Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že rad QLED TV pre rok 2017, ktorý bol prvýkrát predstavený na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2017 v Las Vegas, získal od prvotriednej testovacej a certifikačnej asociácie Verband Deutscher Elektrotechniker (VDE) certifikát, ktorý potvrdzuje jej schopnosť produkcie 100% objemu farieb.

VDE potvrdenie udelila na základe vlastných odborných znalostí z oblasti testovania objemu farieb. Overenie je známkou schopnosti QLED televízora poskytnúť divákom trvalo vysokú kvalitu obrazu.

Objem farieb, ktorý je náročnou normou pre vyjadrenie farieb, meria dve vlastnosti televízora v rámci trojrozmerného priestoru – farebný gamut a úroveň jasu. Farebný gamut udáva najvyšší počet farieb, ktoré môžu byť fyzicky zobrazené. Hodnota najvyššieho jasu reprezentuje maximálnu úroveň jasu displeja. Čím väčší farebný gamut a vyšší jas, tým väčší farebný objem televízora. QLED televízory rozšírili objem farieb a výsledný HDR obraz je ešte realistickejší, presnejší a živší než kedykoľvek predtým. QLED TV dokáže úplne presne interpretovať zámer tvorcov obsahu, a to ako vo svetlých, tak v tmavých scénach.

Stopercentný objem farieb je zárukou stabilnej prezentácie farieb bez ohľadu na úroveň jasu. Napríklad list môžeme vnímať v niekoľkých odlišných farbách, od žltozelenej až po tyrkysovú v závislosti na intenzite jasu. Samsung QLED TV dokáže zachytiť aj tie najjemnejšie odchýlky v jasnosti farieb, čo tradičný 2D farebný priestor dokáže len veľmi ťažko. Preto QLED TV prináša skutočný HDR obraz podľa zámeru autora.

Všeobecne platí, že spolu so zvyšovaním jasu obrazu sa schopnosť detailného vykreslenia farieb znižuje, a to vedie ku skresľovaniu farieb. Samsung QLED TV však prekonáva kompromis medzi úrovňou jasu a farby. Hoci obraz prezentuje so špičkovým jasom dosahujúcim od 1500 do 2 000 nitov, dokáže QLED TV ako prvý na svete vyjadriť 100 percent objemu farieb.

QLED TV je vyrobená z nového kovového Quantum Dot materiálu a vďaka tomu je schopná sprostredkovať výrazne vyšší rozsah farieb a jas s oveľa väčšími detailmi v porovnaní s bežnými televízormi. Nový panel Quantum dot rovnako umožňuje Samsung QLED TV vyjadriť hlbokú čiernu bez ohľadu na to, ako svetlá alebo tmavá je scéna, alebo či divák obsah sleduje v jasne osvetlenej alebo v tmavej miestnosti. K špičkovému diváckemu zážitku potom prispieva aj fakt, že QLED TV túto úroveň výkonnosti poskytuje bez ohľadu na to, kde divák sedí. Z ľubovoľného uhla môže sledovať konzistentné farby a rovnako kvalitný obraz.

„Označenie stopercentný farebný objem potvrdzuje dokonalosť QLED TV a ich revolučnú kvalitu obrazu. Už jedenásť rokov stojíme na špičke výrobcov televízorov a sme nadšení, že naše odvetvie môžeme uviesť do sveta displejov Quantum dot, ktoré predstavujú najvyššiu dostupnú kvalitu obrazu,“ uviedol JongHee Han, výkonný viceprezident divízie Visual Display Business spoločnosti Samsung Electronics.

 

Značky: