Dlhšiu dobu sa vo svete inteligentných domácností neobjavila žiadna pútavá novinka, ktorá by nás natoľko zaujala, aby sme ju otestovali v praxi. Nedávno sa to však zmenilo a my sme mali možnosť otestovať novinku menom – Aeotec SmartThings Hub V3.

Aeotec SmartThings Hub V3 je kompaktná riadiaca jednotka (ďalej „RJ“) inteligentnej domácnosti, ktorá má jednoduchý a nerušivý dizajn. Zapadne do každej domácnosti, ktorú chcete prerobiť na smart, resp. inteligentnú, pričom vás prekvapí viacerými zaujímavosťami a schopnosťami. Test sme začali podľa nášho zaužívaného procesu, teda základným zapojením, pripojením zariadenia k sieti (internetu) a následne pripojením externých zariadení/modulov. Po tomto kroku si v pokoji prejdeme možnosti a schopnosti aplikácie, resp. celého systému, z čoho vznikne prvý dojem, ktorý na záver umocní samotná cena zariadenia.

Samsung SmartThings

Aeotec SmartThings

V tomto prípade prebiehal celý proces inštalácie a zapojenia nadpriemerne rýchlo a bezproblémovo, čo v nás vzbudzovalo dojem, že to bude zariadenie z vyššej cenovej kategórie, teda 200 (+) eur. Na koncovú cenu sme sa pozreli až po celom procese a boli sme veľmi prekvapení, kam sa zariadenia tohoto typu posunuli. Aeotec SmartThings Hub V3 nestojí ani 90 eur a dokáže toho skutočne veľa. Dobre, toto bola ochutnávka, teraz si to dáme trošku podrobnejšie a popíšeme, čo všetko toto zariadenie dokáže a aké moduly sme k nemu pripojili.

Naše dojmy a poznatky z praxe

V balení Aeotec SmartThings Hub V3 nájdete iba najpotrebnejší základ, teda samotnú RJ, napájací adaptér, sieťový kábel s RJ45 konektormi a návod na použitie. RJ je možné pripojiť k internetu káblom (odporúčame túto možnosť) alebo prostredníctvom Wi-Fi. My sme išli bezdrôtovou cestou. Ako už určite tušíte, samotné zapojenie do elektriny nestačí, aby ste mohli toto zariadenie ovládať a pridávať k nemu ďalšie moduly, tak budete potrebovať aplikáciu, ktorá tvorí mobilnú základňu a informačné centrum vašej domácnosti. Táto aplikácia má označenie SmartThings, je bezplatná a dostupná pre iOS (TU) a Android (TU) zariadenia.

Samsung SmartThings

SmartThings pohybový senzor

Prvé kroky: Po stiahnutí aplikácie je potrebné vytvoriť registráciu, resp. Samsung konto. Ak ho máte, tak sa stačí jednoducho prihlásiť a ak nie, tak vyplníte pár údajov a je hotovo. Po registrácii sa dostanete do veľmi pekne spracovaného a hlavne prehľadného prostredia aplikácie, ktorá je v slovenčine. To bude pre mnohých používateľov veľkou výhodou. Základ máme hotový. Následne si môžete (ale aj nemusíte) vytvoriť rôzne zóny a miestnosti, ku ktorým bude priraďovať ďalšie moduly. Zóny môžu byť dom, kancelária a pod. a miestnosti asi vysvetľovať netreba. Zóny sú vhodné najmä vtedy, keď budete používať viacero RJ a modulov na rôznych miestach – automatizácia sa vie riadiť aj na základe vašej polohy a polohy iných členov domácnosti. Ešte dodajme, že SmartThings Hub V3 funguje na princípe cloudu, takže vašu domácnosť viete kontrolovať a ovládať odkiaľkoľvek, stačí mať prístup na internet.

Pridávanie zariadení: Ako prvé zariadenie sme do aplikácie pridali samotnú riadiacu jednotku, ktorá je pevným základom celého systému. Pridávanie bolo prekvapivo jednoduché a absolútne bezproblémové ­– v aplikácii kliknete na ikonu „+“, teda pridať zariadenie a v prípade SmartThings zariadení kliknete na položku – skenovať QR kód. Ten je na zadnej strane každého zariadenia tejto série, ale aj na každom Z-Wave zariadení od 7. generácie (ide o nový a jednoduchý spôsob pridávania zariadení – SmartStart) . Hotovo, RJ je pridaná. Ak by sa vyskytli nejaké problémy, stačí RJ resetovať (tlačidlo na zadnej strane) a vyskúšať znovu.

 

Najväčšou devízou tohto zariadenia, okrem jednoduchosti, je podpora všetkých známych komunikačných (smarthome) protokolov – Wi-Fi, ZigBee a Z-Wave, takže núdza o zariadenia a moduly určite nebude. V praxi to znamená, že nemusíte používať iba SmartThings zariadenia, ale „XY“ ďalších, podľa potreby, ponuky a predstáv. V aplikácií vidíte všetky podporované značky a zariadenia, ktorých je extrémne veľa a neustále pribúdajú nové. Okrem toho je dobré vedieť, že sú podporované aj rôzne iné zariadenia, ktoré nie sú priamo uvedené na webe výrobcu alebo priamo v aplikácií – postupne tam budú zaradené. To je aj prípad Fibaro modulov, ktoré sme testovali a oficiálne nie sú uvedené v aplikácií, pričom sme ich pridali rovnako jednoducho ako SmartThings zariadenia. Všetky podporované moduly sú u predajcu označené logom  „works with smartthings“.

„Jeseň úraduje, zima je na ceste a ak hľadáte zrozumiteľné, inteligentné a cenovo dostupné riadiace centrum vykurovania domácnosti, tak toto je aktuálne jedna z TOP možností. Všetko si nastavíte priamo v aplikácii a už nikdy neminiete na kúrenie viac, ako je v skutočnosti potrebné.“

Samsung SmartThings

Aeotec SmartThings

Aké moduly sme testovali: S riadiacou jednotkou nám prišli na test aj tri SmartThings moduly (Pohybový senzor so snímačom teploty a magnetickým držiakom / Multifunkčné magnetické tlačidlo so snímačom teploty / Senzor úniku vody s dvojitým systémom detekcie a snímačom teploty), dva Fibaro moduly (Pohybový senzor so snímačom teploty / Inteligentná zásuvka s pokročilými funkciami a meraním spotrebovanej energie) a jedna inteligentná radiátorová hlavica značky Popp.

Všetky spomenuté moduly „naskakovali“ do aplikácie takmer samé, čo nás potešilo a prekvapilo zároveň – nie vždy je to pravidlom, takže aj menej skúsený používateľ si s týmto systémom ľahko poradí. SmartThings moduly pridáte zosnímaním QR kódu a Fibaro + Popp zariadenia pridáte tak, že postupne na každom zariadení spustíte režim párovania (zvyčajne 3 kliknutia na príslušné tlačidlo).

Samsung SmartThings

SmartThings Tlačidlo

Hotovo, teraz si môžete užívať výhody inteligentnej domácnosti a ovládať všetky pripojené zariadenia prostredníctvom aplikácie. To ale nie je všetko – najdôležitejšími funkciami inteligentnej domácnosti sú scény a automatizácia. Je síce pekné a moderné ovládať všetko cez aplikáciu, ale ešte krajšie je raz niečo nastaviť a následne to nechať pracovať v plne autonómnom režime, čím sa odbremeníte od rôznych banalít, ktoré šetria čas a v neposlednom rade aj financie (správne svietenie, vykurovanie, zavlažovanie a pod.).

Výhodou tohto systému je jednoduchosť a aplikácia v slovenčine, čiže scény a automatizáciu nastavíte rýchlo a efektívne. Celý systém inteligentnej domácnosti a jeho použitie v praxi stojí na tom, aké a koľko zariadení máte pripojených. Ideálne je začať vykurovaním, svetlami a základnou bezpečnosťou.

Čo je scéna a čo automatizácia? Aplikácia ponúka tieto dve možnosti, pričom každá má svoje opodstatnenie. Scéna je prednastavený režim, ktorý ovláda viacero zariadení na základe jedného povelu, času, vašej prítomnosti/neprítomnosti alebo fázy dňa. Môžete si napr. nastaviť scénu „ráno“, ktorá jedným príkazom aktivuje svetlá, televíziu, kávovar a otvorí žalúzie.

Automatizácia je vrchol inteligentnej domácnosti – pod týmto pojmom sa ukrýva autonómne správanie rôznych zariadení na základe rôznych podmienok. To znamená, že ak jedno zariadenie urobí alebo zistí „toto“, tak ďalšie zariadenie/a urobia „tamto“ a tie ďalšie „hento“ atď. To všetko môžete prispôsobovať aj na základe aktuálnej polohy (vašej alebo člena domácnosti), počasia, času a pod.

 

Okrem toho si môžete určiť aj to, či musia byť na aktiváciu automatizácie splnené všetky podmienky alebo iba jedna. Celá aplikácia a hlavne scény/automatizácia je veľmi zrozumiteľne postavená, čo je extra výhoda. Možností je skutočne veľa, záleží iba od konkrétnych potrieb a dostupných zariadení v domácnosti. Samozrejme, na všetky udalosti v domácnosti, nepredvídateľné okolnosti a alarm budete okamžite upozornení prostredníctvom notifikácie.

Ako sme už spomenuli, aplikácia pracuje aj na základe polohy, počasia a času. Ovládať celú domácnosť a mať prístup ku všetkým zariadeniam môžete vy, ako zakladateľ, ale aj iní členovia domácnosti, stačí im jednoducho poslať pozvánku – priamo z aplikácie. Okrem toho je možné kombinovať tento systém s hlasovými asistentmi – Google Home alebo Amazon Alexa. A keďže ide o Samsung zariadenie (s brandom značky Aeotec), tak jednoznačné výhody z toho vyplývajú aj pre ostatné zariadenia tejto značky, ako sú televízory, smartfóny, klimatizácie, práčky, chladničky a pod., ktoré môžete veľmi jednoducho pridať do tohto systému, ovládať prostredníctvom aplikácie a kombinovať so scénami a automatizáciou.

Samsung SmartThings

SmartThings senzor úniku vody

Ešte pred záverečným zhodnotením je dobré vedieť, že Samsung postúpil distribúciu SmartThings zariadení v rámci Európy spoločnosti AEOTEC. Je tak dosť možné, že ešte pred Vianocami sa tento produkt bude predávať pod názvom AEOTEC SmartThings, čím sa ale mení iba lokálny názov, nie funkčnosť ani možnosti, tie zostávajú zachované.

Záverečné hodnotenie

Všetko podstatné sme opísali vyššie a na záver dodáme iba toľko, že po dlhom čase sme mali na test smarthome zariadenie, resp. riadiacu jednotku, ktorá ponúka veľa možností, prehľadné prostredie v slovenskom jazyku a pokročilé komunikačné protokoly za veľmi atraktívnu cenu. Konkurenčné produkty s podobnými funkciami stoja dvoj až trojnásobok. Okrem toho nás príjemne potešila funkčnosť v praxi, podpora všemožných externých zariadení a pridaná hodnota SmartThings modulov, ktoré sú moderné, majú podarený dizajn a nestoja viac ako 30 eur. Ak hľadáte vstupnú bránu do sveta inteligentnej domácnosti, tak toto je aktuálne jedna z najlepších možností.

Zariadenia na test zapožičala spoločnosť: www.homesystem.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE