Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Satya Nadella, generálny riaditeľ Microsoftu, navštívil Prahu a stretol sa s predstaviteľmi firiem pôsobiacich v Česku a na Slovensku, zástupcami verejnej správy, start-upmi a študentmi, s ktorými zdieľal svoje názory na to, ako môže digitálna transformácia umožnená cloudovými technológiami a umelou inteligenciou podporiť inovácie a ekonomický rast.

Zároveň vyjadril odhodlanie Microsoftu vytvárať cloud, ktorý bude prospešný pre všetkých.

Počas svojho vystúpenia pred viac ako štyrmi stovkami vedúcich predstaviteľov významných firiem a organizácií verejnej správy z ČR a Slovenska na konferencii Digital Opportunities and Transformation (DOTS) Nadella zdôraznil, že cloud má výnimočný potenciál vytvárať zásadné inovácie, nachádzať odpovede na niektoré z najnaliehavejších spoločenských výziev a transformáciu jednotlivých podnikov, celých priemyselných odvetví i verejnej správy.

„Našou misiou je poskytnúť viac možností ľuďom a organizáciám, ktoré ľudia vytvárajú, na celom svete a tiež tu, v Českej a Slovenskej republike,“ povedal Nadella. „Podporujeme digitálnu transformáciu našich zákazníkov a ich odvetví. Znamená to transformáciu toho, ako spolupracujú so svojimi zákazníkmi, ako zapájajú svojich zamestnancov, ako zefektívňujú svoje podnikanie a pretvárajú svoje výrobky a služby.“

Nadella priblížil transformačnú silu cloudu na niekoľkých príkladoch českých spoločností, ktoré využili moderné technológie na svoju činnosť, čo pre ne znamenalo výrazný prínos. Jednou z nich je Gymnázium v Žďári nad Sázavou, ktorého študenti iniciovali zavedenie najnovších nástrojov na spoluprácu, Office 365 a Windows 10 Education. Nadella takisto spomenul Neuron Soundware, start-up založený v roku 2016, ktorý používa umelú inteligenciu na báze Microsoft Azure, aby pomocou analýzy zvuku a vibrácií strojov identifikoval blížiacu sa poruchu skôr, než dôjde k čiastočnému alebo úplnému zlyhaniu zariadenia.

Popoludní sa Nadella stretol s 15 stredoškoláčkami, absolventkami Akadémie programovania a Letnej školy dievčat v IT, ktoré s ním zdieľali výsledky svojho dopoludňajšieho kódovacieho workshopu: Lego robota naprogramovaného v SmallBasic a jednoduchú hernú aplikáciu naprogramovanú v HTML, CSS a Javascripte. Potom s dievčatami diskutoval o dôležitosti zapojenia žien v IT a možnostiach uplatnenia v odbore technológií.

Podvečer sa Satya Nadella stretol s Petrom Pellegrinim, podpredsedom vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu a hovorili o tom, ako nové technológie môžu podporiť modernizáciu verejného sektora na Slovensku.

Na záver dňa privítal Satyu Nadellu na Úrade vlády v Strakovej akadémii podpredseda vlády pre vedu a výskum Pavel Bělobrádek. Diskutovali spolu o tom, ako môže česká spoločnosť profitovať z digitálnej transformácie a akým spôsobom môže Microsoft prispieť k podpore vedy a výskumu, inovácií a konkurencieschopnosti prostredníctvom cloudových technológií. Nadella sa stretol aj s Katarínou Valachovou, ministerkou školstva, mládeže a telovýchovy.

„Zdieľali sme s predstaviteľmi vlády novo vydanú českú a slovenskú edíciu publikácie Cloud pre lepší svet, ktorá je naším príspevkom do zásadnej diskusie o tom, ako vytvoriť dôveryhodný, zodpovedný a všeobecne dostupný cloud,“ uviedla Biljana Weber, generálna riaditeľka Microsoft Česká republika a Slovensko. „Obsahuje inšpiratívne príklady digitálnej transformácie v praxi ako zo sveta, tak z Čiech a Slovenska a tiež náš záväzok pomáhať v napĺňaní tejto dôležitej misie a zabezpečiť, aby moderné technológie mali pozitívne dopady pre všetkých.“

Nadella sa tiež stretol s lídrami niekoľkých významných českých a slovenských spoločností, diskutoval s výrobcami softvéru o budúcich inováciách prostredníctvom cloudových technológií a zúčastnil sa workshopu s progresívnymi českými a slovenskými start-upmi, ktorých zástupcovia s ním zdieľali svoje príbehy, obchodné modely a ďalšie vízie. Nadella sa tiež stretol so zamestnancami Microsoftu ČR a Slovensko, pražskej pobočky Skype a novo zriadeného vývojového centra CRM Dynamics v Prahe.

Satya Nadella navštívil Prahu, hovoril o digitalizácii našich životov a biznisu