Apple vydal štvrtú beta verziu operačného systému iOS 13.2, ktorá prináša viacero noviniek. Oficiálna verzia by mala byť dostupná už začiatkom budúceho týždňa.

Nie, novinkou nie sú iba nové emoji, medzi ktoré patrí aj cibuľa, cesnak, jablkový džús a mnohé iné J. Štvrtá beta verzia iOS 13.2 prináša iba pár, ale celkom zaujímavých noviniek.

V prvom rade je to dostupnosť funkcie DeepFusion, teda pokročilého softvérového skladania fotografií s automatickou úpravou, ktorá bude pracovať plne automaticky – na pozadí. Táto funkcia bude dostupná iba pre nové modely: iPhone 11 a 11 Pro (Max). DeepFusion spája (počas fotenia) 9 fotografií s odlišnou expozíciou do jednej výslednej fotky, ktorá bude maximálne vyladená – ostrosť, farba, detaily a minimum šumu.

Túto funkciu nie je možné ovládať manuálne, a taktiež nie je dostupná pre ultraširokouhlý snímač. Využiť ju dokáže iba klasický širokouhlý snímač a teleobjektív, čo je škoda. Softvér sám určuje, kedy sa použije DeepFusion a kedy smartHDR, čo je tiež nevýhodou, ale výsledky stoja skutočne zato. Ako DeepFusion funguje a ako zistiť, kedy iPhone túto funkciu použil? To sa dozviete v samostatnom článku!

HomePod handoff: táto novinka poteší všetkých majiteľov inteligentných reproduktorov od Apple. Ak si aktivujete funkciu „preniesť do HomePodu“, tak prehrávanie médií v iPhone jednoducho odovzdáte HomePodu – priblížením iPhonu k jeho vrchnej časti.

AirPlay handoff: podobne ako HomePod handoff funguje aj AirPlay. Táto funkcia umožní iPhonu objavovať a automaticky sa pripájať k okolitým AirPlay televízorom, ktoré často používate na prehrávanie obsahu z aplikácií cez AirPlay. Stačí byť v blízkosti a obsah sa začne automaticky prehrávať na televízore – po vašom potvrdení.

Štvrtou novinkou je čítanie správ v AirPods – prostredníctvom Siri. Táto funkcia nadväzuje na príchod nových AirPods, ktoré prinesú viacero zaujímavých inovácií a vlastností. Predstavené budú už čoskoro. V nastaveniach „Siri a vyhľadávanie“ pribudla aj možnosť vymazania celej histórie diktovania (všetky interakcie).

Nové emoji: máme pocit, že toto je sekcia, ktorú Apple takmer nikdy nevynechá. Aktuálna verzia prináša niekoľko zombíkov, nové zvieratká, ale a emoji hendikepovaných ľudí.

Premenovanie usporiadania aplikácií: v predošlej verzii ste sa po dlhšom podržaní prsta na hociktorej ikone dostali do sekundárneho menu, ktoré obsahuje okrem rôznych možností danej aplikácie aj funkciu meniť usporiadanie ikon na ploche. Doposiaľ mala táto možnosť zvláštne označenie „preusporiadať apky“, čo sa v novej verzii zmenilo na jednoduché a výstižné označenie „upraviť plochu“. V novom iOS sa nám páči aj možnosť rýchleho mazania aplikácií priamo z tejto ponuky.

To je z najnovšej aktualizácie všetko. Noviniek je menej, ale zato celkom zaujímavých. Už teraz sa tešíme na oficiálnu verziu iOS 13.2, ale aj na nové Apple zariadenia, ktoré spoznáme už onedlho.

Prečítajte si aj:

iPhone 11: Výborný ajfón, ale chýba mu povestná “jablčná príťažlivosť” 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE