Vrátane rolovateľného displeja Flex.

Kórejský Samsung Display patrí k významným výrobcom displejov. Aj preto sa od tejto spoločnosti očakávajú inovácie, ktoré každoročne posúvajú možnosti zobrazovania na novú úroveň. Jedným z najvýznamnejších úspechov sú jednoznačne skladacie displeje, ktoré sú čoraz rozšírenejšie. Keďže inovácie nezastavíme, Samsung tento týždeň predstaví novú generáciu displejov pre štandardné smartfóny a skladacie zariadenia. 

Portál AndroidAuthority informuje, že Samsung tento týždeň na podujatí SID Display Week ukáže takzvaný senzorický OLED displej. Súčasťou tohto panela je čítačka odtlačkov prstov, čo znamená, že pod displej sa nemusí pridávať samostatný modul skenera odtlačkov prstov. Najväčšou výhodou novej technológie je schopnosť rozpoznať odtlačok prsta kdekoľvek na displeji, čo uľahčí a zrýchli odomykanie smartfónov prostredníctvom tejto formy zabezpečenia. 

Displej Samsung Oled SensorZdroj: Samsung
Displej Samsung Oled Sensor

Aktuálne sa do telefónov dostávajú čítačky odtlačkov prstov, ktoré majú pomerne malú plochu, čiže displej je potrebné stlačiť v presne vymedzenom priestore. Pri novom riešení od Samsungu toto pravidlo už pravdepodobne platiť nebude, keďže telefón bude možné odomknúť dotykom prsta kdekoľvek na OLED displeji.

Biometria v displeji

Displej Sensor OLED Display podporuje niekoľko funkcií súvisiacich s biometriou, čo sa pri aktuálnych možnostiach zdá byť až neuveriteľné. Nechýba podpora sledovania srdcovej frekvencie, monitorovanie úrovne stresu a meranie krvného tlaku stlačením dvoch prstov na displeji. Pokiaľ sa teda táto technológia dostane k používateľom, určite bude mať pre nich obrovský prínos. Je dokonca možné, že tento typ displeja sa najskôr dostane do inteligentných hodiniek, a až neskôr do telefónov a ďalších zariadení. Všetko samozrejme bude závisieť od technologického pokroku a obchodnej stratégie spoločnosti.

Displej Samsung Oled SensorZdroj: Samsung
Displej Samsung Oled Sensor

Samsung Rollable Flex: Rolovateľný displej

Nemenej zaujímavým je aj rolovateľný displej, ktorý dokáže ponúknuť oproti zloženému stavu až 5-násobnú zobrazovaciu plochu. V porovnaní s 3-násobným zväčšením skladacích zariadení tak ide o výhodu, ktorá je viac ako zaujímavá. Rolovací displej dokáže z 5 cm vykúzliť až 25 cm zobrazovaciu plochu. 

Medzi hlavné oblasti použitia samozrejme patrí segment tabletov, ktorých štandardná konštrukcia by bola nahradená väčšou a zároveň prenosnejšou rolovacou, čiže je možné, že jej uvedením do praxe by začala revolučná “nová doba tabletová”.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.