Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vynikajúca kvalita obrazu a priestorový zvuk ako v kine – Odyssey Ark otvára hráčom nové svety

Samsung spúšťa predobjednávky na Odyssey Ark, prvý herný monitor na svete s uhlopriečkou 55 palcov (140 cm) a zakrivením 1000R. V úspešnom rade Odyssey to znamená skutočný prielom. Obrovský monitor ponúka okrem iného obnovovaciu frekvenciu 165 Hz, odozvu 1 ms (GtG[1]), úplne nový režim Cockpit a mimoriadne šikovný ovládač Ark Dial. Hráčom sa tak otvára úplne nový svet, ktorý ich dokonale pohltí. Prvé kusy herného monitora Odyssey Ark dorazia v polovici septembra, a k dispozícii budú exkluzívne len v oficiálnom e-shope samsung.sk. Jeho odporúčaná maloobchodná cena je 2 990 eur. Zákazníci, ktorí si monitor predobjednajú do 30. 9. alebo do vypredania zásob, získajú ako bonus ďalší produkt Samsung len za 1 euro. Vyberať môžu medzi projektorom The Freestyle, smartfónom Galaxy S22 256GB alebo tabletom Galaxy Tab S8+ WiFi.

„S veľkou radosťou predstavujeme Odyssey Ark, jedinečný herný monitor novej generácie. Monitor s uhlopriečkou 55 palcov a zakrivením 1000R ponúkne hráčom vynikajúci obraz ako v kine, špičkový priestorový zvuk a navyše nesmierne flexibilné užívateľské rozhranie, skrátka všetky prednosti, po ktorých hráčska komunita túži,“ vyhlásil Hyesung Ha, výkonný viceprezident divízie zobrazovacích zariadení Samsung Electronics. „Hráči si žiadajú nové zážitky a monitor Odyssey Ark im otvára úplne nový svet, v ktorom sa latka posúva na vyššiu úroveň v každom ohľade.“

Prelomový model Odyssey Ark hráčom skutočne ponúka obraz a zvuk ako v dobrej kinosále, vďaka skvelému výkonu obstojí aj pri náročných herných scénach a nové užívateľské rozhranie je zárukou mimoriadnej flexibility. Monitor bol prvýkrát vystavený na veľtrhu Consumer Electronics Show (CES) začiatkom roka a hneď dostal cenu CES Innovation Award Honoree za inovácie.

Obraz aj zvuk ako v dobrom kine

Monitor s uhlopriečkou 55 palcov, čiže 140 centimetrov, je zakrivený s polomerom 1000R, takže obraz užívateľa doslova obklopí, vrátane periférneho zorného poľa. Neobyčajný zážitok ešte umocňuje nový režim Cockpit, vďaka ktorému je možné monitor na výškovo nastaviteľnom stojane (HAS) natáčať a naklápať. Každý hráč si tak môže vytvoriť optimalizované prostredie podľa vlastnej chuti a potrieb.

O špičkový obraz sa stará technológia Samsung Quantum Matrix, ktorá využíva mini LED diódy Quantum s mimoriadne vysokou hustotou. Novinkou v rade Odyssey je 14-bitové spracovanie a sofistikovaná technológia ovládania jednotlivých diód, takže si hráči môžu užiť dokonalé zobrazenie detailov v jasoch i tieňoch a výnimočne realistický obraz.

Zárukou vynikajúceho zobrazenia detailov je aj pomer kontrastu 1 000 000:1. Kvalitu obrazu posúva okrem toho na vyššiu úroveň aj procesor Neural Quantum Processor Ultra – využíva dáta generované dvadsiatimi neurónovými sieťami a obsah potom interpoluje do ultravysokého rozlíšenia 4K.

A aby si užívateľ naozaj pripadal úplne ako v kine, je monitor Odyssey Ark vybavený matnou obrazovkou a technológiou Sound Dome. Technológia Matte Display chráni obrazovku proti odleskom aj odrazom, čo na minimum obmedzuje rušivé vplyvy a používateľ sa môže sústrediť výhradne na obsah pred sebou. Technológia Sound Dome potom výrazne vylepšuje priestorový zvuk – pomáha jej k tomu umelá inteligencia AI Sound Booster a nechýba ani podpora štandardu Dolby Atmos. Monitor je vybavený štyrmi reproduktormi, jedným v každom rohu, a dvoma basovými membránami (woofermi) uprostred. Výsledkom je realistický a hutný zvuk s výkonom 60 W s usporiadaním kanálov 2.2.2 a rozsahom už od 45 Hz, čo zatiaľ žiadny herný monitor ani soundbar neponúkol.

Špičkový výkon upravený hráčom na mieru

Medzi ďalšie úctyhodné parametre patrí obnovovacia frekvencia 165 Hz, natívne rozlíšenie 4K (3840 x 2160 bodov) a odozva 1 ms (GtG) s technológiou AMD FreeSync Premium Pro. Rýchla odozva je pri hraní veľmi dôležitá, pretože je zárukou presného zobrazenia rýchlej akcie a dáva hráčom veľkú výhodu v najrôznejších súbojoch. Samozrejmosťou je aj podpora univerzálnej hernej platformy Samsung Gaming Hub[2], vďaka ktorej môžu hráči objavovať a vychutnávať si hry od špičkových výrobcov a ďalších partnerov. Medzi ne patria napríklad Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Google Stadia, Utomik, Amazon Luna a ďalšie.

Samsung Gaming Hub okrem toho umožňuje používateľom prístup k najpopulárnejším streamingovým službám aj k streamovaným hrám pre konzoly aj PC. V takom prípade nemusíte nič sťahovať ani nepotrebujete úložný priestor, takže môžete skúmať aj neznáme zákutia herného sveta bez akýchkoľvek obmedzení.

Flexibilné používateľské rozhranie – ideálna cesta k výhre

Hráči čoraz častejšie vyžadujú herné zážitky a prostredie prispôsobené na mieru. Odyssey Ark ponúka za týmto účelom celý rad inovatívnych funkcií – používatelia môžu upraviť veľkosť obrazu, posúvať ho po obrazovke, dokonca meniť aj pomer strán. Na ovládanie slúži úplne nový ovládač Ark Dial na solárny pohon. S ním je možné ľahko a jednoducho upravovať najrôznejšie nastavenia a spúšťať ďalšie nástroje, ktoré hranie uľahčujú, medzi ktoré patrí napríklad Flex Move Screen, Multi View, rýchle nastavenia Quick Settings či Game Bar.

Nástroj Flex Move Screen umožňuje voľbu obrazu v rozsahu 27 až 55 palcov (69 až 140 cm), posúvať zmenšený obraz po obrazovke či meniť pomer strán (na výber sú varianty 16:9, 21:9 a 32:9). Ku všetkým týmto operáciám stačí jediný dotyk ovládača Ark Dial. Tieto možnosti platia nielen v polohe na šírku, ale aj na výšku. V režime Multi View môžu hráči využiť možnosti veľkej obrazovky skutočne naplno – v polohe na šírku je na nej možné zobraziť až štyri obrazové okná, v režime Cockpit tri. Vďaka tomu používatelia nepotrebujú viac monitorov a ušetria peniaze aj miesto na pracovnom stole.

Aj Game Bar[3] je veľmi šikovný nástroj – umožňuje hráčom ľahko a rýchlo zobraziť aktuálny herný stav a ovládať dôležité nastavenia a parametre bez toho, aby bolo nutné opúšťať hernú obrazovku. Môžete si zobraziť frekvenciu okienok za sekundu (FPS), zapínať režimy HDR (zväčšený dynamický rozsah) a VRR (premenná obnovovacia frekvencia), pomer strán, odozvu a ďalšie údaje. Tu vedie cesta k víťazstvu!

Ovládač Ark Dial sa bežne nabíja solárnou energiou pomocou vstavaného panelu. Pokiaľ slnko nesvieti, je možné ho dobiť aj bežným spôsobom cez port USB Type-C, batérie teda nie sú potrebné.

Model Samsung Odyssey Ark je možné predobjednávať od 24. augusta 2022[4]. Ďalšie informácie: https://www.samsung.com/sk/monitors/gaming/odyssey-ark-g97nb-55-inch-165hz-1ms-curved-uhd-4k-ls55bg970nuxen/

Technické špecifikácie

ModelG97NB
            DisplejUhlopriečka55” (140 cm)
Plochá / zakrivená konštrukciaZakrivená, 1000R
Pomer strán16:9
ProcesorNeural Quantum Processor Ultra
Matný displejÁno
Podsvietenie Quantum Mini LED (Local Dimming)
Pomer kontrastu1 000 000 : 1
Rozlíšenie3840 x 2160
Odozva1 ms (GTG)
Obnovovacia frekvenciaMax 165 Hz
    Herné funkcieVRRFreeSync Premium Pro
Samsung Gaming HubÁno
Ďalšie funkcieArk Dial, Flex Move Screen, Multi View, Game Bar, Game Mode
  Všeobecné  špecifikácieAuto Source Switch +Áno
Režim Eye SaverÁno
Technológia Flicker FreeÁno
Technológia Adaptive PictureÁno
ČasovačÁno
  ZvukZvukový výstup60 W
Kanály2.2.2ch (4 reproduktory a 2 basové membrány)
Frekvenčný rozsah45 Hz ~ 20 KHz
Dolby AtmosÁno
  KonektoryHDMIHDMI 2.1 (4EA), HDMI-CEC
EthernetRJ45 (1EA)
    PrevedenieFarbaČierna
Typ stojanuVýškovo nastaviteľný stojan (HAS)
Naklápacia konštrukciaÁno
Otočná konštrukciaÁno (režim Cockpit)
Možnosť pripevnenia na stenuÁno (200×200, 300×300, 400×400)

[1] Gray to Gray – jednotka rýchlosti pixelov. Používa sa na meranie odozvy herných monitorov.

[2] Samsung Gaming Hub je k dispozícii v nasledujúcich krajinách: USA, Kanada, Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Kórea a Brazília. Dostupnosť služby u partnerov sa v jednotlivých regiónoch líši.

[3] Nástroj Game Bar je možné využiť pri hraní na PC a na konzolách, nepodporuje samozrejme platformu Samsung Gaming Hub.

[4] Možnosť predobjednávok sa v jednotlivých krajinách a regiónoch líši.

Značky: