Tento smartfón bude prvým zariadením strednej triedy s ikonickým dotykovým perom, ktoré môže dostať doteraz nevídanú funkciu.

Vylepšené pero S Pen 

Nový záznam Bluetooth certifikácie, ktorá tiež potvrdzuje existenciu Galaxy Note 10 Lite odhalila, že ďalším smartfónom spoločnosti Samsung bude pri uvedení na trh vôbec prvé zariadenie, ktoré bude kompatibilné s technológiou Bluetooth 5.1. Tento štandard je veľmi podobný implementácii Bluetooth 5.0, ale v konečnom dôsledku predstavuje podporu presného sledovania polohy. Inými slovami, Galaxy Note 10 Lite by mohol byť prvým telefónom, ktorý zistí, kde sa dotykové pero nachádza.

PhoneArena informuje, že táto funkcia by mohla byť prínosom aj pre gestá, pretože používatelia by mohli ovládať svoje telefóny z výrazne väčších vzdialeností. V súčasnosti sú gestá pera S Pen rozpoznávané iba z bezprostrednej blízkosti od displeja. Ďalším spôsobom použitia, a možno podstatnejším, je schopnosť zariadenia nájsť stratený stylus. Spoločnosť Samsung by túto funkciu mohla povoliť v jednej z mnohých aplikácií.

Napriek nespočetným možnostiam technológie však neexistuje záruka, že Samsung pri Galaxy Note10 Lite predstaví nové funkcie pera S Pen. Dnešná certifikácia jednoducho iba znamená, že hardvér je s týmito novými možnosťami kompatibilný.

Predpokladaný dizajn Galaxy Note10 Lite, zdroj: Phone Arena

Veľký displej, 3,5 mm jack, starší hardvér

Galaxy Note 10 Lite ponúkne plochý a hlavne veľký 6,7-palcový Amoled Infinity-O displej. Hlavným poznávacím znakom bude malý otvor pre selfie kameru, ako aj tenké rámiky. Očakávaná je sklenená konštrukcia, na ktorej by sa mal v zadnej časti zariadenia nachádzať štvorcový modul fotoaparátov, po vzore Google Pixel 4. Očakáva sa však, že spoločnosť Samsung telefón vybaví až tromi senzormi a LED bleskom.

Hlavný fotoaparát by mal dostať 48-megapixelový senzor, ktorý bude v konečnom dôsledku produkovať detailné 12 Mpx fotografie. Sekundovať bude 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 5 Mpx snímač hĺbky, ktorý by mal pomôcť vytvárať predovšetkým kvalitnejšie portréty.

Pokiaľ ide o hardvér, tak zdroj uvádza, že by sme sa pri Galaxy Note 10 Lite mohli dočkať kľúčovej výbavy z Galaxy Note9. Patrí sem čipová sada Exynos 9810, vrátane 4 GB pamäte RAM a 128 GB úložiska ako štandard. Všetko bude samozrejme zastrešovať Android 10 s nadstavbou One UI 2.0.

Cena a dátum vydania

Očakáva sa, že Samsung Galaxy Note 10 Lite bude oficiálne predstavený v polovici januára 2020 spolu s Galaxy S10 Lite. Následne by mal byť uvedený do predaja v celej Európe, pričom na vybrané ázijské trhy príde pod označením Galaxy A81.

Informácie o cenách zostávajú zatiaľ tajomstvom, ale nedávny únik ukázal na možnú cenovú hranicu približne 600 eur. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Bluetooth 5.1 prinesie zásadné vylepšenia: Umožní smerové vyhľadávanie s presnosťou na centimeter

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.