Technológia, ktorá to umožní, môže byť ešte veľmi vzdialená.

Samsung na vytvorenie čipov podným mozgu chce použiť novú metódu. Spoločnosť má v pláne si prepožičať existujúce mozgové štruktúry. Metóda by „skopírovala a vložila“ mapu zapojenia neurónov mozgu do 3D neuromorfných čipov. Tento prístup by sa spoliehal na sústavu nanoelektród, ktoré vstupujú do veľkého objemu neurónov, aby zaznamenali, kde sa neuróny spájajú a ako silno. 

Tieto údaje by sa tak dali skopírovať a „vložiť“ do 3D siete polovodičovej pamäte, či už ide o bežne dostupné flash úložisko alebo o špičkovú pamäť, ako je rezistívna RAM. Každá pamäťová jednotka by mala vodivosť, ktorá by odrážala silu spojenia každého neurónu v mape. Výsledkom by bol efektívny návrat k „reverznému inžinierstvu mozgu„, čím by sa dosiahol pôvodný zámer vedcov.

Táto metóda by bola akousi skratkou k systémom umelej inteligencie, ktoré sa správajú ako skutočné mozgy, vrátane flexibility pri učení sa nových konceptov a prispôsobovaní sa meniacim sa podmienkam. Podľa vedcov by sa dokonca mohli objaviť úplne autonómne stroje so skutočným poznaním.

Zámer spoločnosti je síce odvážny, ale vzniká tu problém so zložitosťou celého projektu. Keďže ľudský mozog má približne 100 miliárd neurónov s tisíckrát väčším počtom synaptických spojení, ideálny neuromorfný čip by potreboval približne 100 biliónov pamäťových jednotiek. To je zjavne náročná úloha pre akúkoľvek spoločnosť. Samostatnou kapitolou je vytvorenie kódu potrebného na fungovanie celého “virtuálneho mozgu”. 

Samsung možno pootvoril dvere k umelej inteligencii podobnej človeku, ale môže trvať dlho, kým sa niekomu podarí tento cieľ dosiahnuť.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.