Kórejská spoločnosť predstavila svoj zatiaľ najvýkonnejší čipset.

Vlajkové smartfóny Samsung budú v roku 2020 vybavené čipovou sadou Exynos 990, ktorá bude spárovaná s 5G modemom Exynos 5123. Obidva čipy budú vyrábané 7nm EUV procesom, čo opäť posunie tieto čipy ďalej v náraste výkonu a vyššej energetickej efektívnosti. Skratka EUV v názve charakterizuje extrémnu ultrafialovú litografiu, ktorá sa používa na označenie čipovej matrice pre presnejšie umiestnenie tranzistora. Táto technológia je ďalším spôsobom, ako do čipov pridať viac tranzistorov pre čo najlepšie zladenie výkonu a energetickej efektívnosti.

Portál Phonearena informuje, že Exynos 990 získava až 20 % nárast výkonu vďaka použitiu trojklastrovej zostavy CPU, ktorá obsahuje dve vlastné Samsung jadrá, dve vysoko výkonné jadrá ARM Cortex-A76 a štyri výkonné jadrá Cortex-A55. Čip bude obsahovať aj grafický procesor Mali-G77 od spoločnosti ARM. Samsung tvrdí, že ide o prvý prémiový grafický procesor založený na novej architektúre Valhall a poskytuje aj 20 % zlepšenie grafického výkonu a energetickej účinnosti. Čipset Exynos 990 bude s najväčšou pravdepodobnosťou debutovať v sérii Samsung Galaxy S11

zdroj: Phonearena

Umelá inteligencia je spracovávaná prostredníctvom dvojjadrovej NPU priamo v zariadení, čo je rýchlejšie a bezpečnejšie ako spracovanie v cloude. AI môže mať pozitívny vplyv aj na zvýšenie kvality rozpoznávania tváre alebo scény prostredníctvom fotoaparátov. Samsung Exynos 990 a Exynos Modem 5123 sú podľa slov kórejskej spoločnosti dokonale prispôsobené pre veľkoobjemové aplikácie 5G a AI a sú navrhnuté tak, aby celosvetovo pomohli posúvať technologické hranice.

5G modem Exynos Modem 5123 je jedným z prvých modemových čipov vyrobených pomocou 7nm EUV procesu a podporuje pásmo sub-6GHz, ako aj mmWave. Čip bude tiež podporovať 2G GSM / CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA a 4G LTE. V 5G, s agregáciou 8 nosičov, bude čip zvládať rýchlosť sťahovania až 5,1 Gbps na sub-6 GHz a 7,35 Mbps na mmWave sieťach. V 4G sieti dokáže pomocou digitálnej modulácie 1024 QAM dosahovať rýchlosť až 3,06 Gbps

Exynos 990 podporuje prenosové rýchlosti LPDDR5 pamäte až 5 500 Mb/s a ​​môže byť použitý spolu s displejmi s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Procesor obrazového signálu (ISP), dokáže ovládať až šesť samostatných obrazových snímačov s tromi procesmi súčasne. Hromadná výroba čipovej sady Exynos 990 a 5G Exynos Modem 5123 sa začne koncom tohto roka. Očakávame, že Exynos 990 bude mať svoj debut pri modelovom rade Samsung Galaxy S11 začiatkom roka 2020.

Zdroj a titulný obrázok: PhoneArena

Prečítajte si aj:

iOS 13.2 beta 4: Cibuľa, cesnak, ale aj DeepFusion a nové možnosti Handoff

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.