To, že sa občas „niekto niekomu“ dostane neprávom do telefónu, počítača a pod., teda ho hackne, je celkom bežný jav. Trošku zjednodušene podané, ale je to tak.

Určite s tým však nerátal najbohatší muž planéty a zakladateľ Amazonu, Jeff Bezos. Podľa britského „The Guardian“ sa mala Saudská Arábia dostať k dátam z iPhonu Jeffa Bezosa, pričom to malo byť v záujme aktuálneho korunného princa, Mohameda bin Salmána. Táto aféra sa začala ešte v roku 2018, ale stále sa ukazujú nové informácie o tom, ako to vlastne bolo. V roku 2018 mal Jeff Bezos dostať od Saudského princa správu, ktorá vraj obsahovala škodlivý kód, ktorý si po otvorení správy Bezos „natiahol“ do svojho iPhonu.

Prečo by to korunný princ robil? Aktuálne médiá špekulujú, že hacknutie jeho zariadenia môže súvisieť s vraždou novinára Džamála Chášakdžíha. Dôvod? Bezos je okrem Amazonu aj vlastníkom denníku – The Washington Post, v ktorom zavraždený novinár publikoval články s kritikou voči Saudskej kráľovskej rodine.

Keď Jeff Bezos zistil, že bol jeho iPhone hacknutý ihneď oslovil bezpečnostnú agentúru, ktorá sa týmto prípadom zapodievala. Neskôr sa ukázalo, že škodlivým kódom bolo video preposlané cez aplikáciu WhatsApp, a to priamo z účtu Saudského princa. Niektoré zdroje hovoria aj o tom, že Bezos si nič nezvyčajné nevšimol. Zbystrel až potom, keď sa novinári začali zaujímať o jeho vzťah s novinárkou Lauren Sanchez. Na verejnosť sa totiž dostali aj jeho súkromné správy. Náhoda? Asi, nie.

Aktuálne prišla OSN (Organizácia Spojených Národov) so záverom, ktorý hovorí o tom, že sa Saudský korunný princ skutočne podieľal na hacknutí iPhonu Jeffa Bezosa. OSN vo svojej správe uviedla, že by mal byť tento „kyber-zločin“ okamžite prešetrovaný aj úradmi na národnej úrovni. Ešte dodáme, že Jeff Bezos poskytol svoje číslo Saudskému princovi dobrovoľne, v Apríli roku 2018, a to za účelom biznisu. Americký miliardár hľadal ďalšie miesto pre svoje investície, ktoré mu mal, resp. mohol Saudský princ ponúknuť. Mesiac po výmene čísiel prišlo Bezosovi zašifrované video vo formáte MP4. Onedlho na to sa malo začať sťahovanie určitých dát z jeho iPhonu (Jeff len tak otvoril video, v ktorom bolo čo, hodina on-line šermu? Stále to znie veľmi divne, nakoľko ide o veľmi inteligentného človeka).

Nám napadá ešte pár otázok, je skutočne takto „jednoduché“ sa nabúrať do tak bezpečného zariadenia ako je iPhone? Alebo je v aktuálnej dobe jeho neohrozená bezpečnosť iba frázou? Viď. článok FBI – TU. Taktiež je možné, že to vôbec nemusí byť tak, ako sa to navonok prezentuje. Aký je váš názor, dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: Businessinsider.com / ceskymac.cz

Prečítajte si aj:

Apple priznal, že kontroluje naše fotky. Je to opodstatnené a čo na to ostatní?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE