Samsung nedávno predstavil svoj Note 7 a konečne sme ho dostali do ruky aj my. Ako to dopadlo?

Noite7Predstavenie-2

Na test sme mali obmedzený čas, preto tento článok obsahuje naše prvé dojmy z neho. Pripomeňme, že rad Galaxy Note predstavuje skôr pracovný nástroj, ako telefón pre široké použitie pre najnáročnejších používateľov v prípade Samsungu naďalej ostáva Galaxy S7/S7 edge.

Posledný model telefónu Note, ktorý sa dal oficiálne kúpiť na Slovensku bol Note 4. Note 5 bol určený len pre trh v USA a v Kórei. Aby Samsung vyrovnal označenie, vynechal číslicu 6. Aktuálne teda od septembra bude v predaji z hľadiska vlajkových lodí Galaxy Note 7, ako skôr pracovný nástroj, a súčasne aj Galaxy S7/ S7 edge. Galaxy Note pritom predstavuje spojenie digitálneho a analógového sveta, vo výbave je pero, ktorým sa dajú pohodlne písať poznámky a slúži aj na špeciálne ovládanie. S Galaxy Note 7 tak urobíte to isté ako s Galaxy S7 edge plus je tu možné písať poznámky a mať vyššiu formu zabezpečenia telefónu.

Samsung Galaxy Note 7 prichádza na Slovensko v troch farbách – čierna, modrá a strieborná. Zlatá farba sa k nám zatiaľ nebude dovážať.

TrifarevneVerzie-1

Čím je teda Note 7 zaujímavý a akých je tých 10 dôvodov, aby mohol byť úspešný?

1. Je vode odolný. A to kompletne, má najvyšší stupeň krytia, teda IP68. Odolá aj trvalejšiemu ponoreniu do vody, odolné je aj jeho pero. To sa v praxi celkom hodí, telefóny radi padajú do kvapalín a tiež priťahujú vyliate nápoje. Toto Note 7 nijako neublíži, máme to vyskúšané. Sklo nad displejom je Gorilla Glass 5, čo napovedá, že to bude asi lepšie ako Gorilla Glass s nižším číslom ako 5. Pravdou však je, že ak vám telefón spadne na kamienky na ceste, nezachráni vás ani Gorilla Glass 10, bude z tohto v lepšom prípade Swarovski verzia. Na väčšiu odolnosť by to musel byť iný typ displeja ako je Super AMOLED, ktorý je ale výborný na farby.

Noite7Predstavenie-14

2. Snímač očnej dúhovky. Toto je asi najväčšia novinka a to v smartfónoch všeobecne.

Noite7Predstavenie-6

Note 7 je pripravený snímať vaše oči a vytvoriť tak vzor na odblokovanie telefónu

Note 7 má špeciálnu výbavu, ktorá sníma očnú dúhovku a po jej rozpoznaní odblokuje telefón. Vyskúšali sme to aj v prípade človeka s miernou očnou chybou a fungovalo to. A fungovať to bude aj vtedy, ak má používateľ jedno sklenené oko – stačí totiž zhoda s jedným okom.

Note7-1

Ideálne je pri snímaní očí doširoka otvoriť oči

Ako to funguje? Zaregistrovať si môžete len jeden pár oči, nie ako v prípade odtlačku prsta, kedy máte 4 možnosti a telefón tak môže biometrickým prvkom odblokovať viacero ľudí. Oči sú len jedny, odblokovať takto ho môže len jeden človek. Preto je tento prvok v podstate nad odtlačkami prsta a jeho využitie vidíme aj pri prístupe k mobilnému bankovníctvu či pri potvrdzovaní platieb.

Noite7Predstavenie-7

Pri odblokovávaní by ste nemali mať na sebe okuliare, pri snímaní by ste ich mali dať mimo očí. To je vyskúšané, problém môže byť aj silné slnko alebo zase nízka úroveň svetla, či zašpinená kamera. Snímanie zabezpečujú dve kamery v prednej hornej časti telefónu, pričom jedna z nich je infračervený a druhá je vlastne predný fotoaparát. Pravdepodobne nemôžete mať na sebe ani kontaktné šošovky, ale to sme neskúšali. Na tlačovej konferencii nám zástupcovia spoločnosti Samsung hovorili o svojich skúsenostiach s rozpoznávaním očnej dúhovky. Podľa ich skúseností sa tento systém dá použiť aj v tme, dokonca v ich prípade nebolo nutné dať dole ani okuliare a to ani slnečné. Veľa závisí od tohto, aká je optika použitých okuliarov.

Noite7Predstavenie-8

Takto odblokovávate telefón, stačí aj letmý pohľad na displej

Rozpoznávanie očí trvá sekundu, ale to potom, keď sa naučíte otvárať poriadne doširoka oči a viete do akej vzdialenosti si dať telefón. Zo začiatku je určite rýchlejším a jednoduchším spôsobom odblokovať telefón odtlačkom prsta, čo je stále dostupné, síce nie tak sexy ako pohľadom, ale v konečnom dôsledku rýchlejšie.

Note7-2Upr

3. 64 GB pamäti a nič menej. Veľmi správny krok od Samsungu, kapacita 32 GB jednoducho patrí do minulosti. Kapacitu pamäti si môžete ďalej rozširovať pomocou microSD karty, takže sa vám vojdú aj videá. Samsung už našťastie zabudol na svoj krok v prípade Galaxy S6, kedy sa pamäťová karta nedala použiť. Vyššia pamäťová kapacita sa na Slovensku nebude dovážať, ale vo svete existuje.

Noite7Predstavenie-3

Šachta pre SIM kartu má aj priestor pre pamäťovú kartu – ide o tzv. hybridný slot pre SIM a pamäťovú kartu. Radi ju použijeme na zväčšenie pamäťovej kapacity, aj keď to bude pomalšie ako v prípade vnútornej pamäti. Maximálna kapacita pamäte na microSD karte je 256 GB.

Note7-10Odp

4. Pero sa dá do Note 7 dať len správnym spôsobom. S Note 4 sme mali veľa skúseností, používali sme ho pol roka. Medzi zaujímavé skúsenosti patrilo aj to, keď sme dali pero do Note 4 opačne. Vojsť síce vošlo, ale vybrať ho zabralo veľa času, úsilia a nadávok. Do Note 7 pero nedáte inak len tak, ako to výrobca myslel. Šikovné, prečo to nebolo na Note 4?

Note7-6

5. Poriadny zadný fotoaparát. Note 7 má rovnaký zadný fotoaparát ako má Galaxy S7, čo je logický a správny krok. S Galaxy S7 fotíme niektoré reportáže už systematicky a nesťažovali ste sa na kvalitu fotiek (predtým sme všetko fotili zrkadlovkou, čo je fajn, ale nie tak rýchle na zdieľanie).

Noite7Predstavenie-12

Nevadí nám, že objektív mierne vyčnieva z tela telefónu. Galaxy S7 edge to má tak tiež, nosili sme ho spolu s inými telefónmi vo vrecku, nikdy sa druhý telefón týmto spôsobom nepoškriabal.

Galaxy Note 7 je čierny, Galôaxy S7 edge je zaltý

Galaxy Note 7 je čierny, Galaxy S7 edge je zlatý

6. USB C port a redukcia na USB 2 v dodávke. Bola to len otázka času, Samsung určite zvažoval port USB C aj pri Galaxy S7 a S7 edge, len nejako nenabral odvahu zahodiť väčšinu doterajšieho príslušenstva vrátane okuliarov Gear VR. Pri Note 7 to už urobil a urobil správne.

Noite7Predstavenie-5

Súčasťou dodávky je adaptér USB C – micro USB 2 a tiež micro USB 2 – USB 2. Preto môžete použiť funkciu SmartSwitch pri prechode zo staršieho telefónu

Do krabice s balením priložil aj redukciu na „klasické“ USB, zároveň na predstavení uviedol aj nové okuliare pre virtuálnu realitu s pripojením cez USB C a prispôsobením na Note 7. A je vymaľované.

Note je je čierny a vidíte na ňom USB C port, zlatý Samsung S7 edge má ešte USB 2 port

Note 7 je čierny a vidíte na ňom USB C port, zlatý Samsung S7 edge má ešte USB 2 port

Aj Galaxy Note 7 má rýchle bezdrôtové napájanie, funguje príslušenstvo z minulých telefónov.

7. Port jack 3,5 mm je stále v telefóne. Keby sme nevedeli o iných telefónoch ako je pripravovaný iPhone 7, alebo Lenovo Moto Z, tak by tento bod nemal význam, ale takto ho má. Slúchadiel s pripojením cez 3,5 mm jack portom je asi 99,99 % na súčasnom trhu a tieto budete môcť s Note 7 stále použiť.

Jack 3,5 mm našťastie stále zostal v telefóne Galaxy Note 7

Jack 3,5 mm našťastie stále zostal v telefóne Galaxy Note 7

8. Prehrávanie videa s podporou HDR (High Dynamic Range). Táto vlastnosť sa objavila v televízoroch na začiatku tohto roka a filmov s podporou HDR je už celkom veľa. Teraz to môžete urobiť aj na telefóne a je to rozdiel. Vyskúšali sme si to na ukážkach z filmu Marťan, vidno to, ale zase nie až tak, že by ste z tohto spadli na zadok. Treba poznamenať, že Note 7 má 5,7 palcový displej a to je veľkosť, keď HDR začne mať význam.

Note7HDR_nowat

Na displeji s podporou HDR vyzerajú filmy nakrútené v tomto štandarde výrazne lepšie

9. Nové a reálne použiteľné funkcie pera S Pen. Samsung na pero naviazal viacero funkcií a niektoré z nich sú v praxi použiteľné. Nám sa páči napr. preklad textu – perom sa priblížite k textu napr. v angličtine a prekladač Google vám ho preloží aj do slovenčiny. Šikovné, že?

PrekladANSK

Vstupný a výstupný jazyk si môžete nastaviť. Treba však povedať aj povestné B – na tento preklad musíte mať pripojenie na internet, inak nebude z prekladu nič. Môžete rozpoznávať aj texty, ktoré máte odfotené, tu sa využíva optické rozpoznávanie znakov. Môžete si teda odfotiť  jedálny lístok v Číne a nechať Note 7 prekladať názvy jedál do slovenčiny. Toto je ale výrazne závislé od kvality fotografie. Rozoznávať a prekladať sa dá aj z PDF dokumentov.

Takto vyzerajú funkcie S Pen

Takto vyzerajú funkcie S Pen

Tiež sa nám páči možnosť zachytiť ako poznámku video a uložiť ju ako GIF súbor.

AkoNaGIF2Odp

Ešte sme síce až také reálne použitie tohto kroku nenašli, ale časom sa určite objaví.

Note7GIF

Takto vyzerá poznámka zachytená ako GIF súbor

Tiež sa dá vybrať obrázok do poznámky tak, aby ste z neho odstránili pozadie.

VyzerazenePozadie

Výborné je ale písanie poznámky na vypnutý displej.

Noite7Predstavenie-11

Toho význam sme našli okamžite, potrebujete si niečo poznačiť, vytiahnete pero, Note 7 nezapínate ale píšete po displeji (ak ešte písať perom vôbec viete :)) a máte poznámku uloženú do pamäte telefónu. Výborne, prečo to tu nebolo skôr?

PoznamkaOff

Takto si napíšete poznámku na vypnutom displeji

10. Note 7 sa lepšie drží v ruke ako Galaxy S7 edge. Dlhšie sme sa pohrávali s Note 7 v ruke a je to tak. Samsung urobil trochu iné zaoblenie na Note 7 a hneď sa to prejavilo. Viac pasuje aj do väčšej mužskej ruky. Zaoblenie je na oboch stranách a aj zo spodnej časti, no hrana telefónu Galaxy Note 7 je asi o 2 mm širšia ako  je to na Galaxy S7. Najtenšia hrana bola v prípade telefónu Galaxy S6 edge, odvtedy Samsung išiel cestou skôr pohodlného držania v ruke ako sexy vzhľadu. A to chválime.

Note7-9

Galaxy S7 edge je v zlatej verzii, Note 7 je čierny

Čo sa nám nepáčilo, ale dá sa s tým žiť? Alebo, ťažké spájanie starého a nového sveta.

1. Note 7 nemá infra port, teda napr. iné ako Samsung televízory nebudete môcť s ním priamo ovládať. Infra port je naozaj starší spôsob ovládania, ale existujú ľudia, pre ktorých je dôležitý. Ak sa dobre pamätáme, Samsung zanechal infra port od modelu Galaxy S6 edge PLUS.

Note7-8

V hornej časti už infra port nehľadajte ani na Galaxy S7 edge a ani na Note 7.

2. Priame napojenie medzi USB C portom a HDMI zatiaľ asi nefunguje. Aspoň zatiaľ nevieme o tom, ako priamo napojiť Note 7 káblom na projektor či televízor, ktorý je vybavený HDMI alebo VGA portom. Opäť je to spájanie starého a nového sveta, ale v praxi sa s tým stretnete. Vieme, že je možné zrkadlenie obrazu, ale na starších prezentačných zariadeniach žiadne zrkadlenie ani Wi-Fi pripojenie nenájdete. Taká je pravda na Slovensku. Bývalé MHL pripojenie s externým adaptérom Samsung zanechal od modelu Galaxy S6 a S6 edge

3. FM rádio nehľadajte, Samsung to v prípade vlajkových lodí myslí tak, že máte pripojenie na internet a budete počúvať rádio v digitálnej podobe.

4. Operačný systém je Marshmallow a nie Nougat. Ťažko povedať, či je to výhoda alebo nevýhoda, ale je to tak. Samsung zjednodušil používateľské rozhranie vo svojej nadstavbe. čo v preklade znamená, že si budete zvykať na niečo nové, ale ponechal pôvodný operačný systém, teda 6.0.1. V redakcii si myslíme, že operačný systém ani firmware nie je antivírusový systém a už dnes nie je nevyhnutné mať to aktuálne najnovšie, lebo to nemusí byť najlepšie. Doba musí dozrieť, je jasné, že Samsung sa s Googlom dohodne na aktualizácii pre Note 7, keď bude správny čas.

OperacnySystem

Čo si ešte všimnúť na Note 7?

Note 7 prichádza so zabezpečeným priečinkom. Sem si môžete dať svoje fotky, dokumenty a pod. a neuvidí ich niekto, komu chcete alebo práve musíte dať do ruky telefón, ale o tieto informácie sa určite nechcete deliť. Samsung už dávnejšie používa svoj systém KNOX, ale zabezpečený priečinok je tak jednoduchý na používanie, že si to ihneď obľúbite. Na to, aby ste sa pozreli do priečinka, potrebujete napr. odtlačok prsta alebo zaregistrované oči a to aj vtedy, ak máte telefón odblokovaný.

Sem sa dostanete len po zadaní odtlačku prsta, rozpoznaní očí alebo zadaním PIN kódu

Sem sa dostanete len po zadaní odtlačku prsta, rozpoznaní očí alebo zadaním PIN kódu

Note 7 sleduje ako používate telefón a vie, že je pre vás doba výdrže na batériu podstatná. Preto po čase začne Monitor spotreby ponúkať prechod niektorých aplikácií do režimu spánku, aby vám stále nežrali energiu a vy ste medzi tým na ich nainštalovanie aj zabudli. Pritom vám aj povie, aká je odhadovaná doba výdrže na batériu, ak tak urobíte.

VypnutieAplikacii

Verdikt TOUCHIT

Celkovo podčiarknuté a spočítané – Samsung pripravil Note 7 najlepšie ako vedel. Note je o pere a táto vlastnosť dostala šikovné vylepšenia. Má skúsenosti z Galaxy S7 s fotoaparátom a vodeodolnosťou a v Note 7 ich naplno využil. Rozhodol sa pre krok smerom k USB C, toto už asi malo byť aj pri Galaxy S7, niet na čo čakať. Zatiaľ sa ale čaká s novým operačným systémom, zrejme sa v tomto čase nedalo dohodnúť s Googlom. A Samsungu šlo o čas, v septembri Apple ukáže svoj iPhone 7 a v tej dobe už musí byť Galaxy Note 7 na pultoch predajní. Preto aj predstavenie v srdci iPhonov – na americkej pôde a preto uprostred leta, nečakajúc na výstavu IFA v Berlíne.

Noite7Predstavenie-10

V otázke ceny, Samsung si overil, že používatelia, ktorí sa o takýto telefón zaujímajú nebudú šetriť, skôr chcú aby telefón mal aj po roku skoro rovnakú cenu ako v dobe nákupu. To sa aj zhruba od modelu Galaxy S6 edge celkom darí. Preto 849 Eur nemusí byť problém, Hodnotenie výdrže na batériu si necháme na dlhodobejší test. Pripomeňme, že kapacita batérie je 3500 mAh, čo je menej ako v prípade Galaxy S7 – bolo potrebné vytvoriť priestor pre dotykové pero.

galaxy-note7_entertainment_nowat

Celkovo sme si istí, že Note 7 bude u skupiny používateľov, ktorí chcú pero a veľký displej hitom. Pri týchto rozmeroch a s perom aktuálne neexistuje nič lepšie, minimálne nie na tejto planéte.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.