Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Medzi hľadanými umeleckými dielami, ktoré tvoria unikátnu virtuálnu výstavu na televízoroch The Frame, je aj obraz Chloe & Emma českej maliarky Barbory Kysilkovej, ktorý bol ukradnutý v roku 2015 za bieleho dňa z galérie v Osle.

 Samsung predstavuje projekt Stratené majstrovské diela (v angličtine Missing Masterpieces) – digitálnu kolekciu stratených pokladov svetového maliarstva. Virtuálna výstava, ktorá sa v skutočnej podobe vidieť nedá, ponúka mnohé z klenotov dejín umenia, o ktoré umelecký svet vo fyzickej podobe možno navždy prišiel. Teraz si ich môže pozrieť každý kdekoľvek na svete prostredníctvom televízorov Samsung The Frame alebo na stránke samsung.sk – a týmto spôsobom je možné aj prispieť k ich nájdeniu.

Medzi vystavené umelecké diela patrí napríklad Cézannov Pohľad na Auvers-sur-Oise, ktorý bol ukradnutý za dramatických okolností počas Silvestra 1999. Zlodeji vyliezli na strechu po lešení vedľajšieho domu, do galérie sa dostali rozbitým svetlíkom, spustili do nej povrazový rebrík a vhodili dymovnicu. V zbierke nájdeme aj obraz Chloe a Emma Barbory ​​Kysilkovej, ktorý bol ukradnutý za bieleho dňa z galérie v Nórsku. Zlodeji vytiahli z rámu vyše 200 klincov a vôbec ho nepoškodili, plátno s obrazom však odniesli.

Prezrite si stratené poklady a pátrajte po nich vo svojom okolí

Naše životy sa stále výraznejšie posúvajú do virtuálnej sféry, a moderná technológia tak čoraz častejšie ukazuje, že dokáže ponúkať ľuďom nevídané zážitky. Výstava Stratené majstrovské diela (Missing Masterpieces) ponúka zbierku umeleckých diel nevyčísliteľnej hodnoty od svetovo preslávených tvorcov, medzi ktorými nechýba Van Gogh, Cézanne či Monet. Všetky vystavené diela majú jedno spoločné – fyzicky sa stratili a nikto nevie, či sa ich niekedy podarí nájsť.

Súčasná koronavírusová pandémia má obrovský vplyv na umenie a kultúru v celej Európe. Každý rok sa strácajú umelecké diela v miliónových hodnotách, a len počas tohtoročnej karantény zmizlo prinajmenšom šesť nesmierne cenných obrazov, vrátane Van Goghovej Jarnej záhrady. Tú niekto ukradol priamo v deň, keď svet oslavoval 167. narodeniny jej autora.

Pri pátraní po týchto dielach úrady uvítajú všetky relevantné tipy, teórie a postrehy milovníkov umenia aj amatérskych detektívov z celého sveta. Tie je možné zdieľať na sociálnych sieťach s hashtagom #MISSINGMASTERPIECES.

Unikátna výstava potrvá do 10. februára

„Umenie slúži pre potešenie všetkých a je len na nás, ako ochránime a zachováme svoje kultúrne dedičstvo budúcim generáciám. Práve preto predstavujeme projekt Stratené majstrovské diela, teda výstavu nesmierne cenných umeleckých diel, ktoré už možno vo fyzickej podobe nikto nikdy neuvidí. Teraz ich však môžu obdivovať všetci v digitálnej forme na obrazovkách televízorov The Frame. Ten slúži nielen ako bežný televízor, ale aj ako brána k významným umeleckým dielam,“ hovorí Michal Forejt, riaditeľ divízie spotrebnej elektroniky spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

The Frame sa od bežných televízorov v mnohom líši. Vyzerá ako skutočný obraz v ráme a funguje tak nielen ako multimediálne centrum domácnosti, ale aj ako dekoratívny prvok. Keď televízor vypneme, je možné na zhasnutej obrazovke zobraziť umelecké dielo pôsobiace ako naozajstný obraz na stene. Vďaka technológii QLED obraz vyzerá ako živý, plný farieb s bohatou kresbou detailov. Všetkých dvanásť obrazov, ktoré tvoria výstavu Missing Masterpieces, je majiteľom televízorov The Frame k dispozícii prostredníctvom internetového obchodu Art Store. V plnom rozlíšení si ich ale môžu prezrieť aj ľudia, ktorí televízor The Frame nemajú, stačí navštíviť špeciálnu internetovú stránku Samsungu.

Na výstave sa ako kurátor spolupodieľal Dr. Noah Charney, renomovaný expert na krádeže umeleckých diel a zakladateľ Združenia pre výskum zločinov proti umeniu (Association for Research into Crimes Against Art, ARCA). Po všetkých vystavených obrazoch pátrajú detektívne služby po celom svete.

„Kto chce skladať puzzle, potrebuje k tomu všetky dieliky. A rovnako to funguje pri pátraní po stratených umeleckých dielach. Máme k dispozícii správy v médiách, aj príspevky na sociálnych sieťach – vzájomne si môžu odporovať a informačná záplava nás môže zahltiť, ale tiež sa v nej môžu skrývať cenné stopy. Práve tu nastupujú moderné technológie a sociálne médiá, aby sa ľudia mohli dať dohromady a pomáhať v pátraní. Zdanlivo bezcenný tip môže celý prípad rozlúsknuť – už sa to stalo,“ komentuje výstavu Noah Charney.

Výstava Stratené umelecké diela bude online k dispozícii tri mesiace, od 12. novembra 2020 do 10. februára 2021. Ďalšie informácie nájdete v aplikácii Obchod s umením v televízoroch Samsung The Frame alebo priamo na stránkach projektu Stratené majstrovské diela na www.samsug.sk.