Toto je rekordman. Asi prvý Samsung, ktorý vydrží viac ako dva dni bez nabíjačky aktívneho používania.

Na pohľad ani nie je tak veľký. Dokonca ani nie je príliš hrubý. Má síce oblejšie kontúry a výrobca sa nehrá ani na zrezané rámy, aby vytvoril užší dojem. Je to plný telefón, plný 7000 mAh batérie.

Najlepšie vlastnosti telefónu

  1. Extra veľká kapacita batérie
  2. Výborný displej s podporou HDR10+
  3. 32 Mpx selfie fotoaparát

Má to zmysel?

Telefón nie je nijak obludne rozmerný a ťažký. Je to veľký model s 6,7“ displejom. Dobre sa používa aj drží v ruke. Vlastne to, čo by vás mohlo vyľakať a odradiť (na pohľad prehnaná veľkosť batérie), je tu naozaj prínosom. Kto by chcel lacnejší model zameraný na dlhú výdrž (to je práve séria Galaxy M), má k dispozícii ešte Samsung Galaxy M21 v cene 239 EUR so 6000 mAh batériou.

Telefón vydrží viac ako dva dni bežnej prevádzky. Naozaj netreba nijako šetriť energiou. Mnohým z vás vydrží aj tri dni. Celkovo najlepšou hodnotou pri tomto smartfóne je kombinácia technologickej výbavy a batérie. Výrobca pripravil smartfón, ktorý sa dobre používa, je dostatočne rýchly a netreba ho neustále nabíjať. Nie je to teda niečo, čo je technologicky zastarané a batéria je jediný pozitívny aspekt.

Nabíjanie je podporované s výkonom 25 W a v balení je nabíjačka, ktorú nájdete pri drahších zariadeniach tohto výrobcu. Teda tá s odnímateľným obojstranným káblom USB-C.

Výborný displej a hodnota

Cenovka 399 EUR hovorí, že telefón nebude mať také finesy ako Galaxy S20 FE. Obzvlášť pri cenovej politike Samsungu, kde sú ceny vyššie ako pri konkurencii. Rozhodne poteší funkcia Always-on na Super AMOLED+ displeji alebo podpora HDR10+. Rámiky okolo displeja sú tak akurát. Telefón sa dobre drží v ruke, tiež zvislé držanie pri ležaní v posteli je vďaka tomu lepšie. Predídete zbytočným dotykom na displej.

Celkovo je telefón dostatočne rýchly, občas je pomalší a platí to najmä pri fotení. Potrebujete tak zhruba o pol sekundy až sekundu viac času, kým sa bude dať spraviť ďalší záber alebo prebehne spracovanie klasickej dennej fotky.

Nočné fotky dajú procesu tiež zabrať, treba byť trpezlivý. Občas vidno pomalšie reakcie v porovnaní s minuloročným modelom Galaxy S10 pri hraní hier. Ak nemáte takúto možnosť porovnania, ničoho si pravdepodobne nevšimnete.

Čítačka odtlačkov naboku

Odomykať sa dá aj tvárou, tento spôsob je dostatočne rýchly. Použitie čítačky odtlačkov na bočnom tlačidle zapnutia je ešte rýchlejšie. Nad týmto jemne vnoreným tlačidlom je dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti. Teda klasické rozloženie po tom, čo sa Samsung rozhodol dať vypnutie a hlasitosť na rovnakú hranu. Nie je tu žiadne ďalšie tlačidlo.

Poteší prítomnosť audio konektora na spodnej hrane. Menej už to, že telefón ako taký neposkytuje žiadnu vodeodolnosť.

Fotoaparát

Opäť sú použité štyri objektívy. Jeden z nich je na meranie hĺbky scény. Teleobjektív tu nie je, namiesto toho je tu širokouhlý. Ten býva pre mnohých veľmi obľúbený a výrobca išiel na istotu. Okrem toho je tu makro objektív. Na výber sú dva režimy – fotenie hlavným a širokouhlým objektívom. Ak chcete makro, je v v menu s ďalšími možnosťami fotenia, napríklad nočnými fotkami.

Rozhranie umožňuje pridať vlastné skratky, čiže na využitie makro objektívu sa dá do spodného riadku s režimami táto predvoľba pridať. Je to pohodlnejšie, ako neustále hľadanie v menu. Navyše ak je práve makro režim podporený samostatným objektívom.

Zloženie fotoaparátov:

  • 64 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát
  • 12 Mpx f/2.2, ultraširoký 123°
  • 5 Mpx f/2.4, makro snímač
  • 5 Mpx f/2.4, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Denné

Nočné

Makro

Dynamické zaostrenie

Typický portrétový režim tu nie je ale táto funkcia funguje dobre na automatike. Namiesto toho sa dá použiť režim Dynamické zaostrenie, ktoré je v telefónoch tohto výrobcu náhradou za spomínaný režim.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Výdrž viac ako 2 dni
  • Nabíjanie s 25 W nabíjačkou
  • Super AMOLED+ displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá vodoodolnosť
  • Pomalšie reakcie pri nočných fotkách

Verdikt

Samsung Galaxy M51 je zameraný na dlhú výdrž. Toto je dôvod, prečo si ho kupujete. Má dobre stanovenú cenu. Iste, konkurencia ponúkne lepší čipset, v niektorých aspektoch aj fotoaparát, no tu sa na to ide inak.

Zameraný pre fanúšikov značky, ekosystému a možností rozhrania Samsung. V rukách budete mať telefón, ktorý naozaj nebude treba stále nabíjať a ešte k tomu ponúkne prepracovanosť rozhrania výrobcu. Nečakajte ale kompletné možnosti, aké nájdete v sérii S alebo Note.

Cena: 399 EUR

Porovnajte si cenu vo viacerých e-shopoch:

Zapožičal: Samsung

Fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy M51
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 8. 2020
Podpora 5Gnie
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet farieb, HDRSuper AMOLED+, 16 miliónov, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5, ABGNac, áno, do 512 GB, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 7000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 76 × 10 / 213
Vodeodolnosťnemá
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 25 W

Benchmarky

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score255116
PCMark for Android – Performance7904
3DMark Sling Shot Extreme – Total2461

Prečítajte si aj:

Aký je v skutočnosti Samsung Galaxy S20 FE? (Recenzia)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.