Je doba, kedy sa tlačové konferencie konajú len on-line. Práve teraz jedna z nich skončila a bolo to spoločné stretnutie slovenských a českých novinárov pri najnovších televízoroch značky Samsung.

Online tlačová konferencia Samsung

Online tlačová konferencia Samsung prostredníctvom technológie Zoom

Predaj televízorov v dobe koronavírusu

Ako sme sa dozvedeli, trh s televízormi je stále veľmi silný. Po tom, ako boli kvôli koronavírusu zatvorené na Slovensku kamenné obchody s elektronikou, trvalo nejakú chvíľu, pokým si predajcovia aj zákazníci zvykli, ale momentálne sa televízory predávajú veľmi dobre. Z dlhodobého hľadiska sa viac predávajú nové televízory skôr v Českej republike, kde je v plnom prúde prechod na normu DVB-T2. To bol a stále je v ČR katalyzátor predaja, na Slovensku však zatiaľ nie. Podľa predstaviteľov firmy Samsung sa kamenné predajne s elektronikou dostanú do bežnej prevádzky najskôr niekedy počas leta, na on-line predaj sa ale treba ako hlavný kanál pripraviť už dlhodobo.

Aktuálna vlajková loď QLED Q950T

Aktuálna vlajková loď QLED Q950T, Zdroj Samsung

Celkové trendy v oblasti televízorov

Pri výbere televízora je najdôležitejšia kvalita obrazu a zvuku, ale zákazník vníma aj ďalšie služby, ktoré mu používanie televízora spríjemňujú. Patrí sem aplikačná výbava, možnosť prepojenia s mobilným telefónom alebo aj spojenie s prvkami inteligentnej domácnosti. V roku 2019 sa stali veľmi obľúbené televízory s uhlopriečkou nad 55 palcov. Vidieť postupný prechod k modelom so 65-palcovou uhlopriečkou. V roku 2019 na trhu na Slovensku a ČR tvorili 55 % predaja modely s uhlopriečkou displeja 55-palcov a vyššie. A rozlíšenie 8K je mimoriadne vhodné práve pre veľké uhlopriečky. Samsung ostáva v roku 2020 pri modeloch QLED, čo prináša podľa výrobcu najlepší pomer medzi kvalitou obrazu a cenou. Zdôrazňujú predovšetkým 100% farebný priestor.

Rám televízora si môžete presne prispôsobiť obývačke

Rám televízora si môžete presne prispôsobiť obývačke, Zdroj: Samsung

Zaujímavým trendom sú tzv. lifestylové televízory ako je The Frame. Len pripomeňme, že je to televízor, ktorý vyzerá ako obraz a jeho súčasťou je aj napojenie na svetové galérie. Na trhu ČR a Slovenska sa ich zatiaľ predalo 700 kusov.

Kto potrebuje rozlíšenie 8K?

Určite viete z našej reportáže z výstavy CES 2020 v Las Vegas, že Samsung má modely QLED s 8K rozlíšením. Legitímne sa aj pýtate, na čo to komu bude, keď nie je 8K obsah? Odpoveď je jednoduchá a podobá sa situácii pri príchode 4K rozlíšenia. Výrobná technológia pre 8K rozlíšenie už existuje a nie je extrémne drahá. Samsung teda dokáže vyrábať displeje s 8K rozlíšením a zároveň pridal k tomu aj výbavu, ktorá dokáže prepočítať obsah z nižšieho rozlíšenie až na 8K. Nový procesor AI Quantum Processor 8K pritom využíva aj umelú inteligenciu, neurónovú sieť. Za pomoci strojového učenia dokáže procesor analyzovať a rozpoznať charakteristické znaky jednotlivých pixelov a následne prekresliť najrôznejšie prvky v obraze v rozlíšení 8K. A tak neexistuje dôvod, prečo by 8K televízory pri väčších uhlopriečkach neponúkal. Zároveň si myslíme, že na dlhú dobu bude 8K rozlíšenie maximum, čo sa pre televízory do domácnosti bude ponúkať. V roku 2020 budete môcť sledovať a streamovať obraz v 8K na týchto televízoroch prostredníctvom kodeku AV1. Všetky 8K televízory Samsung pre rok 2020 podporujú túto funkciu už od výroby. Okrem toho Samsung spolupracuje so svojimi partnermi (napr. s YouTube) na ďalších spôsoboch, ako natívne 8K rozlíšenie streamovať.

Reálny Pixel Pre Inch pomer pre 4K a 8K

Reálny Pixel Pre Inch pomer pre 4K a 8K, Zdroj: Samsung

Zároveň je pravda, že natívny 8K obraz už nájdete napr. na YouTube a Samsung už predáva telefón z rodiny Galaxy S20, kde sa obsah v 8K dá zaznamenať a zároveň aj prehrať. 8K je tu teda už dávnejšie, ale musí sa dostať k ľuďom. V 8K sa bude v roku 2021 zaznamenávať Olympiáda 2020 v Tokiu ako aj tenisové zápasy na Roland-Garros.

Nové modely QLED 2020

Všetky nové modely QLED televízorov už majú priame zadné podsvietenie, ktoré prináša podstatne väčší kontrast aj vynikajúcu čiernu farbu do QLED technológie. Zadná časť displeja je pritom rozdelená na niekoľko desiatok tisíc sektorov a tu sa selektívne riadi jas. V roku 2020 pribudla nová aktívna vrstva, ktoré pomáha lepšie distribuovať energiu. Zvýšenie jasu je tu až o 20 % v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi. Pritom ostávajú viditeľné aj najmenšie detaily v obraze.

V tomto prípade sa používa tzv. adaptívny obraz. Televízor sníma okolité svetlo (jeho intenzitu a farebnú teplotu) a na základe týchto informácií upravuje výslednú farebnú teplotu a jas zobrazovaného obrazu. Inými slovami QLED televízor v roku 2020 sa prispôsobuje svojmu okoliu.

Adaptívny obraz sa prispôsobuje prostrediu

Adaptívny obraz sa prispôsobuje prostrediu, Zdroj: Samsung

Extra zvuk

Veľa pri televízore robí aj kvalita zvuku a výhodou je, že v tomto prípade ide o mimoriadne tenký televízor a to po celej ploche. Reproduktory sú teraz umiestnené dole ale aj po stranách a v hornej časti televízora. Pomocou kvantového procesora sa tento zvuk analyzuje a vytvára sa priestorová kvalitu zvuku. Ide o zvuk, ktorý sleduje pohyb. Ak k nemu pripojíte podporovaný sound bar, vypnú sa len spodné reproduktory, pričom horné a bočné ostatnú naďalej v prevádzke a ďalej vylepšujú kvalitu zvuku (tzv. Q-Symphony).

Obmedzenie vonkajšieho ruchu

Obmedzenie vonkajšieho ruchu, Zdroj: Samsung

Novinkou je tzv. adaptívny zvuk, čo je ideálne napr. aj v dobe karantény. Televízor zachytí vonkajší zvuk a ak je rušivý, odfiltruje ho. Predstavme si napr. vysávač alebo mixér. Ak sa vysáva či mixuje dlhšie ako 8 sekúnd, televízor tento zvuk zachytí, zvýši dialógovú časť zvuku z televízora a tak budeme lepšie rozumieť prezentovanej scéne. Len čo vonkajší rušivý zvuk zmizne, zvuk sa vráti do pôvodnej polohy.

Tenký dizajn Samsung QLED 2020

Tenký dizajn Samsung QLED 2020, Zdroj: Samsung

Dizajn – extra tenký naozaj bez viditeľného rámčeku

Už sme hovorili o tom, že QLED 2020 sú mimoriadne tenké televízory. Keď sa pozriete zblízka, uvidíte, že typické čierne zakončenie tu naozaj nie je. Displej skutočne končí presne na hrane, je to tzv. Infinity Screen, až 99% prednej plochy zaberá samotný displej. Ideálne je ho sledovať zo vzdialenosti 3 až 5 metrovkedy okraje zdanlivo celkom zmiznú. Hliníkový rám na boku je pritom perforovaný po celej ploche. Ako sme spomínali, sú tu umiestnené bočné reproduktory a tieto otvory slúžia aj na chladenie televízora. Celkovo ide o mimoriadne čistý dizajn.s hrúbkou hrany 15 mm v celej dĺžka a šírke.

Bezrámčekové vyhotovenie

Bezrámčekové vyhotovenie, Zdroj: Samsung

Nikde dole nie je žiadne zhrubnutie pre vlastnú elektroniku alebo umiestnenie podstavca. Jednoducho čistá plocha s hrúbkou 15 mm a nič viac. Na pripojenie sa používa neviditeľné prepojenie s káblom a connect box na pripojenie externých zariadení. Aktuálnou vlajkovou loďou spomedzi QLED je model Q950TS. Predáva sa v troch veľkostiach (65″, 75″ a 85″) predstavuje to najlepšie, čo aktuálne môže smart televízor ponúknuť: 8K AI upscaling s neurónovou sieťou pre obnovu detailov, priame podsvietenie v 8K, priestorový zvuk OTS+ a exkluzívny dizajn. Odporúčaná maloobchodná cena začína na 5999 eur.

Samsung Q950 (75Q950TS)

Okrem modelu Q950TS ponúka Samsung základný rad QLED 8K televízorov označený Q800T s veľkým výberom uhlopriečok, ktorý predstavuje alternatívu k novým modelovým radom 8K televízorov konkurenčných značiek. Q800T bude u nás k dispozícii v štyroch veľkostiach uhlopriečok: 55″ (2999 eur), 65″ (3999 eur), 75″ (cena 5499 eur) a 82″ (6999 eur).

Life style TV

Life Style televízory sú založené na QLED technológii, ale nie s priamym podsvietením ako to bolo popísané vyššie. Zatiaľ sa na Slovensku predávajú modely The Frame, v júni na slovenský trh pribudnú modely televízorov Serif a tiež The Sero.

Televízor The Frame sme v redakcii už testovali. Je to model, ktorý je určený pre niekoho, kto potrebuje viac „zapustiť“ televízor do tu svojho umeleckého prostredia. Je tu nový režim Umenie, ktorý sa aktivuje vtedy, keď je televízne vysielanie vypnuté. Napr. si ako kulisu zobrazíte na televízore Rembrandta, čo je veľmi príjemné. Potvrdzujeme vysoko realistické zobrazenie obrazu. Samsung sa pritom dohodol na zobrazovaní až 1200 obrazov z 25 galérií po celom svete. Niektoré z nich sú však platené s mesačnou skúšobnou dobou. Novinkou je, že  pribudnú obrazy aj zo slovenských galérií. Okrem toho si na The Frame televízore môžete zobraziť aj vlastné fotografie.

Samsung The Frame televízor

Samsung The Frame televízor

Lifestyle televízory využívajú v roku 2020 technológiu Dual LED. Pritom senzory v televízore snímajú intenzitu a teplotu farby a televízor potom maximálne prispôsobuje zobrazenie obrazu vonkajšiemu prostrediu. Navyše sú tieto televízory odolné proti vypáleniu pixelov. Držiak na bez-medzerové umiestnenie na stenu je už súčasťou dodávky. K televízoru navyše vedie jediný kábel a využíva sa OneConnect box. Prepojovací kábel v dodávke má dĺžku 5 metrov a ako príslušenstvo sa dá kúpiť kábel v dĺžke a 15 metrov. Rámčeky na The Frame televízor pôsobia realisticky ako pri skutočnom obraze. K dispozícii sú 4 farby rámčekov a pripájajú sa k televízoru pomocou magnetu. V tomto prípade je tenký medzera medzi displejom a jeho hranou, nie je to teda Infinity dizajn ako to bolo v prípade najnovších QLED televízorov.

Ďalšou prezentovanou technológiou na tlačovej konferencii bola Crystal UHD. Ide o bočné podsvietenie (teda nie priame zadné ako pri najnovších QLED modeloch) a podsvietenie je tvorené viacerými zdrojmi svetla – studené ale aj teplé svetlo. Preto sa dosahujú na týchto televízoroch realistické farby a pritom to nemusí byť použitá najvyššia technológia QLED. To sa priaznivo prejaví na cene televízorov. Na vylepšenie farebného podania sa  využíva aj vrstva s červeným fosforom. Použitím týchto vylepšení sa dosahuje zvýšenie kontrastu až o 27 %.

Využiť môžete funkciu Môj album na zobrazovanie fotiek z mobilu vo fotorámiku alebo Acoustic Wall, ktorý analyzuje hudbu a doplní ju grafickým efektom. Pokročilý herný režim Game Motion Plus zaisťuje plynulý pohyb.

Crystal UHD televízory Samsung pre rok 2020 tvoria tri samostatné modelové rady TU7000, TU8000 a TU8500, ktoré sú k dispozícii v uhlopriečkach 43″ až 85″ (najviac veľkostí, celkovo osem, je k dispozícii pri modeli TU7000). Odporúčané maloobchodné ceny modelu TU7000 začínajú od 389 eur, pri modeli TU8000 od 469 eura pri modeli TU8500 od 589 eur.

Televízor s Crystal UHD technológiou

Ďalšie vylepšenia

V Samsung televízoroch je zapracovaný systém  intuitívneho ovládania s vynikajúcim diaľkovým ovládačom a systém Smart TV. Ten momentálne obsahuje až 1500 aplikácií. Pritom lokálnych aplikácií (Slovensko + Česko) je 50. Podľa prieskumom na našom trhu je aktívnych až 500 aplikácií (teda je za mesiac spustených aspoň jeden krát). Medzi najpopulárnejšie patrí YouTube, HBO, Netflix ale aj O2 TV, Magio TV, Skylink, VOYO, Kuki alebo iSport.

Výber medzi aplikáciami v SmartTV

Výber medzi aplikáciami v SmartTV

Novinkou je režim MultiView, pri ktorom dochádza k zrkadleniu obrazu mobilného telefónu na televíznej obrazovke (a naopak). Na displeji televízora sa dá zobraziť vertikálna alebo horizontálna poloha telefónu. Pritom sa pôvodne zobrazovaný obraz presunie na stranu a vy tak máte pre očami napr. správy z Facebooku, Tweteru, Instagramu alebo mailu a súčasne sledujetee pôvodné vysielanie. Systém zrkadlenia obrazovky telefónu na televízore radi využí aj hráči.

Multiview umožní zrkadliť obraz do displeja

Multiview umožní zrkadliť obraz do displeja

Poslednou prezentovanou časťou bol systém SmartThings. Televízor sa naozaj stáva centrom obývačky, ale aj celej domácnosti a tak máte na na ňom zobrazené napr. hlásenia zo (Samsung) pračky, chladničky alebo zvončeku pri vchode.

Ovládanie inteligentných zariadení z televízora

Ovládanie inteligentných zariadení z televízora

O testy nových televízorov sme požiadali, tešíme sa na to, ako vás budem informovať o našich osobných skúsenostiach s nimi.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.