Mierne nižší výkon, lacnejšie spracovanie ale výrazne nižšia cena.

Na rozdiel od Galaxy S10 Lite na nás zacielenie tohto smartfónu nepôsobí rozporuplne. Note10 Lite je lacnejší o 350 EUR ako klasická verzia Note10. Je to poznať na výbave a na spôsobe spracovania. Na druhú stranu konečne máte rovný displej, kapacitu úložiska si môžete rozšíriť a fotoaparát je stále veľmi dobrý.

note10 lite

Podstatné je, že pero S Pen tu stále zostalo a tak ide o skutočný Note, tak ako si ho predstavujeme my. V balení je super rýchla nabíjačka, ako ju Samsung nazýva. Má výkon 25 W a na 4500 mAh batériu je to postačujúce. Prijali by sme aj rýchlejšie nabíjanie, no 25 W je dostatok, najmä keď zohľadníme celkovú výdrž na celý deň a k tomu rýchle nabíjanie aj nad 70 % kapacity batérie.

note10 liteTechnické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy Note10 Lite
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 1. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,7 GHz
Displej, počet fariebSuper AMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400, 19:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 1 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/1.7) + 12 (f/2.4) + 12 (f/2.2 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video32 (f/2.2) Mpx, 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 76 × 9 / 199
KonektorUSB-C, 25 W

Spracovanie je trochu lacnejšie, čo nám v zásade neprekáža ale je cítiť. Telo nie je sklenené, ale vyzerá tak. K vyhotoveniu nemáme takisto výhrady. Kvalita spracovania je vidieť na každom detaile. Je pravda, že rámiky okolo displeja sú hrubšie a telefón má väčší oblúk zaoblenia hrán.

Celé je to však o tom, že má 6,7“ uhlopriečku displeja a to je poriadne veľký kus do ruky. Priaznivci písania perom zase ocenia veľkú plochu. To bola najčastejšia výhrada k menšiemu Note10 oproti Note10+.

Telefón sa veľmi dobre používa, rozdiely výkonu proti Note10 je cítiť. Avšak aj tu dodávame, že až na výnimky sme s telefónom nemali žiadne problémy. Aplikácie boli svižné, rovnako ako aj celé rozhranie.

Rozpoznávanie tvárou je stredne rýchle, v každom prípade je mierne pomalšie ako pri klasickom Note10. To sa týka aj rozpoznávania odtlačkov prsta. Je optické, nie ultrazvukové a je to poznať. Naučili sme sa rýchlejšie zadávať nás PIN kód.

Poteší prítomnosť audio konektora. Zvláštne, že S10 Lite ho už nemala a to v tele toho smartfónu nebolo ani dotykové pero. Tu sa zmestilo pero, 4500 mAh batéria a ešte aj audio konektor. Asi to nebude celkom o tom, koľko miesta zaberie ale o prístupe výrobcu ho tam dať alebo ho už z konštrukcie odstrániť.

note10 lite

Fotoaparát

Celkovo sú tu 3 objektívy. Snímače všetkých z nich majú rozlíšenie 12 Mpx. Okrem ultraširokouhlého režimu tu máte aj tele objektív s možnosťou 2× priblíženia. Týmto sa pre nás stal smartfón veľmi užitočný a zostavu fotoaparátov sme ocenili viac ako nejakú kvázi modernú zostavu s makro objektívom (áno, presne toto mala S10 Lite) .

note10 lite

Fotografie sú veľmi dobré, rovnako aj rýchlosť fotenia. Tu sme sa mierne nižšieho výkonu oproti klasickému Note10 neobávali. Takisto prepínanie režimov.

Celkovo je má Samsung jeden z najlepších fotoaparátov čo sa týka rozhrania. Fotografie z tohto modelu však už nie sú tak prekontrastované, ako zo smartfónov tejto značky poznáme. Prvé testovacie fotografie uvádzame nižšie:

Normálny vs. nočný režim

Širokouhlý vs. 2× optické priblíženie

Makro

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score325700
PCMark for Android – Performance5309
3DMark Sling Shot Extreme – Total3991
Graphic4389
Physics3030
VRMark Amber Room – Total4906
A1 SD Bench – RAM [MB/s]14626
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]732 / 188

Verdikt

Samsung Galaxy Note10 Lite má najväčšiu pridanú hodnotu, že je to smartfón s aktívnym dotykovým perom. Môžete ním ovládať fotoaparát, hudbu, podporované aplikácie atď.

Pero teda nie je len na písanie poznámok. Funguje aj písanie na čiernom displeji bez odomknutia do systému. Pero sa dobre používa, nie je tu žiadny spomalený efekt, napríklad pri kreslení.

Ideálny bude pre tých, čo chcú rozmerný displej. Predsa len 6,7“ je naozaj dosť. Dáva to síce priestor pre písanie perom, no počas bežného používania sa bude horšie ovládať jednou rukou.

Za nespornú výhodu ale považujeme najmä výbornú cenu a plnohodnotné S Pen. Zaobísť sa ale budete musieť bez vodeodolnosti, to však aj pri modeli Galaxy S10 Lite.

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S10 Lite: Prvé dojmy s ďalším Galaxy S telefónom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.