Stredná trieda smartfónov radu A patrí medzi najpopulárnejšie na slovenskom trhu. Modely A54 a A34 boli doteraz na vrchole predaja mobilných operátorov u nás. V poslednom čase sa pritom telefóny z rodiny Galaxy A oveľa viac priblížili najvyššiemu radu S a rozdiel v cene je tu podstatný.

Hlavné zlepšenia

Samsung aktuálne uviedol dva nové telefóny, Galaxy A55 5G a Galaxy A35 5G. Oba modely sú vybavené bezpečnostnými prvkami typu Knox Vault, výrobca zlepšil fotoaparáty a v tejto časti naozaj preberá funkcie z najvyššej série Galaxy. Procesorovým základom je vždy Exynos, A55 má o niečo výkonnejší procesor.

Galaxy A55 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G

Dizajn a displej

Oceňujeme zaujímavý dizajn a hlavne displej s uhlopriečkou 6,6 palca a špičkovým jasom až 1000 nitov. Je to typ Super AMOLED s rozlíšením Full HD, ktorý sa dobre hodí na sledovanie filmov aj na surfovanie po sociálnych sieťach.

Galaxy A55 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G

Pomocou technológie Vision Booster sa jas prispôsobuje okolitému prostrediu. Model Galaxy A55 má pritom kovový rám a charakteristický je plastovým prerušením rámčeka. To je dôležité pre dobrý príjem GSM signálu. Model Galaxy A35 má plastový rámček a špeciálny priestor pre anténu nie je vidieť. Model Galaxy A35 má ešte o niečo menej vystupujúce objektívy z tela telefónu. Inak sa na seba tieto dve novinky veľmi podobajú.

Dizajn telefónov Galaxy A55 a A35Zdroj: TOUCHIT.sk
Dizajn telefónov Galaxy A55 a A35

Vylepšené fotografovanie

Medzi zlepšené funkcie oboch modelov patrí nočné fotografovanie a natáčanie videa. Fotografia realizovaná v slabom svetle je teraz lepšia ako v predchádzajúcich modeloch. Zásluhu na tom má najmä technológia AI Image Signal Processing (ISP) s umelou inteligenciou. Vylepšuje nielen zábery krajiny, ale aj fotografie ľudí v špeciálnom nočnom portrétnom režime alebo video s technológiou 12-bit HDR. Na kvalitné zábery rodiny alebo priateľov tak už nepotrebujete veľa svetla.

Galaxy A55 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G

Galaxy A55 5G aj Galaxy A35 5G ponúkajú aj ďalšie fotografické funkcie a parametre. Medzi ne patrí napríklad optický stabilizátor (OIS) a digitálny stabilizátor videa (VDIS). Je tu tak menšie riziko rozostrených snímok a roztrasených záberov.

Model Galaxy A55 má o niečo lepšiu fotografickú výbavu ako A35. Vždy je to ale kombinácia hlavný, ultraširokouhlý a teleobjektív. Vylepšená je aj selfie fotografia.

Na úpravu fotografií v galérii sa používa umelá inteligencia, ktorá je zabudovaná v telefóne. Nie sú to generatívne úpravy, ako používa rad Galaxy S, ale základné úpravy s AI s týmito telefónmi môžete realizovať.

ModelGalaxy A55 5GGalaxy A35 5G
ProcesorExynos 1480Exynos 1380
Pamäť8 + 128 GB
8 + 256 GB
microSD do 1 TB
6 + 128 GB
8 + 256 GB
microSD do 1 TB
DisplejSuper AMOLED, 6,6″,
120 Hz, FHD+
Super AMOLED, 6,6″,
120 Hz, FHD+
Svietivosťv špičke 1000 nitovv špičke 1000 nitov
Zadné foto50 Mpx + 12 Mpx + 5 Mpx50 Mpx + 8 Mpx + 5 Mpx
Selfie kamera32 MPx13 MPx
VideoSuper HDRSuper HDR
Frekvencia displeja120 Hz120 Hz
Kapacita batérie5000 mAh5000 mAh
Nabíjanie25 W25 W
Rozmery161,1 × 77,4 × 8,2 mm161,7 × 78 × 8,2 mm
Hmotnosť213 gramov209 gramov
Materiál zadnej častisklosklo
Materiál rámčekakovplast
ZabezpečenieKnox Vault, odtlačok prstaKnox Vault, odtlačok prsta
SIM kartadual SIM, eSIMdual SIM, eSIM
Technické parametre oboch telefónov

eBezpečnostné funkcie – potrebujete to?

Je to prvýkrát, keď sa do strednej triedy dostáva vyspelá bezpečnostná technológia Samsung Knox Vault. Táto vychádza priamo z hardvéru a ponúka komplexnú ochranu pred hardvérovými aj softvérovými útokmi. Táto technológia vytvára zabezpečené prostredie fyzicky oddelené od pamäte určenej na bežné úlohy.

Samsung Galaxy A35 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy A35 5G

Systém tak chráni najdôležitejšie dáta v telefóne, ako sú napr. údaje potrebné na jeho odomknutie či systémové heslá. Okrem toho Samsung Knox Vault chráni aj šifrovacie kľúče v prístroji. K nim sa nemôže dostať nikto, kto nedokáže prístroj otvoriť štandardným spôsobom. Aj keby vám telefón ukradli alebo ste ho stratili, toto riziko vám nehrozí. Okrem Knox Vault je tu aj viacvrstvová zabezpečovacia platforma Samsungu Knox.

Do výbavy telefónov série Galaxy A teraz patrí aj Automatické blokovanie, teda balík ďalších bezpečnostných opatrení, ktorý si môžete aktivovať. Pokiaľ je funkčný, bráni inštalácii aplikácií z neoverených zdrojov, pravidelne kontroluje zabezpečenie aplikácií a hľadá potenciálny malvér. Tiež bráni podozrivým príkazom a softvérovým inštaláciám pri pripojení telefónu k počítaču cez USB kábel.

Nové telefóny majú prístup k bezpečnostnému panelu Zabezpečenia a súkromia. Pomocou neho si môžete ľahko overiť, čo sa deje s vašimi dátami a rýchlo zrušiť sporné povolenia pre jednotlivé aplikácie. Medzi ďalšie funkcie patrí súkromné zdieľanie dát v rámci technológie Quick Share. Vtedy sa informácie zdieľajú v zašifrovanej podobe. Tiež môžete nastaviť povolenie na prístup na strane príjemcu, prípadne dátum exspirácie daného súboru. Po novom môžete zakázať či obmedziť zhotovovanie screenshotov alebo sťahovanie súborov z internetu.

Výrobca pri týchto telefónoch garantuje štyri budúce generácie operačného systému Android a používateľského rozhrania One UI a zároveň päť rokov bezpečnostných aktualizácií. Telefón si pritom kupujete s operačným systémom Android 14 a rozhraním One UI 6.1.

Súčasť ekosystému Samsung Galaxy

Telefóny Galaxy A55 5G aj Galaxy A35 5G sú samozrejme súčasťou ekosystému Galaxy. Môžete pomocou nich ovládať iné zariadenia, nielen tie od Samsungu. Tiež môžete využiť funkciu automatického presmerovania slúchadiel z tabletu pri prichádzajúcom hovore na telefón (Auto Switch).

Farebné verzie a cena

Galaxy A55 5G aj A35 5G sú k dispozícii v štyroch farebných variantoch, ktorými sú modrá, modročierna, fialová a žltá. V tejto chvíli je ich možné zakúpiť.

Galaxy A55 5G a A35 5G aj s darčekmiZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G a A35 5G aj s darčekmi

Ak si telefón kúpite do 7. apríla 2024, dostanete po zaregistrovaní v aplikácii Samsung Members darček. K telefónu Galaxy A55 5G sú to bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds FE v bielej farbe v cene 109 eur. Ak si kúpite telefón Galaxy A35 5G získate ako bonus strieborný fitness náramok Galaxy Fit3 v hodnote 64 eur.

Po schválení registrácie dostanete e-voucher, ktorý následne uplatníte na bezplatné objednanie slúchadiel alebo náramku na stránke www.novysamsung.sk najneskôr do 15. mája 2024.

Ceny podľa veľkosti úložiska

MODELFARBAÚLOŽISKOODPORÚČANÁ MALOOBCHODNÁ CENAPREDOBJEDNÁVKOVÝ BONUS
Galaxy A55 5Gmodrá, modročierna, fialová, žltá8 + 128 GB479 €Bezdrôtové slúchadlá Galaxy Buds FE
8 + 256 GB529 €
Galaxy A35 5G6 + 128 GB379 €Fitness náramok Galaxy Fit3
8 + 256 GB449 €

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.