Samsung si pozval svetových novinárov do mesta, ktoré je najbližšie k jeho najväčšej konkurencii a po týždňoch pomerne presných únikov ukázal, čo sa vlastne skrýva za výsledkom 10-ročného úsilia. Na svete je Galaxy S10 a to v troch modeloch. Privítajte Galaxy S10e, S10 a S10+.

Hlavnými želiezkami v ohni sú väčší displej, viac fotoaparátov a viac možností. Nie je to o jednom WOW momente, je to o kombinácii toho, čo sa dá dnes so smartfónom dosiahnuť. Za nás v tejto chvíli asi najlepšia vlastnosť je stabilizácia pri natáčaní videa a tri zadné fotoaparáty s tým, že jeden z nich má zorné pole až 123° a to je viac ako zorné pole ľudského oka.

Vľavo Galaxy S10e, v stede Galaxy S10 a vpravo Galaxy S10+

Hrúbka telefónu Galaxy S10 a S10+ je 7,8 mm, S10e má 7,9 mm. Špeciálna keramická verzia má odolávať škrabancom a jej hmotnosť je o niečo vyššia – 198 gramov. Ostatné telefóny sú pomerne ľahké. Telefón Galaxy S10e existuje v žltej farbe, podobnej farbe pera z Galaxy Note 9. To vyzerá naozaj zaujímavo a pre človeka, ktorý chce prémiový model od Samsungu, ale chce šetriť, je to správna voľba. Stojí 749 eur.

Galaxy S10e vo viacerých farbách vľavo a celom vpravo keramická verzia S10+

Všetky tri telefóny bude možné aj na Slovensku predobjednať od 20. februára do 7. marca 2019. K predobjednávke dostanete aj nové bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds, ktoré sa dajú nabíjať aj tak, že ich položíte na telefón.  Ich cena bude v bežnom predaji 149 eur.

Ceny, kapacita pamäťové verzie, dostupnosť a farby

Produkt a kapacita pamäteFarbyOdporúčaná  maloobchodná cena (eur)Dostupnosť
Galaxy S10+ 1 TBKeramická čierna1 5998. marca
Galaxy S10+ 512 GBKeramická čierna1 2498. marca
Galaxy S10+ 128 GBčierna, biela, zelená9998. marca
Galaxy S10 512 GBčierna, biela, zelená1 1498. marca
Galaxy S10 128 GBčierna, biela, zelená8998. marca
Galaxy S10e 128 GBčierna, biela, zelená, žltá7498. marca

Hlavná pozornosť je venovaná modelu Galaxy S10+ s 1 TB pamäťou, pričom po doplnení o 512 GB microSD kartu máte v smartfóne viac pamäte (1,5 TB), ako má väčšina notebookov na pevnom disku/SSD. Znamená to dostatok miesta hlavne pre toho, kto s telefónom robí videá a ako sme spomenuli, na tvorbu videa je tento telefón mimoriadne vhodný. Jednak stabilizáciou, kvalitou fotoaparátov a tiež tým, že Samsung našťastie nepodľahol všeobecnému trendu a 3,5 mm jack je stále vo výbave.

Koruna krásy – úplne nový displej

Displej využíva nový typ panela s označením Dynamic AMOLED. Jeho kvalita je vyššia ako pri Galaxy S9 a tiež sa dá obraz na ňom lepšie sledovať na slnku. V Kalifornii bol krásny slnečný deň a hovoríme z vlastnej skúsenosti, na displeji toho vidíte jednoducho viac. Novinkou je tiež diera v displeji, v ktorej sa nachádza predná kamera, resp. kamery v prípade modelu Galaxy S10+. Princíp diery maximalizuje plochu, ktorú na prednej strane telefónu zaberá displej.

Displej Galaxy S10 s 93,1 % pokrytím prednej strany telefónu

Východiskové rozlíšenie displeja je Full HD+, v nastavení sa dá zvýšiť na Quad HD+. Model Galaxy S10+ má obrovský displej s uhlopriečkou 6,4 palca, Galaxy S10 má 6,1 palca. Oba tieto displeje sú na oboch hranách zakrivené a pomer plochy displeja k celkovej prednej ploche je až 93,1 %. Pomer strán je 19:9.

Displej pri Galaxy s10e je iný, uhlopriečka je 5,8 palca a je plochý. Stále je to ale dynamický AMOLED diplej s maximálnym rozlíšením Full HD+. Pomer plochy obrazovky k ploche prístroja je 91,6 %.

Diera v displeji v prípade Galaxy S10+

Súčasťou tohto displeja je v modeloch Galaxy S10 a S10+ aj ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov. Pri odomykaní telefónu sa prstom dotknete na vyhradenej časti displeja a rozpoznanie je veľmi rýchle. Je to 3D sken odtlačku prsta, čo znamená, že si poradí aj so spotenými alebo špinavými prstami. Rovnako to znamená, že sa telefón nebude dať otvoriť nejakou podvrhnutou kópiou odtlačku prsta. Okrem kamery je v tomto priestore aj niekoľko ďalších snímačov.

Ultrazvukový snímač odtlačku prsta je integrovaný priamo do displeja telefónu vo vybranej časti

Pri modeli Galaxy S10e je snímač odtlačkov prstov súčasťou vypínača telefónu.

Zapínacie tlačidlo na S10e, ktoré umožňuje snímanie odtlačku prsta

Displej má certifikáciu HDR10+, vidíte na ňom verné podanie farieb a presne odpovedá realite. Problém nerobí ani podanie čiernej farby. Výrobca sa postaral o to, aby displej vyžaroval menej nepríjemného modrého svetla, pričom netreba používať filter alebo prepnúť ho do nejakého stavu, ktorý by viditeľne zmenil podanie farieb. Maximálny jas displeja je 1200 nitov, kontrastný pomer 2 000 000 : 1.

Galaxy S10 a S10+ majú zakrivené hrany, S10e má plochý displej

Fotoaparáty – druhá koruna krásy

Samsung sa o fotoaparáty v prémiovom rade Galaxy S vždy dobre postaral a urobil to aj teraz. K duálnym pixelom a variabilnej clone teraz pridáva trojicu fotoaparátov. Obyčajne býva problém pri fotení väčšej skupiny ľudí v tom, že sa do fotenej scény akosi nevojdú. A niekedy sa nedá odísť ďalej a všetkých tam zmestiť a tak sa vám stane, že na fotke niečo chýba. Alebo chcete odfotiť Golden Gate Bridge a určite chcete, aby sa tam vošiel celý. To je presne parketa ultraširokého fotoaparátu so zorným uhlom 123°. To je o niečo viac, ako vidí človek pri pohľade dvoma očami a fotiť s ním je tak jednoduchšie. Do scény sa vám teraz vojde to, čo vidíte. Táto kamera má rozlíšenie 16 Mpx, clona f/2.2.

Trojica fotoaparátov u Galaxy S10+ v keramickej verzii

Druhá kamera je so štandardným zorným poľom 77° a s rozlíšením 12 Mpx a variabilnou clonou f/1.5 a f/2.4. Ním sa robia tzv. „štandardné“ fotografie, ako ste boli zvyknutí doteraz. V prípade modelov Galaxy S10 a S10+ je tu aj tretí fotoaparát a je to teleobjektív, aby sa dal realizovať pekný 2× optický zoom na dôležité detaily vo fotografii. Ten má rozlíšenie 12 Mpx, clonu f/2.4 a zorné pole 45°. Vo výbave je aj režim Super Night shot, ktorý skombinuje 7 fotiek pri fotení z ruky a až 17 fotiek pri fotení pomocou statívu do výslednej fotografie.

Galaxy S10e má vzadu dvojicu fotoaparátov, chýba teleobjektív, vlastnosti ostávajúcich fotoaparátov sú v Galaxy S10e rovnaké ako v S10 a S10+. Okrem toho sa vzadu nachádza aj blesk, snímač tepu srdca a podobná výbava ako v minulosti.

Galaxy S10 s trojicou zadných fotoaparátov

Obrovské vylepšenie je v prednej kamere, ktorá sa skrýva v diere v displeji. Štandardne je to selfie fotoaparát s UHD rozlíšením 10 Mpx, clonou f/1.9 a zorným poľom 80°. Najvyspelejší model Galaxy S10+ má potom okrem tohto fotoaparátu aj ďalší 8 Mpx fotoaparát s clonou f/2.2 a zorným poľom 90°.

Dvojica predných fotoaparátov u Galaxy S10+

Spomenuli sme stabilizáciu vo videu. Toto bude treba detailne vyskúšať, ale vyzerá to tak, že s rodinou Galaxy S10 budete môcť robiť stabilné video pri pohybe na bicykli na hrboľatej ceste. Samsung to nazýva SuperSteady a podľa našich skúšok to vyzerá zatiaľ veľmi sľubne. Zadná kamera tiež umožňuje nahrávanie až 0,8-sekundového superspomaleného momentu a záznam videa v HDR10+.

Dobré video môžete urobiť aj pri využití prednej kamery (kamier u S10+) a to až v 4K rozlíšení.

Vylepšenie fotografovania prichádza aj s súvislosti s inteligentnými funkciami. Rad Galaxy S10 využíva umelú inteligenciu a neurónové siete na to, aby rozpoznal typ fotenej scény. Galaxy S10 dokáže rozpoznať a presnejšie spracovať omnoho väčší počet scén ako S9. Funkcia Shot Suggestion poskytne odporúčanie, ako komponovať záber, aby fotka vyzerala dobre. Všetko je tak zamerané na to, že aj keď nemáte skúsenosti s fotografovaním, výsledok by mal vyzerať tak, aby ste sa s ním mohli pochváliť na sociálnych sieťach.

Z hľadiska zvuku sú tu stereofónne reproduktory vyladené so spoločnosťou AKG a telefóny podporujú priestorový zvuk s technológiou Dolby Atmos, vrátane Dolby Digital a Dolby Digital Plus.

Výkon s umelou inteligenciou

Základom radu Galaxy S10 je 64-bitový osemjadrový procesor vyrábaný s technológiou 8 nm a pamäť RAM od 6 GB (pre S10e) cez 8 GB (S10 a S10+) až do 12 GB (S10+ pre špeciálnu 1 TB edíciu). Pamäťou pre používateľa je v základe 128 GB , S10 môže byť aj vo verzii 512 GB a S10+ aj v 1 TB edícii. Vždy je ešte možné rozšíriť kapacitu pamäte pre používateľa o microSD kartu až do 512 GB.  Slot je hybridný, dá sa využiť pre dve SIM alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. Operačný systém je Android 9.0.

Vylepšený softvér založený na umelej inteligencii v Galaxy S10 automaticky optimalizuje využitie batérie, procesora, pamäte a kontroluje aj teplotu zariadenia a postupne sa učí, ako telefón reálne používate. Galaxy S10 využíva schopnosti umelej inteligencie tak, aby naplno využil výkon a najčastejšie používané aplikácie spúšťal čo najrýchlejšie.

Samsung tiež vylepšil svoju nadstavbu One UI, ktorá prináša aj praktický a výborne spracovaný tmavý/nočný režim.

Inteligentné využívanie Wi-Fi

Novinkou je aj inteligentné využívanie Wi-Fi siete, ktoré by sa nemalo rozpájať a veľmi rýchle prejsť medzi Wi-Fi a LTE vo chvíli, kedy je už Wi-Fi nedostupné alebo veľmi slabé. Zároveň aj upozorňuje na potenciálne rizikové Wi-Fi pripojenia. Novinkou je podpora štandardu Wi-Fi 6, ktorý po pripojení ku kompatibilnému routeru umožňuje lepší výkon Wi-Fi. Wi-Fi 6 umožní v porovnaní s ostatnými používateľmi priorizovaný a teoreticky až štyrikrát rýchlejší prístup v preplnených oblastiach, ako sú napr. letiská. Taktiež sa bude dať dosiahnuť superrýchle pripojenie k sieti LTE s rýchlosťou až 2,0 Gb/s.

Asistent Bixby sa vylepšil v tom smere, že má automatizovať každodenné úkony. Patrí sem napr. nastavenie telefónu do stavu, ako ho používate pri ceste autom alebo to, čo robíte s telefónom, keď idete spať.

Dvojica zadných fotoaparátov v prípade Galaxy S10e

Nabíjanie bez káblov

Galaxy S10 samozrejme podporuje bezdrôtové nabíjanie a je to vylepšené rýchle nabíjanie. To sa už pri vlajkovej lodi berie ako samozrejmosť. Novinkou je bezdrôtové zdieľanie energie tak, aby ste napr. slúchadlá, ktoré dostanete ako darček k predobjednávke, mohli nabíjať bez toho, aby ste si k nej priniesli nabíjačku. Stačí ich len položiť na zadnú stranu telefónu a budú sa nabíjať. Stačí mať nabíjačku k telefónu a ním môžete dobiť aj iné nositeľné zariadenia, ktoré podporujú štandard bezdrôtového nabíjania Qi.

Samozrejme, tak sa dá nabíjať aj iný telefón so štandardom Qi, teda vlastnú energiu môžete poskytnúť svojmu známemu. Pokiaľ však nabíjate dve zariadenia súčasne bezdrôtovo, nemusí byť pri Galaxy S10 k dispozícii funkcia Fast Wireless Charging 2.0 na rýchle bezdrôtové nabíjanie.

No a keď sme už pri tom nabíjaní, tu sú kapacity pamäte: S10e má 3100 mAh batériu, S10 3400 mA a S10+ 4100 mAh. Otvorene povedané, pri očakávanom výkone by sme asi chceli mať aj batériu s väčšou kapacitou. Výrobca tvrdí, že batéria vydrží na 24 hodín prevádzky, samozrejme závisí to od toho, čo s telefónom robíte.

Špecialita – Galaxy S105G

Samsung predstavil aj špeciálnu verziu telefónu Galaxy S105G, ktorá bude podporovať siete piatej generácie. Táto má mať kapacitu batérie 4500 mAh a zatiaľ na našom trhu nebude dostupná.

Ceny a ďalšie služby detailne. Ako ušetriť?

Smartfóny Galaxy S10, Galaxy S10+ a Galaxy S10e budú na Slovensku k dispozícii v kamenných a internetových obchodoch od 8. marca 2019. Ceny začínajú od 899 eur za Galaxy S10, 999 eur za Galaxy S10+ a 749 eur za Galaxy S10e. Prijímanie predobjednávok smartfónov Galaxy S10, Galaxy S10+ a Galaxy S10e začína teraz. Viac na stránke www.samsung.sk/predobjednavky.

Ak chcete ušetriť, cena Galaxy S10 sa dá znížiť tak, že odpredáte vaše staré zariadenie. Viac informácií nájdete na www.novysamsung.sk. V príncípe ide o to, že Samsung podporuje používateľov, ktorí si kúpili Galaxy S telefón a teraz chcú prejsť na najnovší model. Prechodne teda zvyšuje cenu týchto telefónov, čo znamená, že pri vrátení staršieho modelu ušetríte na nákupe nového. Akcia prechodného zvýšenia výkupných cien sa netýka vrátenia konkurenčných telefónov, len modelov Galaxy S. Napr. za Galaxy S8+ 64 GB získate späť až 345 eur. Potom vás Galaxy S10 bude stáť oveľa menej ako za bežnú cenu.

Takto sa dá prepínať medzi režimom fotografovania u Galaxy S10

Pre majiteľov nových smartfónov Galaxy S10 bude k dispozícii aj služba MojeGalaxy. Tá poskytuje pomoc pri nastavení smartfónu či reklamácii a vysvetlí vám aj návod na používanie. V prípade poruchy telefónu je možné si zaistiť osobné vyzdvihnutie smartfónu na zadanej adrese. Po dobu opravy budete mať zapožičaný náhradný smartfón rovnakého typu. Výhodou MojeGalaxy sú aj opravy na počkanie pri osobnej návšteve servisu. V prípade, že to umožňuje charakter poruchy a servis má náhradný diel, tak celá oprava bude trvať menej než hodinu. Táto služba funguje v Bratislave (Samsung Plaza, Avion Shopping park) a v Žiline (Zákaznícke centrum Samsung Plaza Žilina, Pribinova).

Verdikt

Tak si to zhrňme. Dizajnovo nie je Galaxy S10 revolúciou, evidentne sa podobá na Galaxy S9, ale dá sa generačne odlíšiť. Samsung vsadil na vylepšenia pri používaní – oveľa lepší je displej a vyzerá to tak, že aj fotografovanie a natáčanie videa prednými a zadnými kamerami. Z hľadiska výdrže by mal spoľahlivo vydržať na jeden deň prevádzky ale nie viac. Šikovné môže byť nabíjanie nositeľných zariadení ich jednoduchým položením na telefón. Samsung sa v USA spolieha na funkciu Bixby, ale pokiaľ sa tento asistent nenaučí po slovensky, u nás sa nedá naplno použiť. Ťah s lacnejším (749 eur) telefónom S10e je podľa nás správna voľba. Ľudia chcú prémiový telefón, ale ceny okolo 1000 eur a viac sú pre dosť veľkú skupinu stále veľmi drahé.

Na druhej strane, mať telefón s 1,5 TB pamäťou a 12 GB RAM-kou, 3,5 mm jackom a videostabilizáciou i kvalitnou prednou kamerou môže byť pre videoblogerov zaujímavá náhrada oveľa drahšej výbavy založenej na zrkadlovke. Áno, optika sa nedá oklamať a chce svoje rozmery, ale kompaktnosť riešenia založeného na mobile je veľkým lákadlom.

Telefón Galaxy S10 samozrejme dostaneme na testy a vyskúšame si všetky jeho vlastnosti. Zatiaľ to vyzerá na zaujímavý telefón, ktorý je plný funkcií a dobre vyzerá.

Ďalšie fotografie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.