziu 6 / 128 GB

Zapožičal: Samsung

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A33 5G
Operačný systémAndroid 12, zabezpečenie 1. 4. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,4 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED, 90 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, do 1 TB, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet48 Mpx, f/1.8, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx13 Mpx, f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 74 × 8 / 186
VodeodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 25 W, bez nabíjačky
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score415948
PCMark for Android – Performance10932
3DMark Wild Life2267

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.