Vyskúšali sme si telefón, ktorý sa cenou zaraďuje do strednej triedy, výkonom až tak veľmi nie.

Samsung chrlí jeden smartfón za druhým a vyznať sa v nich začína byť celkom seriózny problém. Výrobca to prakticky myslí tak, že model A51 je nástupca minuloročného A50. Ktorý si kúpite? Ten najnovší, teda A51 alebo sa poobzeráte po konkurencii.

galaxy a51

Telefóny tohto výrobcu boli vždy drahšie a my sme cenu vždy obhajovali kvalitou rozhrania, ekosystému a celkového dojmu. Nie nadarmo sme pripisovali Samsung k Applu na Androide.

Galaxy A51 nie je S20+ a ani ním byť nechce. To si všimnete na pomalších reakciách. Prechod z Galaxy S20+ a S10 na tento telefón prvý deň trochu bolel. Reakcie smartfónu sa nám javili ako veľmi spomalené. Po niekoľkých dňoch to už tak nevnímame. Je ale pravda, že výkon oproti A50 prakticky nenarástol. Nedajte sa pomýliť procesorom s vyšším číslom.

Avšak jednu vec na A51 chválime od prvého dňa používania. Tou je výdrž. Smartfón používame intenzívne aj ako hotspot a môžeme hovoriť o reálnej výdrži po dobu 2 dní od rána do neskorého večera.

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy A51
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 2. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,3 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,5 / 1080 × 2400, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 (f/2.0) + 12 (f/2.2) + 5 (f/2.4) + 5 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]159 × 74 × 8 / 172
KonektorUSB-C, 15 W

Spracovanie a dojem z používania

Po stránke výbavy sa nám telefón páčil, je pravda trochu väčší, no je to6,5“ displejom a 4000 mAh batériou. Na veľkosť sme si tak nejak zvykli, kto sa uhlopriečkou až tak nezaoberá, nebude mať s telefónom problém.

Spracovanie je kvalitné a telefón sa dobre drží v ruke. Materiál na zadnej strane pripomína sklo ale nie je to sklo. Nešmýka sa v ruke, no na hladkých povrch trochu áno.

galaxy a51

Brzdí ho len vystúpená časť fotoaparátu. Vďaka obdĺžnikovému tvaru sa telefón lepšie ovláda na stále, nepreklápa sa. Nakoniec toto nám vôbec neprekážalo. Oproti A50 pribudol fotoaparát navyše a takto ich výrobca rozmiestnil. Ocenili sme Super AMOLED displej a funkciu Always-on. Je to príjemná vec, najmä v noci na kontrolu času prípadne notifikácií cez deň.

galaxy a51

Odtlačok prsta sa dá overiť snímačom pod displejom. Vzhľadom na výsledky v AnTuTu to veľmi rýchlo nejde. Snímač funguje ako optický, teda nie ultrazvukový pri drahších modeloch tohto výrobcu. Je menej spoľahlivý ale v našom prípade sme s ním nemali výraznejšie problémy.

galaxy a51

Odomknúť telefón na prvý raz, to by sme sa asi nestavili. Lepšie je použiť odomykanie selfie kamerou. To je v praxi rýchlejšie. Netreba nikam prikladať prst a potom už len počkať na zobrazenie rozhrania. Tak dve sekundy.

galaxy a51

Systém a výkon

V tejto cenovke máte na trhu podstatne rýchlejšie smartfóny a to aj s dvojnásobným počtom v teste AnTuTu. Telefón je pomalší, trvalo nám pár dní sa adaptovať. Stále si myslíme, že by mal Samsung spraviť nadstavbu aj pre jeho slabšie telefóny.

Očividne bola robená pre telefóny ako Galaxy S10 a lepšie a je to poznať. Prepínanie medzi aplikáciami je pomalšie a sekundu dve si naň niekedy počkáte. Nie vždy, podľa toho, či sú ešte v RAM alebo už nie.

galaxy a51 battery system

Na druhú stranu opäť oceňujeme možnosti rozhrania, teda možnosť ľahko synchronizovať nastavenia medzi inými telefónmi Galaxy ako aj zálohovať galériu na OneDrive atď., hoci toto máte všade inde s touto aplikáciou.

Fotoaparát

Galaxy A51 má 4 fotoaparáty. Širokouhlý 48 Mpx, ultraširokouhlý 12 Mpx a 123°, makro objektív s rozlíšením 5 Mpx a hĺbkový senzor takisto s rozlíšením 5 Mpx. Nechýba LED blesk. Dobre oproti Galaxy A50 je tu vidieť pokrok, najmä teda v rozlíšení a v pridaní makro objektívu.

Fotoaparát je pomalší, no je to dané rýchlosťou procesora. Fotiť sa s ním ale dá a hoci sa fotka nestihne na displeji prekresliť tak rýchlo, ako by sme chceli, je v poriadku a v najlepšej možnej kvalite uložená v telefóne. Chvíľu sme si na to zvykali a nevidieť priamy náhľad nám pripomína pár rokov staré Xperie od Sony.

Kvalita cez deň je v rámci štandardu tejto triedy, večer idete s kvalitou dole. Veľa bude závisieť od toho, aký režim použijete. To síce aj pri vlajkových lodiach, tam to však vedia výrobcovia veľmi dobre kompenzovať. Tu širokouhlé fotky stratia trochu farebnosti. Nie je to vždy dramatické a aby ste to postrehli budete musieť spraviť dve rovnaké a ultraširokouhlom režime a automatickom.

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score176264
PCMark for Android – Performance5417
3DMark Sling Shot Extreme – Total1564
Graphic1454
Physics2127
VRMark Amber Room – Total1786
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5057
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]460 / 193

Verdikt

Samsung Galaxy A51 má veľký displej, dobrú viditeľnosť na priamom slnku, 2-dňovú výdrž batérie a štyri fotoaparáty. Rozdiel oproti A50 nie je dramatický. Dalo by sa povedať až zanedbateľný. Ak ale nechcete Galaxy S20 kvôli vysokej cene, no trváte na tom, že chcete mobil od Samsungu, toto môže byť správna voľba.

Cena: 369 EUR

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy Note10 Lite: Výrazne lacnejší, dotykové pero je stále tu (Prvé dojmy)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.