Problematika zabezpečenia sa nezdá byť stále vyriešená v dostatočnej miere. Na prelomenie stačilo len 13 minút.

Implementovanie pokročilých funkcií na zabezpečenie zariadení sa v posledných rokoch medzi výrobcami smartfónov značne rozšírilo. Odomykanie telefónov pomocou čítačiek odtlačkov prstov či skenovaním tváre, nie je, teda už nič neobvyklé. Prípad oklamania čítačky odtlačkov prstov na Samsungu Galaxy S10 však len potvrdzuje slabinu týchto systémov.

Podľa informácií stačilo používateľovi vziať odtlačok prstu z pohára, spracovať ho vo Photoshope a vytlačiť pomocou 3D tlačiarne. Senzor odtlačku prstov mu jeho smartfón bezproblémovo odomkol. Problém sa zdá byť v ultrazvukovom senzore, ktorý je v najnovšom Samsungu použitý namiesto kapacitného snímača odtlačku prstov. Obavy sú tak na mieste, nakoľko odtlačok prstu sa využíva aj v rôznych platobných aplikáciách.

Nejedná sa o prvé takéto oklamanie senzoru. Už v roku 2016 použili policajti 3D model pre odomknutie smartfónu, ktorý patril obeti vraždy. Takisto bol zaznamenaný prípad, kedy stačila profesionálna maska tváre, ktorá oklamala FaceID na iPhone X.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S10+: dlhodobé skúsenosti

Značky: