Samsung potrebuje udržať prvenstvo v oblasti televízorov, pričom konkurencia je neúprosná, hlavne pokiaľ ide o cenu. Samsung tak musí výrazne investovať do vývoja a ukázať niečo fakt nové, čo tu ešte nebolo.

Technológia Neo QLED

Tento rok si pre nás pripravil revolúciu. Televízory Neo QLED prinášajú novú úroveň obrazu, ale aj zvuku. Nájdete tu aj 8K televízory, ale hlavným cieľom je dosiahnuť takmer taký obraz, aký je pri OLED displejoch. A týka sa to kontrastu, jasu, hlbokej čiernej, a to všetko podčiarknuté priestorovým zvukom.

Televízory Neo QLED sú v roku 2021 vybavené novým zdrojom svetla Quantum Mini LED. Tvoria ho oveľa menšie LED zdroje ako bolo doteraz bežné. Nové zdroje majú len 1/40 výšky LED diódy, ktorú Samsung používal v roku 2020.

Namiesto bežnej technológie, kedy sa svetlo rozptyľuje šošovkou a každá dióda funguje úplne samostatne, Quantum Mini LED používa veľmi tenké vrstvy a riadi sa väčší počet diód súčasne. Samotné riadenie má na starosti technológia Quantum Matrix Pro spolu s výkonným obrazovým procesorom Neo Quantum Processor.

Quantum Matrix riadi svetelný tok tak, aby nikdy nedochádzalo k prežiareniu časti obrazu a vytvorený obraz na displeji televízora dobre odpovedal zámeru pôvodných autorov filmu. Neo QLED pritom umožňuje ovládať jas až v 12-bitovej hĺbke v 4096 krokoch (pred rokom to bolo 10 bitov). T

oto rozšírenie znamená, že oblasť medzi najtmavším a najsvetlejším bodom je rozdelená jemnejšie a úroveň šedej farby je zobrazená presnejšie. Hlavne obraz s podporou HDR formátu vyzerá na tomto televízore verne.

Samsung Neo QLEDZdroj: Samsung
Samsung Neo QLED

Prepočítavanie s umelou inteligenciou

Výkon obrazového procesora Neo Quantum Processor sa uplatňuje hlavne pri prepočítavaní rôznych zdrojov obrazu do 4K alebo do 8K rozlíšenia podľa toho, o aký typ ide.

Zatiaľ čo pred rokom tento procesor používal len jednu neurónovú sieť na spracovanie všetkého, čo sa týka upscalingu videa, teraz sa používa až 16 odlišných neurónových sietí. Všetky pracujú s umelou inteligenciou a hlbokým učením. Ide pritom o samostatné spracovanie šumu, detailov, jasu a pod. Vhodnú sieť na prepočet vyberá neurónový analyzátor.

Vytvorený obraz je naozaj plný farieb (QLED má až 100 % objem farieb DCI-P3), ale aj detailov a poradí si aj s komplikovanými scénami. Obraz má celkovo ostrejšie kontúry, jemnejšie hrany, viac detailov a menej šumu.

Samsung QN800A

V redakcii sme testovali model QN800A s 8K rozlíšením. Ten existuje v 65-, 75- a 85-palcovom vyhotovení, my sme mali 65-palcový model. Zaujímavo je tu riešený prepojovací One Connect box, kde je väčšina elektronickej časti televízora aj s vyvedenými portami.

Tento box sa opiera o mohutný podstavec televízora a tvorí jeho samostatnú časť. One Connect box však môžete umiestniť aj mimo televízora. OneConnect box má za úlohu priniesť poriadok do prepojovacích káblov. V dodávke máte jednak krátky prepojovací kábel, ale aj asi 2-metrový kábel, ktorý využijete pri umiestnení televízora na stenu. Hrúbka samotného televízora je len 15 mm.

Jeho podstavec je teraz zložený z troch častí, novinkou je aj diaľkové ovládanie, ktoré má v zadnej časti solárne články. Na jeho prevádzku pokojne postačí aj rozptýlené svetlo, ktoré je počas dňa v miestnosti.

Okrem sledovania filmov a relácií môžete tento TV priamo pripojiť na notebook a využiť tak obrovský displej. My sme vyskúšali pripojiť televízor k smartfónu aj bezdrôtovo a využiť na ňom systém Samsung DeX.

Rovnako môžete priamo na televízore spustiť balík aplikácií Microsoft 365 a pristupovať na cloud OneDrive. Takto sa na diaľku dokážete dostať k vašim dokumentom vo Worde alebo v Exceli. Po pripojení USB myši a klávesnice je to spôsob ako efektívne pracovať aj z domu a nemusíte so sebou nosiť počítač.

Výborná je voľba MultiView v spodnej lište, keď si dokážete rozdeliť obrazovku na viacero častí a naraz mať zobrazené viaceré aplikácie. Pre 8K televízor je tak možné využiť až štyri samostatné plochy na jednom displeji. Pre 4K televízor sa dajú využiť dve takéto plochy.

Samsung Neo QLEDZdroj: Samsung
Samsung Neo QLED

Prepojenie s kamerou a cvičenie s televízorom

Špecialitou je potom pripojenie USB webovej kamery k televízoru, čím získate ďalšie využitie napr. pri komunikačných programoch. Vašich partnerov pritom vidíte na obrovskom displeji televízora. Samsung v aplikáciách pre televízor priamo podporuje napr. Google Duo. Výhodou je, že v tomto prípade kamera automaticky sleduje vašu tvár a zobrazený ste stále v ideálnom uhle. Cez zrkadlenie pokojne môžete používať na komunikáciu napr. Teams po pripojení notebooku alebo smartfónu.

Webová kamera ďalej umožňuje si s televízorom fyzicky zacvičiť. V niektorých krajinách je to aj s vyhodnocovaním vašich cvikov, na Slovensku to funguje zatiaľ tak, že vidíte cvičiteľa a cez kameru zase seba a môžete sami vyhodnotiť ako cvičíte.

Výhodou je, že funkcia cvičenia priamo smeruje na YouTube kanál s cvičením so slovenským cvičiacim. Aj v tomto prípade kamera sleduje vás pohyb a snaží sa vás mať v strede. Ako webovú kameru sme využili model od firmy Logitech, model BRIO 4K Stream Edition.

Aj na hry a IoT zariadenia

Tento televízor s výhodou využijete aj pri hrách. Po spojení s konzolou Sony PS5 alebo Microsoft XBox sa prepne do herného režimu s osobitnou lištou Game Bar. Tá má časť informatívnu a časť kontrolnú (napr. pomer strán). QN800A podporuje AMD FreeSync Premium Pro aj HGiG. Aj pri hrách môžete využiť rozdelenie obrazovky pomocou MultiView.

Podobne sa dá nový televízor využiť aj ako centrálne zariadenie pre zariadenia typu internetu vecí. Na obrazovke televízora uvidíte napr. informáciu o tom, kto vám zvoní pri vchodových dverách, či je v prevádzke robotický vysávač, či doprala práčka alebo sa spustilo postrekovanie trávnika. Televízor je v podobe riadiaceho centra pre inteligentnú domácnosť.

Samsung Neo QLEDZdroj: Samsung
Samsung Neo QLED

Zvuk a soundbar

Zvuk z tohto televízora je tvorený systémom reproduktorov a umožňuje sledovať pohyb (OTS+). Vzadu nájdete 8 reproduktorov. K tomu je priamo v televízore aj basový reproduktor a celková konfigurácia je 4.2.2. Takto sa vytvára priestorový zvuk, v ktorom dokážete sledovať, ako sa osoby alebo predmety na scéne pohybujú.

Televízor pritom využíva automatickú kalibráciu SpaceFit Sound. Kalibruje sa automaticky a práve tým zvukom, ktorý chcete počúvať. Šírenie zvuku sa pritom prispôsobuje rozloženiu miestnosti a umiestneniu televízora v nej.

Spolu s televízorom sme si vyskúšali aj najnovší soundbar model HW-Q800A/EN. Ten je pre Samsung televízor prispôsobený a dodáva sa so zaujímavým textilným povrchom.

Soundbar dokáže vytvoriť priestorový zvuk tak, ako si ho možno ešte pamätáte z kina. Dobre ho využijete aj pri počítačových hrách. Skladá sa z centrálnej časti a bezdrôtovo pripojeného subwoofera.

Samsung HW-Q800AZdroj: Samsung
Samsung HW-Q800A

Podporované technológie a štandardy

Tento soundbar podporuje moderné audio štandardy ako Dolby Atmos a DTS:X. Tieto slúžia práve na detailnejšie vytvorenie priestorového zvuku, ktorý odpovedá zobrazovanej scéne. V prípade, že takýto soundbar použijete spolu so Samsung televízorom, môžete využiť aj technológiu Q-Symphony a tiež spomínaný SpaceFit Sound.

Q-Symphony umožní využiť súčasne reproduktory zo soundbaru, ale aj z televízora a takto vytvorený zvuk sa skutočne podobá na koncertnú sálu. My sme si ho otestovali spolu s nahrávkou Berliner Philharmoniker. Ide o hudobný súbor reprodukujúci klasickú hudbu a tu si najlepšie vychutnáte kvalitu zvuku.

Stačí len dotyk so smartfónom

Soundbar však môžete využiť univerzálne, nie je to len doplnok pre televízor. Veľmi dobrá je funkcia Tap Sound, kedy začnete prehrávať hudbu zo smartfónu na soundbare jednoducho tak, že sa zadnou časťou kompatibilného telefónu dotknete povrchu soundbaru.

My sme to skúšali s telefónom Samsung Galaxy Note 10 Ultra a fungovalo to na prvé spustenie. Nemusíte nič manuálne nastavovať, stačí sa naozaj len dotknúť. Bezdrôtové prehrávanie funguje aj s telefónom iPhone, podporuje Airplay 2 (samozrejmosťou je aj zabudovaný Chromecast).

Mimochodom, prehrávanie videa zo smartfónu sa tiež dá realizovať jeho dotknutím sa hrany tohto televízora.

Aktívne zosilnenie hlasu

Ďalšou novinkou v modeli HW-Q800A je režim aktívneho zosilňovača hlasu (AVA), ktorý dokáže rozpoznať rušivý ruch v pozadí a zosilniť dialóg v reálnom čase. Napríklad, ak sa u vás doma začne vysávať, soundbar automaticky pridá na hlasitosti dialógov a vy budete dobre počuť.

Samsung HW-Q800A je prirodzene aktívny soundbar, je to kombinácia 3.1.2 kanálov. Na bokoch sú horné reproduktory, v strede je hlavný reproduktor.

Aj jeho subwoofer je aktívneho typu. Celkový akustický výkon je 330 W. K televízoru sme ho mali pripojený pomocou HDMI kábla cez rozhranie eARC. Okrem toho podporuje Bluetooth a Wi-Fi pripojenie. Svoj režim práce soundbar oznamuje pomocou displeja. Ten nie je vidieť, pokiaľ nedochádza k zmene stavu soundbaru.

Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie, po prepojení s televízorom ho ale budete potrebovať len zriedka. Dá sa s ním nastaviť niektorý z režimov zvuku (napr. hlas, POP, klasika) alebo používateľsky nastaviť výšky a basy. HW-Q800A môžete použiť aj v systéme tzv. multiroom prehrávania, keď sa dá v rámci domu prehrávať rovnaká hudba z jedného zdroja v rôznych častiach domu.

Zapožičal. Samsung.sk

Ceny: televízor 3999 €, soundbar 699 €

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.