Na výstave CES 2020 sme boli aj na špeciálnej udalosti, ktorá mala označenie FirstLook. Bolo to len pre vybraných novinárov a tlačová konferencia začínala o 19 hodine miestneho času. Ideálny čas na to, aby bolo možné posúdiť kvalitu obrazu, to je totiž obyčajne aj doba, kedy si ľudia doma zapínajú televízor.

Okrem iného Samsung predstavil televízor s označením The Sero (kórejsky vertikálny). Je to model, ktorý po spárovaní s mobilom dokáže meniť svoju orientáciu. Z polohy na šírku sa zmení na výšku a opačne. presne podľa toho, ako hýbete svojím mobilom. Spárovanie vyzeralo zaujímavo, lebo mobilom bolo treba mierne poklepať po hrane televízora (Tap View).

V prezentačnej miestnosti bolo viac ako 10 takýchto televízorov plus ďalšie modely iných televízorov, teda vybrať ten pravý bolo celkom zaujímavé. Ale ako vidíte vo videu, podarilo sa a my sme si pozreli aj naše vianočné video na tomto novom type televízora primárne určeného pre mileniálov.

The Wall: televízor, ktorý môže mať nepravidelný displej

Ešte zaujímavejší bol Smart TV Samsung s označením The Wall s technológiou MicroLED. Tento bol síce predstavený už pred rokom, ale teraz bolo možné vidieť jeho vlastnosti naplno. Nás zaujal hlavne jeho modulárny spôsob. Tento televízor si naozaj prispôsobíte konkrétnemu priestoru, kde sa má prezentovať obraz. Použitá technológia nemá problém ani so statickým zobrazením obrazu. Jeho displej pritom vôbec nemusí mať obdĺžnikový tvar. Zároveň prakticky neexistuje obmedzenie na veľkosť uhlopriečky. Vo videu uvidíte model, ktorý má uhlopriečku cez 10 metrov.

Modulárna štruktúra Samsung The Wall TV

Modulárna štruktúra Samsung The Wall TV

Modulárny rad Samsung MicroLED ponúka obrazovky novej generácie v kombinácii s doteraz nevídanými možnosťami prispôsobenia. Modely MicroLED s uhlopriečkou 75, 88, 93 a 110 palcov (190, 223, 236 a 280 cm) sa hodia pre najrôznejšie typy domácností a taktiež pre rôzne životné štýly. Nové prírastky s 88 a 150“ (223 a 381 cm) sa vyznačujú ultratenkým prevedením bez rámikov – televízor tak doslova splýva so stenou izby. Pritom môžete spojiť aj niekoľko MicroLED panelov dohromady a vytvoriť tak celú televíznu stenu v najrôznejších tvarových kombináciách, ktoré sa vám hodia do miestnosti.

Samsung The Wall TV s obrovskou uhlopriečkou

Samsung The Wall TV s obrovskou uhlopriečkou

Z hľadiska kvality obrazu medzi hlavné prednosti modelového roka 2020 patria väčšia farebná hĺbka, lepšie rozlíšenie a jasnejší obraz s maximálnou jasovou hodnotou 5000 nitov. K dispozícii je aj upscaling z nižšieho na vyššie rozlíšenie na základe umelej inteligencie.

Prírastky v The Serif a The Frame

To všetko je síce pekné, ale ľudia si kupujú predovšetkým televízory na bežné použitie. Práve tu predstavil Samsung novinky napr. z oblasti lifestylového televízora The Frame, kde pribudol 75-palcový model.

Samsung The Frame televízor

Samsung The Frame televízor

Televízor typu The Serif sa objavil v zaujímavej modrej farbe.

Samsung The Serif televízor

Samsung The Serif televízor

8K QLED – hlavná hviezda

Hlavná pozornosť ale bola sústredená na 8K televízor, modelový rok 2020. Ten má mimoriadne tenký rámček, výborné zvukové vlastnosti, v podstate je v tomto televízore zabudovaný soundbar. Použitá je tu vylepšená QLED technológia, televízor výborne zobrazuje čiernu farbu a ohromujúce je farebné spektrum. V USA má Samsung v oblasti televízie spoluprácu s viacerými poskytovateľmi služieb typu video na vyžiadanie. Zo slovenského pohľadu je podstatné, že pokračuje spolupráca s Netflixom.

Samsung 8K QLED 2020 televízor Q950

Samsung 8K QLED 2020 televízor Q950

Okrem vylepšenej obrazovej kvality a dizajnu modelov radu QLED 8K umožňuje ekosystém Samsungu aj streaming obrazu v rozlíšení 8K z internetových zdrojov typu YouTube. Použitý kodek AV1 sa stará o lepší kompresný pomer a televízory vďaka nemu podporujú technológiu HDR10+.

8K aj pri nižšej kvalite internetu

Častým problémom pri streamingu filmov či televíznych programov je rýchlosť internetového pripojenia. Technológia AI ScaleNet optimalizuje aktuálne dostupnú dátovú rýchlosť. Pri prenose dáta totiž komprimuje a znižuje tak ich objem, následne ich v samotnom televízore vracia skoro do pôvodnej podoby. Takto je možné preniesť 8K obraz aj pri nižšej kvalite internetového pripojenia. Na tejto technológii spolupracuje Samsung so spoločnosťou Amazon v službe Prime Video.

99 % prednej plochy zaberá displej

Rad 8K QLED v roku 2020 celkovo ponúka nové modely, výkonnejší obrazový procesor Quantum 8K s umelou inteligenciou a vylepšený dizajn. Vlajková loď Samsungu Q950TS poskytne pri hrúbke len 15 mm špičkovú obrazovú kvalitu v rozlíšení 8K a výborný priestorový zvuk. Samsung označuje displej ako  Infinity Screen, obrazovka totiž pokrýva až 99 % prednej strany – to znamená unikátny divácky zážitok.

Samsung 8K QLED Q950 a jeho tenké rámčeky

Samsung 8K QLED Q950 a jeho tenké rámčeky

Obrazový procesor Quantum 8K využíva umelú inteligenciu pre upscaling do rozlíšenia 8K s využitím hlbokého strojového učenia. Funkcia Adaptive Picture zase dokáže optimalizovať jas a kontrast podľa okolitých podmienok a to v každej scéne zvlášť.

Samsung 8K QLED Q950 a jeho tenké rámčeky

Samsung 8K QLED Q950 a jeho tenké rámčeky

Nielen obraz ale aj zvuk

Z hľadiska zvuku sú tu nové funkcie Q-Symphony, Object Tracking Sound+ (OTS+) a Active Voice Amplifier (AVA). To všetko prináša dynamické a priestorové zvukové podanie. Ak treba ešte lepší zvuk, Samsung predstavil samostatný soundbar HQ-Q800T. Po jeho napojení na televízor sa pôvodné reproduktory v TV dajú využiť ako ďalší audiokanál a priestorový zvuk tak ešte vylepšiť. Samsung Q950 napr. dokáže a využitím AVA automaticky upraviť úroveň dialógov, aby ich nerušili zvuky v domácnosti, napríklad mixér alebo vysávač.

Vylepšený SmartTV

Okrem toho je v modelovom roku 2020 k dispozícii aj celý rad inteligentných funkcií, ktoré fungujú na platforme Tizen, vďaka ktorej môžete použiť jednoduché hlasové ovládanie a vyskúšať nové funkcie ako Tap View, Digital Butler alebo Samsung Health.

Väčšina ľudí dnes napr. zanedbáva pravidelné cvičenie. Model Q950 pritom môže slúžiť ako domáci zdroj zdravého životného štýlu, práve na to je určená aplikácia Samsung Health on TV. Priamo na obrazovke môžete monitorovať svoje aktivity a pokroky, prípadne sledovať, ako sa celej rodine darí plniť stanovené ciele. Okrem toho je k dispozícii bezplatný obsah partnerov (Calm, FitPlan, Jillian Michaels, Echelon, Obe Fitness, Barre 3).

Model Q950 ponúka aj celý rad iných spôsobov, ako obsah zo smartfónu dostať na televíznu obrazovku a ako prostredníctvom televízora ovládať najrôznejšie prístroje v domácnosti. Systém Tap View umožní zobraziť obraz na smartfóne na obrazovke len tým, že sa obe zariadenia vzájomne fyzicky dotknú. Aplikácia Digital Butler zase umožňuje ovládať celý rad zariadení pomocou infračervenej technológie – to sa využije pre prístroje, ktoré nesplňujú súčasné štandardy internetu vecí.

Nový modelový rok 2020 budeme samozrejme testovať a potom prinesieme aj detailné posúdenie jeho vlastností.

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.