Jeho nasadenie sa očakáva v roku 2025, ale má to háčik.

V ostatných rokoch sa mohlo zdať, že vývoj panelov pre smartfóny začal stagnovať, avšak na pozadí sa dejú časté a užitočné zmeny, ktoré si používateľ nemusí na prvý pohľad ani všimnúť. Nielenže moderné panely podporujú vysoké adaptívne obnovovacie frekvencie pre plynulý obraz, ale vďaka nim sú aj menej náročné na spotrebu energie z batérie. Spoločnosť Samsung sa však teraz pripravuje na uvedenie celkom nového OLED panela, ktorý by mal byť podľa očakávania uvedený už v roku 2024, ale viaceré komplikácie ho údajne odsúvajú až na rok 2025.

Portál  GSMArena informoval, že Samsung by mohol už o približne dva roky predstaviť nový druh modrého fosforeskujúceho OLED panelu. Je teda isté, že vývoj nového materiálu pre modré subpixely neprebieha hladko. Aktuálna zobrazovacia technológia spoločnosti Samsung síce už fosforeskujúce zelené a červené subpixely využíva, ale modré sú stále fluorescenčné. Nové fosforeskujúce diódy ponúkajú 100 % vnútornú svetelnú účinnosť v porovnaní s modrými fluorescenčnými diódami, ktoré dosahujú maximálne 25 %.

Samsung displejeZdroj: GSMArena
Samsung displeje – vľavo bežný, vpravo UDR 2000 s jasom 2000 nitov

Pokiaľ by sa spoločnosti Samsung nakoniec predsa len podarilo vyrobiť modré fosforeskujúce diódy vo vyhovujúcom štandarde, mohlo by to zlepšiť energetickú účinnosť panelov, ktoré budú túto technológiu využívať. 100 % efektivita fosforeskujúcich diód si však vyberá aj krutú daň. Modré fosforeskujúce diódy totiž dosahujú iba 55 % životnosť fluorescenčných diód. Je teda zrejmé, že najväčším problémom tejto novej technológie je samotná životnosť panelov.

Dokonca aj odborná verejnosť je pri pohľade na plány spoločnosti Samsung skeptická a neverí, že sa jej túto technológiu podarí nasadiť v najbližších dvoch rokoch. Ak by však vývoj nakoniec dopadol úspešne, tak od roku 2025 sa budeme stretávať s novými panelmi s označením PHOLED, čím by Samsung získal obrovskú konkurenčnú výhodu.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.