Schopnosť inovovať a rýchlo sa prispôsobovať požiadavkám trhu je dnes kľúčom k úspechu každého podniku. Pandémia to len potvrdila.

A inovácie dnes znamenajú najmä poskytovanie nových digitálnych služieb zákazníkom – či už ide o novú mobilnú aplikáciu, vylepšené funkcie elektronického obchodu alebo pohodlnejšie doručovanie tovaru.

Ako vyriešiť tento a mnohé ďalšie problémy podnikového IT? Na to vám odpovie online konferencia VMworld 2021, na ktorú sa teraz môžete bezplatne zaregistrovať. Ešte predtým, ako sa 6. a 7. októbra uskutoční, sme položili niekoľko otázok country manažérovi spoločnosti VMware pre Českú republiku a Slovensko Vlastimilovi Horákovi.

Vlastimil Horák, manažér spoločnosti VMware pre Českú republiku a Slovensko Zdroj: VMware
Vlastimil Horák, manažér spoločnosti VMware pre Českú republiku a Slovensko

Ako si predstavujete budúcnosť IT?

Základným pilierom našej vízie je reflektovať požiadavky trhu a riešiť aktuálne problémy našich klientov. Pandémia nám ukázala, že kľúčom k úspechu je schopnosť reagovať na neustále sa meniacu situáciu na trhu, čo v praxi znamená rýchlo prichádzať s novými aplikáciami, či už ide o mobilné bankovníctvo alebo elektronický obchod. Podľa prieskumu spoločnosti Forrester 88 % zástupcov spoločností potvrdzuje, že spokojnosť zákazníkov priamo závisí od zlepšovania a inovácie ich aplikácií.

Viac ako polovica spoločností však tvrdí, že nie sú schopné alebo ochotné rýchlo inovovať. Dôvodov je niekoľko. Často sa stretávajú s veľmi tradičným prístupom k svojej infraštruktúre, čo im znemožňuje rýchlo využívať výhody cloudu alebo vývojárskych aplikácií. A práve tu im na tejto ceste pomáha spoločnosť VMware. Našim klientom prinášame digitálnu platformu, ktorá im umožňuje rýchlo a bezpečne reagovať na meniace sa potreby trhu, zavádzať nové aplikácie a vďaka tomu neustále inovovať. Toto je naša vízia.

Ktorá oblasť IT je dnes pre spoločnosť VMware kľúčová?

Pre mňa to nie je žiadna konkrétna oblasť. Ide skôr o to, aby sme boli spoľahlivým digitálnym partnerom pre našich zákazníkov. Byť „digitálnym podvozkom“, ktorý im umožňuje robiť všetko rýchlo a bezpečne. V tejto súvislosti máme napríklad peknú referenciu z Juhomoravského kraja, kde sa krajskému úradu podarilo v priebehu jedného dňa veľmi bezpečne presunúť prácu všetkých úradníkov do prostredia homeoffice.

Bolo to možné práve preto, že už pred pandémiou mala k dispozícii technológiu, ktorá bola založená len na požiadavke, aby ľudia pracovali z domu. Takže ak by som mal vyzdvihnúť jednu vec, je to pripravenosť a digitálna platforma, ktorá mi umožňuje rýchlo reagovať na akúkoľvek neočakávanú zmenu.

Spomenuli ste bezpečnosť. Ako sa k tomu stavia spoločnosť VMware?

Náš pohľad je holistický. Do všetkých našich produktov sa snažíme zabudovať zabezpečenie. Cieľom je, aby sa klient nemusel o túto oblasť starať a nemusel pridávať ďalšiu vrstvu zabezpečenia. Spoločnosť VMware v posledných rokoch investovala do tejto oblasti veľa času a peňazí. Výsledkom tohto niekoľkoročného úsilia je komplexné riešenie VMware Security, ktoré je súčasťou všetkých našich produktov.

Ako si stojíte na trhu?

Môžem vám povedať, že viac ako 80 percent pracovného zaťaženia domácich podnikových klientov je dnes virtualizovaných pomocou našich technológií. Preto tu nájdete aj veľa ľudí, ktorí prišli do kontaktu so spoločnosťou VMware. A to je naša veľká výhoda, ktorá posilňuje našu pozíciu na trhu. Nástroje, ktoré tieto spoločnosti používajú na správu virtualizácie dátových centier, sú zároveň rovnaké ako napríklad nástroje na správu klastrov Kubernetes na vývoj aplikácií.

Ďalší ročník celosvetovej konferencie VMworld sa uskutoční už o niekoľko týždňov. Na čo sa môžu účastníci tešiť?

Počas dvoch dní prednášok a školení 6. a 7. októbra sa registrovaní účastníci budú môcť dozvedieť o najnovších technológiách podporujúcich podnikanie a inovácie – ako poskytovať moderné aplikácie a zabezpečiť ich, ako spravovať cloudy v akomkoľvek prostredí, ako bezproblémovo podporovať prácu kdekoľvek, ako aj ako urýchliť inovácie v podnikaní vo svete viacerých cloudov.

Čaká na vás viac ako 600 inšpiratívnych prednášok od vizionárov z celého sveta, skúsenosti stoviek zákazníkov, ktorí používajú produkty VMware na riešenie svojich najpálčivejších problémov, ako aj výukové programy a praktické workshopy so špičkovými odborníkmi v oblasti IT.

Kto sa môže zúčastniť konferencie VMworld?

Tento rok, rovnako ako vlani, je účasť naozaj jednoduchá, pretože všetko sa bude konať online. Vďaka tomu sa môžete ľahko zaregistrovať a potom všetko sledovať z domu alebo kancelárie. Okrem toho sú k dispozícii dva typy „vstupeniek“ – jedna možnosť je úplne zadarmo a aj tá zaručí prístup k prednáškam a odborným prezentáciám alebo interaktívnym simuláciám na praktických cvičeniach – teda stovkám hodín obsahu.

Odporúčam všetkým, aby sa zaregistrovali na webovej stránke www.vmworld.com a vybrali si, čo ich na konferencii zaujíma. Takýto jednoduchý prístup k zaujímavému obsahu sa totiž nemusí opakovať a prezentácie budú k dispozícii nielen naživo, ale aj na neskoršie opakovanie.

Značky: