Vyskúšali sme telefóny Samsung Galaxy A6 a A6+. Za 300 eur prinášajú atraktívnu výbavu.

Samsung nedávno predstavil novinky Galaxy A6 a A6+ a dnes ich ukázal slovenským novinárom. Do predaja sa dostanú počas posledného májového týždňa v troch farbách – fialovej, zlatej a čiernej. Cena modelu Galaxy A6 bude 309 eur, o niečo lepšie vybavený Galaxy A6+ sa bude predávať za 349 eur.

Samsung Galaxy A6 ponúka 5,6-palcový HD+ Super AMOLED displej. Nižšie rozlíšenie nám nevadilo a popravde sme si ho počas krátkeho používania telefónu ani neuvedomili. Displej má pomer strán 18,5:9 a hoci ho Samsung označuje pojmom Infinity, nemá tak ultratenké rámiky ako vlajkové lode. Predná strana svojim spracovaním skôr pripomína tohtoročný model Galaxy A8, rámiky sú dostatočne tenké.

Vľavo Samsung Galaxy A6, vpravo Galaxy A6+

Chrbát z kovu, lákadlom má byť fotoaparát

Prednej strane dominuje displej, tlačidlá sú softvérové. Nad obrazovkou sa nachádza 16 Mpx predný fotoaparát s bleskom. Ide o pomerne vzácnu funkciu, ktorá vás poteší, ak často fotíte selfie fotky. Zadná strana je z kovu a spracovaním neohúri. Samsung sa zameral na účelnosť konštrukcie, nechce vzbudzovať pozornosť jej dizajnom. Telefón sa však drží pohodlne v ruke a vhodne je umiestnený aj snímač odtlačkov prstov. Ten sa nachádza pod 16 Mpx zadným fotoaparátom s clonou f/1.7 a automatickým zaostrovaním.

Samsung verí, že modely Galaxy A6 a A6+ budú v rámci svojej cenovej kategórie silné najmä z hľadiska kvality fotoaparátu a že zaujmú aj značkou, resp. pridanou hodnotou nadstavby Samsung Experience. Kvalitu fotoaparátu posúdime v rámci plnohodnotného testovania pre účely recenzie, sila značky a nadstavba od Samsungu môže byť samozrejme pre niekoho lákadlom alebo dôvodom pre kúpu tohto telefónu. Operačný systém Android je vo verzii 8.0, nadstavba Samsung Experience je vo verzii 9.0 a používateľské rozhranie je dobre známe. Nechýbajú ani inteligentné funkcie asistenta Bixby.

Samsung Galaxy A6

Iba micro USB port a pomalé nabíjanie

Galaxy A6 ponúka osemjadrový procesor Exynos 7870 s taktom 1,6 GHz, 3 GB RAM a 32 GB úložisko. K dispozícii bude Single SIM a Dual SIM verzia, obe však majú vo výbave samostatný microSD slot s podporou kariet až do 256 GB. 3000 mAh batériu budete nabíjať cez micro USB port, podpora rýchleho nabíjania chýba. Ocenili by sme skôr USB-C konektor, na ten si budeme musieť počkať ešte rok. Vo výbave však nájdete 3,5 mm jack a nechýba ani NFC pre bezkontaktné platby.

Galaxy A6 tiež umožňuje odomykanie telefónu tvárou a má v sebe zabudovanú platformu Knox. Nejde iba o softvérovú funkciu, Knox má vlastný čip priamo na základnej doske, ktorý kontroluje zabezpečenie telefónu. Telefón tiež ponúka podporu pre technológiu Dolby Atmos. Tu je možné aktivovať iba po pripojení káblových či bezdrôtových slúchadiel. V kombinácii so zabudovaným reproduktorom, ktorý je umiestnený na pravom boku, nefunguje.

Samsung Galaxy A6

Galaxy A6+ s duálnym fotoaparátom a Always on displejom

Lepšie vybavený Samsung Galaxy A6+ prináša niekoľko vylepšení. Má 6-palcový displej s rozlíšením Full HD+, teda 1080 × 2220 px. Opäť ide o Super AMOLED displej a v tomto prípade je k dispozícii aj funkcia vždy zapnutého displeja. Obrazovka väčšieho z dvojice A6 je tiež plochá, po bokoch je však vizuálne zakrivená. Ide o detail, vyzerá to pekne.

Zvyšok výbavy na prednej strane je prakticky totožný. Nechýba LED blesk, selfie fotoaparát však má vyššie rozlíšenie, 24 Mpx. Spracovanie zadnej strany je totožné ako v prípade bežnej A6-ky. Kovový chrbát však obsahuje duálny fotoaparát. 16 Mpx fotoaparát s clonou f/1.7 dopĺňa 5 Mpx fotoaparát s clonou f/1.9. Jeho prínos spočíva najmä pri tvorbe fotiek s rozostreným pozadím. Funkciu sme vyskúšali a v niektorých scénach fungovala pri fotení objektov pomerne dobre. Pri snahe o vytvorenie fotky človeka s rozostreným pozadím sme si však všimli nesprávne, resp. nerovnomerné rozostrenie.

Samsung Galaxy A6+

V predaji od konca mája, budú aj u operátorov

Galaxy A6+ má procesor Snapdragon 450 s 8 jadrami a taktom 1,8 GHz. Operačná pamäť a úložisko sú totožné, teda 3 GB RAM + 32 GB. Podpora microSD kariet je v tomto prípade až do 400 GB. Batéria má kapacitu 3500 mAh, aj v tomto prípade je použitý micro USB port. K dispozícii je 3,5 mm jack, NFC a Dolby Atmos pre slúchadlá. Reproduktor je totožný.

Telefóny Samsung Galaxy A6 a A6+ sa dostanú do predaja počas posledného májového týždňa. Ceny v obchodoch budú 309 eur pre Galaxy A6 a 349 eur pre verziu A6+. Novinky budú tiež dostupné aj u operátorov, na podrobné informácie si však musíme počkať, až ich zverejnia jednotliví operátori.

Smartfóny Samsung Galaxy A6 a A6+

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy A6 a A6+: Infinity displej za 300 eur je tu. Poznáme dostupnosť na Slovensku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit