Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetelné stĺpy, ktoré zmenia farbu ak zaregistrujú človeka a najmä pri zníženej viditeľnosti naňho vodičov včas upozornia, by mohli zlepšiť smutné štatistiky nehôd na priechodoch pre chodcov. Jednoduché, no inovatívne riešenie je nápadom študentov Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach. V rámci 23. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov zaň v konkurencii takmer 50 študentských tímov získali cenu SAP Produkt pre 21. storočie.

„To, čo predviedli študentské firmy v tejto súťaži, by mohlo byť inšpiráciou aj pre mnohé zabehnuté firmy. Oceňujeme nielen ich nápady, ale i to, ako sa počas cesty k výslednému produktu popasovali s prekážkami. Ak v tomto trende vydržia, o svoju budúcnosť sa obávať nemusia,“ povedal Martin Duffek zo spoločnosti SAP Slovensko. Ako dodal, víťazná JA firma zaujala nielen svojim riešením, ale aj výbornou prezentáciou.

Produkt s názvom SAFE STEP sú vlastne dva svetelné stĺpy, ktoré sú umiestnené pri priechodoch pre chodcov. Stĺpy sú vybavené LED pásmi, ultrazvukovými a infračervenými senzormi. Keď v blízkosti zaregistrujú človeka, zmení sa farba zo zelenej na červenú (alebo inú podľa voľby prevádzkovateľa). Vodiči prichádzajúcich áut tak už z diaľky vidia, že by mali spomaliť.

„Spájate si slovo bezpečnosť s priechodom pre chodcov? Náš produkt je vhodný pre situácie, ktoré zažívame dennodenne,“ napísali študenti víťaznej JA firmy Ala rasi z Košíc v biznis pláne svojho riešenia. Pôvodne zvažovali umiestňovať LED prúžky priamo do cesty, no z praktických dôvodov museli hľadať jednoduchšie riešenie. Výsledný produkt je podľa ich vlastných slov vhodný do každého počasia, má jednoduchú konštrukciu, ekologický zdroj napájania, možno ho používať nepretržite a jeho výroba nie je cenovo náročná.

JA Firmy sú výsledkom programu, ktorý organizuje nezisková organizácia JA Slovensko. Študenti stredných škôl si v rámci neho zakladajú skutočné firmy, aby si vyskúšali radosti i strasti podnikania a prešli si životným cyklom produktu od myšlienky až po jeho úspešnú prezentáciu. Vyvrcholením programu je JA Veľtrh podnikateľských talentov. Na tom tohtoročnom sa v Bratislave o ocenenie v jednej z piatich súťažných kategórií uchádzalo 228 študentov a 43 učiteľov v 47 tímoch, ktorých hodnotilo 27 porotcov, vrátane odborníkov zo SAP.

SAP Slovensko je dlhoročným partnerom JA Slovensko a jedným z hlavných partnerov súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov. Okrem spolupráce pri rozvoji mladých nádejných podnikateľov sa angažuje aj v podpore univerzít a vysokých škôl v rámci svojho globálneho University Alliances Program. V spolupráci s UPJŠ a Košice IT Valley už niekoľko rokov prevádzkuje aj unikátnu SAP Akadémiu, ktorá vychováva používateľov, ale aj vývojárov systémov SAP.

Značky: