SAP Leonardo je digitálny systém bežiaci v cloude, ktorý má za úlohu poskytnúť firmám možnosti digitálnej transformácie.

Umožní premeniť doterajšie procesy firmy na také, ktoré sa budú dať vyhodnocovať v reálnom čase. Princípom nie je len udržateľnosť obchodnej stránky v konkurenčnom prostredí. Zameriava sa aj na to, aby dal svojim zákazníkom nový pohľad na to, ako sa v dnešnom svete dajú robiť veci.

Softvér ako služba sa bude presadzovať čoraz viac. Najmä z dôvodu poskytnúť zákazníkom na mieru šitý softvér a balíky, ktoré budú v danej chvíli potrebovať. Firmy ako Adobe alebo Microsoft už takéto niečo poskytujú. Vy si vyberáte, čo chcete použiť a na ako dlho. Ak potrebujete strihať video, kúpite si na potrebné obdobie Adobe Premiere, na dokumenty si prenajmete kancelársky balík Microsoft Office.

Mala Anand, Prezidentka SAP Leonardo na kľúčovej prednáške o vlastnostiach systému

Prečo Leonardo?

SAP hovorí, že 76 % transakčného obratu celosvetovo ide cez jeho systémy. Nie je to len firma, ktorá vám ponúkne nejaké hotové riešenie a klasickú podporu. V prvom rade sa totiž nebavíme o „hotovom“ riešení. SAP Innovation Network má celosvetovo 12 lokalít, kde sa zaoberajú optimalizovaním existujúcich procesov a hľadaním nových možností aplikácií s využitím platformy SAP.

Problémom dneška je aj to, že veľa dnes používaných technológií je starých. Firmy sa však musia naučiť myslieť po novom. Reálna hodnota ich informácií alebo toho, čo sú s nimi schopní urobiť, je neraz nulová.

Firma, ktorá chce začať digitálnu transformáciu, potrebuje najprv zistiť, v akých oblastiach jej prospeje. Napríklad taký Red Bull si necháva posielať informácie o tom, ako najlepšie chladiť nápoje v rôznych oblastiach sveta alebo napríklad aj také detaily, ako často bola otvorená chladnička. Všetko sledujú priamo na platforme SAP-u.

Digitálna transformácia (DT) totiž nie je len o IT firmách. Je práve o firmách, ktoré doteraz až také digitálne neboli. Napríklad poľnohospodárske firmy. Príkladom môže byť brazílska firma Stara, ktorej traktory majú na sebe zhruba 70 snímačov. Pomáhajú analyzovať, kedy a ako hnojiť a navrhujú aj správne natočenie obrábacích komponentov počas každého prejazdu jednou líniou. Toto je presne ten typ DT, o ktorej tu hovoríme.

Na to, aby firma uspela v konkurencii a dokázala vypestovať plodiny pre čoraz väčšiu populáciu, je potrebné zvýšiť efektivitu. Naša planéta väčšia nebude, a tak pomocou technológií hľadajú spôsoby na lepšie využitie doterajších procesov.

Testovací model konkrétneho prostredia, na ktorom sa dajú sledovať hodnoty zo snímačov v systéme Leonardo

Príklady z vášho života

S využitím Big Data a analyzovaním zbieraných dát sa budeme stretávať čoraz viac. Bežní používatelia totiž neriešia každý aspekt analyzovania dát napríklad vo svojich fitness náramkoch. Avšak globálne budú firmy potrebovať množstvo dát, aby z nich vedeli vyhodnotiť zmysluplné údaje. Tie vám potom premietnu do hotových dát vo forme odporúčaní pre váš zdravotný režim, koľko krokov by ste mali urobiť atď. Ak bude previazanosť s vašimi medicínskymi dátami, získate ešte presnejší plán, zohľadňujúci váš zdravotný stav.

Predstavte si Smart Cities. To by v budúcnosti nemuselo znamenať len menej dopravných zápch, autonómne autá alebo lepšie pridávanie spojov navyše v mestskom dopravnom systéme. Ak by boli všade autonómne autá, neboli by potrebné semafory. Táto predstava je ešte poriadne vzdialená, no to boli kedysi aj autonómne autá.

Zaujímavosťou by bolo napríklad zastavenie vlaku v inej stanici a zabezpečenie iného spojenia na prestupový spoj, ak sa na trati do ďalšej stanice niečo stalo. Cestujúci by tak presadli skôr, pretože inak by nestihli prísť do pôvodne plánovej stanice.

Aj problematika Smart Cities sa najlepšie ukazuje na živých modeloch

Nárast dát

S nárastom sa budú musieť popasovať hlavne firmy. My, bežní používatelia už dostaneme hotové návrhy, ako zlepšiť svoj život, kadiaľ radšej necestovať, kde je čistejší vzduch atď. Opäť je tu skratka IoT, čiže internetu vecí. Budú to hlavne zberače údajov a budú medzi sebou komunikovať a odovzdávať si skúsenosti navzájom. Práve preto sa s napätím očakáva spustenie 5G sietí. Exponenciálny vývoj ešte len začne.

Predstavte si umelú inteligenciu. Ak totiž bude miliónkrát rýchlejšia ako ľudský mozog, náš posledný problém bude, odkiaľ na ňu zoberieme dostatok energie. Problém a zatiaľ obrovská výzva bude implementácia etických princípov.

Budúcnosť dát

SAP má svojich partnerov vo všetkých dôležitých oblastiach. Bude sa starať o podniky, ktoré sú rýdzo IT a chcú poskytnúť svojim zákazníkom služby šité na mieru za dostupnú cenu. Avšak firmy, ktoré využívajú analytické možnosti SAP-u, sú aj z iných oblastí. Letecké spoločnosti, poľnohospodárske firmy, firmy zaoberajúce sa kvalitou vody a ovzdušia a iné. Aj toto je vízia systému SAP Leonardo.

Postarať sa o jednoduchší život čoskoro už 10 miliárd ľudí na tejto planéte. Bude totiž pomáhať riešiť otázky, ako zabezpečiť dostatok potravín pre taký veľký počet ľudí, ako ich prepraviť rýchlo a bez zbytočných kolízií. Už dnes si môžete všimnúť, že bez informačných systémov by sme sa len ťažko mohli prepravovať na veľké vzdialenosti, a tak efektívne ako teraz.

Nevyhnutné náklady na cestu do Frankfurtu nad Mohanom hradila spoločnosť SAP. Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.